Miska z gorącą zupą w taki brzydki dzień, jak dzisiejszy, poprawia mi nastrój :-)
Zielona od brokułów, kremowa, pachnąca czosnkiem i skórką cytrynową, dzięki czemu nie jest mdła i nudna.
Dodatek wędzonego łososia i prażonych płatków migdałowych może szokować, ale tylko do momentu spróbowania - później nie można oderwać łyżki :-)
W tym zestawie zapewnicie swojemu organizmowi samo zdrowie; witaminy i minerały z brokułów, niezwykle cenne nienasycone kwasy tłuszczowe z łososia i migdałów.
Zdecydowanie polecam, tym bardziej, że jest to wersja lekka, bez zbędnej ilości śmietany i masła, a gęsta jedynie dzięki olbrzymiej ilości brokułów.
Smacznego!
Składniki:
(dla 4 osób)
- 1 duży brokuł, umyty i podzielony na różyczki
- 1 średnia cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- ok. 70 g serka topionego śmietankowego
- 1 litr bulionu drobiowego lub drobiowo-warzywnego
- skórka otarta z 1/4 dokładnie umytej cytryny
- sok z cytryny (do smaku)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki i koperek do smaku
- dodatkowo:
- 200 g wędzonego na zimno łososia norweskiego firmy NORGE (ok. 50 g na porcję, można dodać więcej)
- płatki migdałowe uprażone na suchej patelni (ok. 15 g na porcję)
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć na średnim ogniu do zeszklenia (przez ok. 2 minuty).
Dodać różyczki brokułów i smażyć kolejne 5 min ut, od czasu do czasu mieszając.
Wlać bulion, całość zagotować i gotować przez ok. 5 minut (lub dłużej, jeśli brokuły pozostają twarde).
Dodać serki, skórkę z cytryny, czosnek i całość zmiksować na gładki krem (w razie potrzeby można dodać odrobinę bulionu więcej).
Garnek postawić na ogniu, zupę zagotować.
Spróbować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pogotować przez ok. 4 minuty.
Gotową, wrzącą zupę podawać z porcją łososia i płatkami migdałowymi lub grzankami.
Smacznego!
Bardzo elegancko wyglada! I talerz przepiekny.
OdpowiedzUsuńApetyczna, cytryna podkręca smak:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupa. Dodałam również serka mascarpone, a z łososiem rewelacja. Dziękuję za przepis. Z pewnością będę tu zaglądać. Pozdrawiam i życzę wielu kulinarnych inspiracji.
OdpowiedzUsuń