14 grudnia 2012

CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE

Wilgotne ciasto bezglutenowe Nigelli Lawson 



Mocno czekoladowe, migdałowe i pomarańczowe ciasto z książki "Feast" Nigelli. 
Bezglutenowe, a jednocześnie niezwykle pachnące świętami, które tuż, tuż...
Cudownie delikatne i miękkie, a to dzięki dodatkowi mielonych migdałów i specjalnie przygotowanych pomarańczy. 
Niezwykłe! 
Smakuje trochę podobnie do ciasta z nutellą i orzechami, które też jest bezglutenowe. 
Zmieniłam sposób przygotowania, ponieważ nie mam foodprocesora, którego używa bogini, ale nie martwcie się, nie jest niezbędny :-) 
Zdecydowanie polecam! 



Składniki:
  • 2 pomarańcze o cienkiej skórce, bezpestkowe, najlepiej niewoskowane (w sumie powinny ważyć ok. 375 g) 
  • 6 jajek
  • 250 g cukru 
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g kakao
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • tortownica o średnicy 22 cm 

Pomarańcze umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, aby przykryła całe pomarańcze, zagotować i gotować pod przykryciem przez 2 godziny, ostudzić (pomarańcze najlepiej ugotować wieczorem, aby ostygły do następnego dnia).
Zmiksować je, pozostawiając widoczne kawałki skórki. 
Tortownicę, zarówno dno, jak i boki, wyłożyć papierem do pieczenia. 
Zmielone migdały wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 

Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli i cukrem przez ok. 10 minut, dopóki nie staną się sztywne i jasne. 
Dodać zmiksowane pomarańcze oraz suche składniki. 
Wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty przez ok. 1 minutę. 
Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy. 
Piec w temperaturze 180 ºC przez ok. 45-60 minut (przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Podawać z plasterkiem pomarańczy. 

Smacznego!



Inspiracje: Nigella Lawson "Feast" (sposób przygotowania zmodyfikowany) 

18 komentarzy:

  1. Czekolada i pomarańcze to absolutnie pysznościowe połączenie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie 5 minut temu gdzieś natknęłam się na dzisiejszy wpis z takim ciastem! :) Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. już czuję jak pachnie!
    czekolada, pomarańcza.. ach!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne :) Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasta w których mielone migdały lub orzechy zastępują mąkę...i jeszcze ta czekoladowość i pomarańczowy akcent smakowy - cudowny przepis :)
    /zachęcam Cie do poparcia apelu jaki umieściłam na swoim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów…przeczytaj…może uznasz to za ważne i dołączysz się do akcji /

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolada i pomarańcze to jedno z lepszych połączeń. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nigdy nie próbowałam połączenia czekolady z pomarańczą! Nie do wiary jak mogło mi to nigdy nie wpaść do głowy. Chętnie wypróbuje w wersji z glutenem ;) zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię ciasta w których zamiast mąki używa się migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm...pycha!:) muszę teraz lecieć do kuchni i upiec coś czekoladowego :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią ...Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale mi się zamarzyło takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłam wczoraj u Justynki. Niesamowite w smaku. Przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam na urodzinki Wojtka pychotka :) Pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-)
      Przepisy Nigelli są jak zwykle niezawodne!
      Pozdrawiamy Was serdecznie!

      Usuń