13 grudnia 2012

ŚWIĄTECZNY BIGOS

Domowy bigos z wędzonymi śliwkami, suszoną gruszką, tymiankiem i cząbrem, pachnący świętami... 



Po raz pierwszy w życiu gotowałam taki świąteczny bigos i bardzo chciałam skupić w nim wszystkie szczególne smaki, aby był wyjątkowy. 
Kiełbaska jałowcowa pachnąca lasem, wędzone śliwki, poznane dopiero w Krakowie, suszona gruszka pełna słodyczy, miód, białe wino, tymianek, cząber, koperek i wiele innych...
Gdy zobaczyłam, jak duży garnek z bigosem stanął na kuchni to się trochę przeraziłam. 
Jak się później okazało zupełnie niepotrzebnie, ponieważ zniknął dość szybko... :-) 
Powiem mało skromnie, że chyba dało mi się osiągnąć założony cel, ponieważ pochwałom Męża nie było końca :-) 
Zdecydowanie polecam, można przygotować już dwa tygodnie przed świętami i przechowywać w lodówce (zapieczony wcześniej w słoikach)! 



Składniki:
  • 1,5 kiszonej kapusty
  • 1,5 kg słodkiej kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej
  • 1 łyżka kminku 
  • 600 g pręgi wołowej, drobno pokrojonej
  • 300 g mielonego mięsa cielęcego
  • 400 g kiełbasy jałowcowej, drobno pokrojonej
  • 300 g dobrej chudej kiełbaski (obranej ze skórki), pokrojonej
  • 200 g chudego i wędzonego boczku, drobno pokrojonego
  • 6 prawdziwków, drobno pokrojonych (można użyć suszonych, namoczonych na noc, ugotowanych w wodzie z moczenia)
  • 2 suszone gruszki, drobno pokrojone
  • 4 wędzone śliwki, drobno pokrojone
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • kieliszek białego, wytrawnego wina (można pominąć, zastąpić czerwonym lub wodą) 
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego cząbru
  • 2 łyżki drobno pokrojonego koperku (lub 1 łyżka nasion kopru) 
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku
Kapusty odgotować oddzielnie do miękkości, odcedzić i ostudzić (ja gotuję je z małą ilością kminku). 
Boczek, kiełbaski, cebulkę i prawdziwki podsmażyć przez 5 minut (jeśli mięso jest chude to dodać oliwę). 
Kapustę kiszoną odcisnąć z wody i drobno pokroić. 
Mielone mięso cielęce podsmażyć. 
Drobno pokrojone mięso wołowe także podsmażyć, używając 1 łyżkę oliwy, do zrumienienia. 
W dużym garnku z grubym dnem (lub brytfannie) wymieszać kapustę słodką, kiszoną, podsmażoną cebulkę z  kiełbaskami, prawdziwkami i boczkiem, z cielęciną, wołowiną, musztardą, koncentratem pomidorowym, winem/wodą (jeśli używamy), śliwkami, gruszkami, miodem, tymiankiem, listkami laurowymi, zielem angielskim, cząbrem i mielonym kminkiem. 
Postawić na małym ogniu i podgrzewać, często mieszając, przez ok. 15 minut. 
Następnie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem przez 2 godziny w temperaturze 200 ºC, mieszając 
co pół godziny. Na godzinę przed końcem pieczenia doprawić do smaku solą i pieprzem .
Wyjąć z piekarnika i dodać koperek (lub nasiona kopru), jeszcze raz wymieszać. 


Ostudzić i wstawić na noc do lodówki. 
Następnego dnia ponownie piec przez 1 godzinę w temp. 200 ºC, ostudzić. 
Przechowywać w lodówce, porządnie podgrzewając przed podaniem. 


P. S. Gorący bigos, po drugim podpieczeniu, wkładam do czystych słoików, szczelnie zamykam i ponownie podpiekam (tym razem w słoikach) przez 40 minut w temp. 120 ºC
Studzę i przechowuję w lodówce. 
Bigos ponownie odgrzany zyskuje nowego smaku i aromatu. 


Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. O suszonej gruszce w bigosie, przyznam, nie słyszałam. Brzmi intrygująco. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten bigos wyglada bosko. Pozwolisz, ze go zapisze, bo robie co roku bigos, a chce zrobic troche z inny niz zazwyczaj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, częstuj się :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Genialny pomysł z dodaniem gruszek i śliwek...musi obłędnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój bigos Basiu wygląda przepysznie! Bardzo tęsknie za takim domowym bigosem, ale mój mąż jako że nie jest polakiem nie przepada za takimi smakami a dla mnie jednej robienie bigosu hmm jakoś mi się nie chce. Widząc jednak Twoje zdjęcia chyba zmienię zdanie i w tym roku zrobie sobie świąteczny bigosik:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ah, bigos świąteczny musi być! z grzybkami leśnymi, od Babci :]
    mniam. Twój bigos wygląda pysznie. a mój właśnie się dusi :]

    OdpowiedzUsuń