13 listopada 2012

EKSTREMALNIE CZEKOLADOWE CIASTO Z NUTĄ POMARAŃCZOWĄ

Czekoladowe ciasto z kremem pomarańczowym, cząstkami owoców i soczystą galaretką w czekoladzie 



Przepis znaleziony na blogu "Moje Wypieki", lekko zmodyfikowany, ponieważ oryginał zawiera mleczko i wiórki kokosowe, całkowicie nie tolerowane przez moich domowników :-) 
Piekłam je już wcześniej i wiem też, że jest dość kruszące (dodałam więc odrobinę mąki ziemniaczanej i pomogło). 
Wszyscy za to uwielbiamy ciasteczka biszkoptowe z galaretką pomarańczową w czekoladzie znanej polskiej firmy i to właśnie ten smak chciałam uzyskać :-)
Tak więc masa z serka mascarpone i śmietanki kremówki zawiera także cząsteczki soczystej i słodkiej pomarańczy, odrobinę skórki z niej i cytrusowe cukierki - galaretki w mlecznej czekoladzie. To chyba dzięki nim ciasto zupełnie zmieniło swój charakter. 
Wierzch oblany polewą z mieszanki mlecznej i gorzkiej czekolady, która stawią tę "kropkę nad i". I nie trzeba nic więcej, poza dobrą kawą. 
Wszyscy zgodnie stwierdzili, że powstało coś pysznego :-) 
Też to wiem, bo nawet najmniejszy kawałek ciasta nie uchował się do następnego dnia :-) 
A było tak duże! 
I wiecie co, bardzo lubię takie błogie chwile, kiedy buźki śmieją się do jedzenia :-) 
A Wy? 

Polecam do spróbowania, szczególnie na uroczyste i świąteczne chwile!
Na pewno upiekę to ciasto na Boże Narodzenie! 



Składniki ciasta:
  • 60 g kakao
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml wrzącej wody 
  • 90 g masła
  • 200 g cukru zwykłego
  • 50 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml śmietanki 30 % tłuszczu, słodkiej
  • 100 ml mleka 
  • papier do pieczenia
  • kwadratowa forma o boku 24 cm 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wyjąć je z lodówki na min. 3 godziny przed pieczeniem. 
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia (bez brzegów). 
Kakao przełożyć do miski, dodać połamaną czekoladę i zalać wrzącą wodą. Wymieszać do rozpuszczenia składników i ostudzić. 
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość przesiać. 
W dużej misce roztopić masło (stawiając nad garnkiem z wrzącą wodą). 
Dodać cukier biały i brązowy oraz szczyptę soli. 
Utrzeć mikserem na średnich obrotach przez ok. 4 minuty. 
Następnie po kolei dodać jajka i nadal ucierać, aż cukier się rozpuści a masa napowietrzy (przez ok. 5 minut). 
Wyłączyć mikser. Do mieszanki dodać mąkę z dodatkami, ostudzoną czekoladę z kakao, mleko i śmietankę. 
Ponownie wymieszać mikserem ustawionym na małe obroty tylko do wymieszania składników (ok. 2 minuty). 
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180 ºC.
Ciasto przelać do przygotowanej uprzednio formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut (na początku ciasto będzie dość rzadkie, ale takie mam być). 
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 
W razie potrzeby piec dłużej. 
Ostudzić na kratce kuchennej (można je upiec dzień wcześniej, wtedy będzie łatwiej przekroić). 
Przekroić raz poziomo (aby otrzymać 2 blaty). 
Wierzch delikatnie przenieść na czystą deseczkę (należy uważać, bo ciasto jest delikatne). 

Masa pomarańczowa: 
  • 200 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 % tłuszczu, słodkiej, bardzo dobrze schlodzonej
  • ok. 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej, wg upodobań) 
  • skórka otarta z 1/3 dokładnie umytej i sparzonej pomarańczy (bez białych części) 
  • ok. 70 g galaretki w czekoladzie (o smaku cytrusowym), drobno pokrojonej
  • cząstki 1 pomarańczy (bez błon), pokrojonych
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i wlać śmietankę kremówkę. 
Ubić na sztywno mikserem. 
Dodać skórkę z pomarańczy i pokrojone galaretki, dokładnie wymieszać. 
Połowę tak przygotowanej masy rozsmarować na spodzie ciasta, poukładać kawałki pomarańczy i przykryć resztą masy. 
Dokładnie rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. 
Wierzch oblać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić. 


Polewa czekoladowa:
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 % tłuszczu, słodkiej
Połamaną na kawałki czekoladę przełożyć do rondelka, wlać śmietankę i całość podgrzewać, ciągle mieszając, do momentu rozpuszczenia czekolady. 
Lekko ostudzić i polać wierzch ciasta. 
Schłodzić w lodówce. 



Smacznego! 

16 komentarzy:

  1. musi być pyszne! uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie ciacho! Połączenie pomarańczy z czekoladą zawsze udaje się doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zniewalająco! Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda genialnie, aż czuję tą czekoladowość jak na nie patrzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Matko ..tyle czekolady w czekoladowym ciastku..Uwielbiam:P!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie! takie czekoladowe musi być pyszne :) niestety za serkiem mascarpone nie przepadam, ale może miałabyś pomysł, czym go zastąpić, aby nie straciło na smaku?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanka 36% tł. usztywniona odrobina żelatyny będzie super :-)
      Lub połowa porcji kremu czekoladowego z tego przepisu:
      http://zyciewapetycie.blogspot.com/2012/05/tort-prawdziwie-czekoladowy.html

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Robilam je z przepisu z moich wypieków, uwielbiam kokosa :) ale Twoja wersja też brzmi swietnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak cudnie i przepysznie wygląda, że nie można mu się oprzeć ! Wspaniałe smaki ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bosko<3
    Ale bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam ochotę rzucić się na monitor i pochłonąć całe ciasto :}

    OdpowiedzUsuń
  11. Zakochałam się w nim.....od pierwszego wejrzenia :)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne,smakowite,bardzo apetyczne.Mistrzostwo świata.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekę podobne....jest wspaniale wilgotne i ten ciemny, czekoladowy kolor!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo efektowne ciacho, w dodatku musi smakować bosko! :)

    OdpowiedzUsuń