Super sprawdzony pomysł na danie świąteczne lub sylwestrowe, ponieważ można przygotować wcześniej i w mgnieniu oka podgrzać.
Warstwy delikatnego makaronu przeplecione sosem pomidorowym z mięsem i ziołami oraz sosem beszamelowym, pachnącym gałką.
Łączy je mozzarella i starty żółty ser.
Idealne rozwiązanie dla zapracowanych.
Zdecydowanie polecam!
P.S. Ostatnio zrobiłam tak: zimnymi sosami przełożyłam poszczególne warstwy makaronu, naczynie szczelnie owinęłam folią spożywczą i chłodziłam w lodówce do następnego dnia.
Na 1 godzinę przed pieczeniem wyjęłam z lodówki, aby całość lekko się ogrzała i zapiekłam na obiad.
Składniki sosu pomidorowego z mięsem:
- 500 g świeżo zmielonego mięsa cielęcego
- 2 puszki całych pomidorów w sosie
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- pół kieliszka czerwonego wina (opcjonalnie)
- 4 suszone pomidory z zalewy, drobno pokrojone
- 1 marchewka, starta na tarce o drobnych oczkach
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki świeżej bazylii i natki pietruszki
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Na patelni zeszklić cebulę na oliwie, dodać mięso, marchewkę i czosnek i smażyć, aż mięso nie będzie surowe.
Wlać wino i odparować przez minutę.
Wlać wino i odparować przez minutę.
Do garnka wlać pomidory z zalewą, pomidory suszone i całość zmiksować na gładką masę.
Dodać mięso z winem.
Dodać mięso z winem.
Całość zagotować i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 20 minut. W tym czasie sos zgęstnieje. Dodać przecier i pogotować jeszcze 5 minut.
Zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem, w razie potrzeby łyżeczką cukru, dodać bazylię i natkę pietruszki.
Ostudzić.
Składniki sosu beszamelowego:
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 1/2 małej cebulki, drobno pokrojonej
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
W rondelku na maśle zeszklić cebulkę, dodać mąkę i smażyć, aż masa stanie się złota.
Zdjąć z ognia, wlać mleko i bardzo dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki (gdyby tak się stało to całość można zmiksować).
Postawić na ogniu, zagotować i pogotować przez 3 minuty, ciągle mieszając (łatwo się przypala).
Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo otartą gałką muszkatołową.
Ostudzić.
Dodatkowo:
- makaron do lazanii (płaty), surowe (ok. 300 g)
- 2 kulki mozzarelli (ok. 250 g razem)
- ok. 100 g startego sera "Bursztyn"
- naczynie żaroodporne do zapiekania
W naczyniu żarooddpornym wyłożyć warstwę sosu pomidorowo-mięsnego, na to ułożyć ciasno jedną warstwę surowego makaronu, przykryć warstwą sosu beszamelowego, ponownie pomidorowo-mięsnego, obu rodzajów sera. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników, pamiętając, że na warstwie makaronu powinna być warstwa sosu beszamelowego, następnie pomidorowego i sera, następnie makaron...
(tak naprawdę ilość makaronu i poszczególnych warstwa jest zależna od nas).
Wierzch powinien składać się z grubej warstwy sosu pomidorowego i sera.
Tak przygotowaną lazanię wstawiamy do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i pieczemy ok. 35-45 minut (przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić widelcem lub nożem, przekłuwając się przez całą lazanię, czy poszczególne warstwy makaron u są wystarczająco upieczone).
Podawać gorącą.
świetnie smakuje odgrzewana.
(jeśli lazania w całości będzie odgrzewana na przyjęciu to piekę ją krócej, ok. 25 minut, chłodzę, następnie podczas zabawy wstawiam ponownie do piekarnika, szczelnie przykrytą, i dopiekam przez 20-25 minut w temp. 180 ºC).
Smacznie! Wszystkiego najlepszego,
OdpowiedzUsuńwszelkiej pomyślności
oraz spełnienia najskrytszych marzeń
w nadchodzącym Nowym Roku!