14 listopada 2012

ZUPA BROKUŁOWA Z LEKKĄ NUTĄ CYTRYNOWĄ

Kremowa zupa brokułowa z wędzonym łososiem, aromatem cytrynowym i prażonymi płatkami migdałowymi (przygotowana z 200 g łososia norweskiego wędzonego na zimno)



Miska z gorącą zupą w taki brzydki dzień, jak dzisiejszy, poprawia mi nastrój :-) 
Zielona od brokułów, kremowa, pachnąca czosnkiem i  skórką cytrynową, dzięki czemu nie jest mdła i nudna. 
Dodatek wędzonego łososia i prażonych płatków migdałowych może szokować, ale tylko do momentu spróbowania - później nie można oderwać łyżki :-) 
W tym zestawie zapewnicie swojemu organizmowi samo zdrowie; witaminy i minerały z brokułów, niezwykle cenne nienasycone kwasy tłuszczowe z łososia i migdałów. 
Zdecydowanie polecam, tym bardziej, że jest to wersja lekka, bez zbędnej ilości śmietany i masła, a gęsta jedynie dzięki olbrzymiej ilości brokułów. 
Smacznego!


Składniki:
(dla 4 osób) 
  • 1 duży brokuł, umyty i podzielony na różyczki
  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • ok. 70 g serka topionego śmietankowego
  • 1 litr bulionu drobiowego lub drobiowo-warzywnego
  • skórka otarta z 1/4 dokładnie umytej cytryny
  • sok z cytryny (do smaku)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki i koperek do smaku
  • dodatkowo:
  • 200 g wędzonego na zimno łososia norweskiego firmy NORGE (ok. 50 g na porcję, można dodać więcej)
  • płatki migdałowe uprażone na suchej patelni (ok. 15 g na porcję)
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć na średnim ogniu do zeszklenia (przez ok. 2 minuty). 
Dodać różyczki brokułów i smażyć kolejne 5 min ut, od czasu  do czasu mieszając. 
Wlać bulion, całość zagotować i gotować przez ok. 5 minut (lub dłużej, jeśli brokuły pozostają twarde). 
Dodać serki, skórkę z cytryny, czosnek i całość zmiksować na gładki krem (w razie potrzeby można dodać odrobinę bulionu więcej). 
Garnek postawić na ogniu, zupę zagotować. 
Spróbować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pogotować przez ok. 4 minuty. 
Gotową, wrzącą zupę podawać z porcją łososia i płatkami migdałowymi lub grzankami. 



Smacznego!  

3 komentarze:

  1. Bardzo elegancko wyglada! I talerz przepiekny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczna, cytryna podkręca smak:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna zupa. Dodałam również serka mascarpone, a z łososiem rewelacja. Dziękuję za przepis. Z pewnością będę tu zaglądać. Pozdrawiam i życzę wielu kulinarnych inspiracji.

    OdpowiedzUsuń