Najwyższy czas zacząć planowanie świątecznego menu :-)
W poszukiwaniu inspiracji przejrzałam tysiące książek i magazynów i nawet nie wiem kiedy tyle ich nagromadziłam :-) Domowa biblioteczka ma już swój oddzielny dział poświęcony jedynie kuchni!
A może Mikołaj też wpadnie na podobny pomysł...:-)
Dziś przetestowałam kruche świderki z kardamonem, goździkami, imbirem i cynamonem z ukrytym słodkim nadzieniem orzechowym, z lekkim dotykiem lukru pomarańczowego...
Super ciastka do świątecznej kawy i herbaty, a także świetny prezent pod choinkę!
Niezwykle kruche i aromatyczne! Nadzienie orzechowe podczas pieczenia karmelizuje się i skleja całość.
Zdecydowanie polecam!
Składniki ciasta:
(na 30 świderków)
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 75 g cukru brązowego
- szczypta soli
- po szczypcie: kardamonu, goździków, imbiru i cynamonu
- 200 g zimnego masła
- 1 żółtko
- dodatkowo:
- papier do pieczenia
- 50 g drobno pokrojonych orzechów do posypania wierzchu ciastek
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać przyprawy, sól i cukier. Wymieszać.
Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozgnieść palcami do utworzenia kruszonki.
Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto.
Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Krem orzechowy:
- 100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 50 g brązowego cukru
- 3 łyżki kremu orzechowego
Cukier stopić w rondelku, dodać krem orzechowy i orzechy i wymieszać, ostudzić.
Piekarnik włączyć i ustawić temp. 200 C.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną z nich rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką na placek o wymiarach 30 cm x 10 cm.
Posmarować kremem i przykryć drugim rozwałkowanym ciastem.
Pokroić wzdłuż dłuższego boku na 30 pasków o długości 10 cm.
Każdy z nich skręcić spiralnie i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto może się rozpadać i słabo skręcać, ale takie ma być. Wystarczy skleić ciasto palcami i ułożyć na blasze).
Piec przez ok. 10-12 minut do lekkiego zbrązowienia.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Lukier pomarańczowy:
- 8 łyżek cukru pudru
- ok. 3 łyżki soku z pomarańczy
- odrobina skórki otartej z pomarańczy
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, do otrzymania żądanej konsystencji, nie spływającej z łyżki (w razie potrzeby dodać cukru pudru lub soku).
Polać wierzch świderków i posypać pozostałymi orzechami!
Przechowywać szczelnie zamknięte w puszcze.
Polać wierzch świderków i posypać pozostałymi orzechami!
Przechowywać szczelnie zamknięte w puszcze.
Smacznego!
Inspiracje: "Dobre Rady" Wydanie Specjalne nr 2/2009 (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany)
Widze , ze bardzo szybko planujesz. Piekne ciasteczka
OdpowiedzUsuńbardzo piękne plany :) też powoli już zaczynam myśleć o świątecznych przysmakach
OdpowiedzUsuńMniam bardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co ma w swoim składzie orzechy, także idealnie trafiłaś w moje gusta :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńo, i na prezent i nie tylko!
OdpowiedzUsuńpyszne ciacha.
Wyglądają bardzo apetycznie i jaki smakowity wstęp do przepisu :)
OdpowiedzUsuńpiękne i pyszne ciasteczka, poproszę parę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ladnie wygladaja. Skusilabym sie na nie :)
OdpowiedzUsuńŚwiątecznie zaczyna się robić na blogach, a ja oglądam i dodaję do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPyszne muszą być te świderki!
Zaglądanie na ten blog to sama przyjemność dlatego z ogromna radością nominowałam ten blog, szczegóły znajdziesz tutaj http://izioni-smaki.blogspot.com/2012/11/mia-niespodzianka.html
OdpowiedzUsuń