23 listopada 2012

ŚWIĄTECZNE ORZECHOWE ŚWIDERKI

Kruche ciastka pachnące przyprawami korzennymi i orzechami włoskimi, oblane odrobiną lukru



Najwyższy czas zacząć planowanie świątecznego menu :-)
W poszukiwaniu inspiracji przejrzałam tysiące książek i magazynów i nawet nie wiem kiedy tyle ich nagromadziłam :-) Domowa biblioteczka ma już swój oddzielny dział poświęcony jedynie kuchni! 
A może Mikołaj też wpadnie na podobny pomysł...:-) 
Dziś przetestowałam kruche świderki z kardamonem, goździkami, imbirem i cynamonem z ukrytym słodkim nadzieniem orzechowym, z lekkim dotykiem lukru pomarańczowego...
Super ciastka do świątecznej kawy i herbaty, a także świetny prezent pod choinkę! 
Niezwykle kruche i aromatyczne! Nadzienie orzechowe podczas pieczenia karmelizuje się i skleja całość. 
Zdecydowanie polecam! 



Składniki ciasta:
(na 30 świderków) 
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 75 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • po szczypcie: kardamonu, goździków, imbiru i cynamonu
  • 200 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów do posypania wierzchu ciastek
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać przyprawy, sól i cukier. Wymieszać.
Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozgnieść palcami do utworzenia kruszonki. 
Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 
Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. 

Krem orzechowy:
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 50 g brązowego cukru
  • 3 łyżki kremu orzechowego
Cukier stopić w rondelku, dodać krem orzechowy i orzechy i wymieszać, ostudzić. 


Piekarnik włączyć i ustawić temp. 200 C. 
Ciasto podzielić na dwie części. 
Jedną z nich rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką na placek o wymiarach 30 cm x 10 cm. 
Posmarować kremem i przykryć drugim rozwałkowanym ciastem. 
Pokroić wzdłuż dłuższego boku na 30 pasków o długości 10 cm. 
Każdy z nich skręcić spiralnie i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto może się rozpadać i słabo skręcać, ale takie ma być. Wystarczy skleić ciasto palcami i ułożyć na blasze). 
Piec przez ok. 10-12 minut do lekkiego zbrązowienia. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 


Lukier pomarańczowy:
  • 8 łyżek cukru pudru
  • ok. 3 łyżki soku z pomarańczy
  • odrobina skórki otartej z pomarańczy 
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, do otrzymania żądanej konsystencji, nie spływającej z łyżki (w razie potrzeby dodać cukru pudru lub soku). 
Polać wierzch świderków i posypać pozostałymi orzechami! 
Przechowywać szczelnie zamknięte w puszcze. 

Smacznego! 



Inspiracje: "Dobre Rady" Wydanie Specjalne nr 2/2009 (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

11 komentarzy:

  1. Widze , ze bardzo szybko planujesz. Piekne ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo piękne plany :) też powoli już zaczynam myśleć o świątecznych przysmakach

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko, co ma w swoim składzie orzechy, także idealnie trafiłaś w moje gusta :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. o, i na prezent i nie tylko!
    pyszne ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie i jaki smakowity wstęp do przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne i pyszne ciasteczka, poproszę parę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ladnie wygladaja. Skusilabym sie na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Award, zapraszam po szczegóły http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.it/2012/11/libster-award.html, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świątecznie zaczyna się robić na blogach, a ja oglądam i dodaję do ulubionych :)
    Pyszne muszą być te świderki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaglądanie na ten blog to sama przyjemność dlatego z ogromna radością nominowałam ten blog, szczegóły znajdziesz tutaj http://izioni-smaki.blogspot.com/2012/11/mia-niespodzianka.html

    OdpowiedzUsuń