31 grudnia 2012

LASAGNE Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM

Płaty makaronu zapiekane z sosem pomidorowo-mięsnym i beszamelowym, otulone mozzarellą, najlepsze na gorąco (bardzo rozgrzewające)  



Super sprawdzony pomysł na danie świąteczne lub sylwestrowe, ponieważ można przygotować wcześniej i w mgnieniu oka podgrzać. 
Warstwy delikatnego makaronu przeplecione sosem pomidorowym z mięsem i ziołami oraz sosem beszamelowym, pachnącym gałką. 
Łączy je mozzarella i starty żółty ser. 
Idealne rozwiązanie dla zapracowanych. 
Zdecydowanie polecam!   

P.S. Ostatnio zrobiłam tak: zimnymi sosami przełożyłam poszczególne warstwy makaronu, naczynie szczelnie owinęłam folią spożywczą i chłodziłam w lodówce do następnego dnia. 
Na 1 godzinę przed pieczeniem wyjęłam z lodówki, aby całość lekko się ogrzała i zapiekłam na obiad. 





Składniki sosu pomidorowego z mięsem:
  • 500 g świeżo zmielonego mięsa cielęcego
  • 2 puszki całych pomidorów w sosie
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • pół kieliszka czerwonego wina (opcjonalnie) 
  • 4 suszone pomidory z zalewy, drobno pokrojone 
  • 1 marchewka, starta na tarce o drobnych oczkach
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki świeżej bazylii i natki pietruszki
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Na patelni zeszklić cebulę na oliwie, dodać mięso, marchewkę i czosnek i smażyć, aż mięso nie będzie surowe.
Wlać wino i odparować przez minutę. 
Do garnka wlać pomidory z zalewą, pomidory suszone i całość zmiksować na gładką masę. 
Dodać mięso z winem. 
Całość zagotować i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 20 minut. W tym czasie sos zgęstnieje. Dodać przecier i pogotować jeszcze 5 minut.
Zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem, w razie potrzeby łyżeczką cukru, dodać bazylię i natkę pietruszki.  
Ostudzić. 


Składniki sosu beszamelowego: 
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 małej cebulki, drobno pokrojonej 
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
W rondelku na maśle zeszklić cebulkę, dodać mąkę i smażyć, aż masa stanie się złota. 
Zdjąć z ognia, wlać mleko i bardzo dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki (gdyby tak się stało to całość można zmiksować). 
Postawić na ogniu, zagotować i pogotować przez 3 minuty, ciągle mieszając (łatwo się przypala). 
Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo otartą gałką muszkatołową. 
Ostudzić. 


Dodatkowo:
  • makaron do lazanii (płaty), surowe (ok. 300 g) 
  • 2 kulki mozzarelli (ok. 250 g razem) 
  • ok. 100 g startego sera "Bursztyn"
  • naczynie żaroodporne do zapiekania 
W naczyniu żarooddpornym wyłożyć warstwę sosu pomidorowo-mięsnego, na to ułożyć ciasno jedną warstwę surowego makaronu, przykryć warstwą sosu beszamelowego, ponownie pomidorowo-mięsnego, obu rodzajów sera. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników, pamiętając, że na warstwie makaronu powinna być warstwa sosu beszamelowego, następnie pomidorowego i sera, następnie makaron... 
(tak naprawdę ilość makaronu i poszczególnych warstwa jest zależna od nas). 
Wierzch powinien składać się z grubej warstwy sosu pomidorowego i sera. 
Tak przygotowaną lazanię wstawiamy do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i pieczemy ok. 35-45 minut (przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić widelcem lub nożem, przekłuwając się przez całą lazanię, czy poszczególne warstwy makaron u są wystarczająco upieczone). 
Podawać gorącą. 
świetnie smakuje odgrzewana. 

(jeśli lazania w całości będzie odgrzewana na przyjęciu to piekę ją krócej, ok. 25 minut, chłodzę, następnie podczas zabawy wstawiam ponownie do piekarnika, szczelnie przykrytą, i dopiekam przez 20-25 minut w temp. 180 ºC).  

Smacznego! 



1 komentarz:

  1. Smacznie! Wszystkiego najlepszego,
    wszelkiej pomyślności
    oraz spełnienia najskrytszych marzeń
    w nadchodzącym Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń