Najlepszy maślany kurczak, jakiego w życiu jadłam!
Delikatne mięso, niemal rozpływające się w ustach, z odpowiednio przyprawionym sosem na bazie pomidorów. Poezja!!!
Podstawą jest zamarynowanie mięsa kurczaka w mieszance jogurtowo-ziołowej, dzięki czemu staje się tak niezwykle delikatne i soczyste.
Przysmak dla miłośników kuchni indyjskiej (choć podróż w ten zakątek świata dopiero przede mną, to właśnie tak wyobrażam sobie te magiczne smaki)
Przepis w całości pochodzi ze strony: http://www.kuchniaazjatycka.com/.
Nie wymaga żadnych poprawek ani dopowiedzeń, jest idealny.
Polecam!
Składniki:
- 800 g mięsa z udek kurczaka, obranego ze skóry i oddzielonego od kości (użyłam podudzi)
- 2 ząbki czosnku, obrać i zmiażdżyć
- 2 cm korzenia imbiru, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki chili (dodałam mniej)
- 1½ łyżki soku z cytryny
- 75 ml jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki garam masala (użyłam mieszanki bombai masala)
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sos:
- 1½ łyżki roztopionego masła
- 2 ząbki czosnku, obrać i drobno posiekać
- 2 cm korzenia imbiru, obrać i drobno posiekać
- 1 strąk kardamonu, wyjąć nasiona i lekko je zgnieść
- 2 goździki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka garam masala (użyłam mieszanki bombai masala)
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili (dodałam mniej)
- 4 pomidory, sparzyć, obrać ze skóry i zmielić na purée (225 ml) (użyłam całej puszki 450 g, zmiksowanych)
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego (dodałam 2 łyżki)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 g masła
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka posiekanej kolendry (użyłam natki pietruszki)
Mięso z kurczaka pokroić na 3-4 cm kawałki i włożyć do miski wraz z czosnkiem, imbirem, solą, mielonym chili i sokiem z cytryny. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie przygotować mieszankę przypraw: kurkumy, garam masala i kminu rzymskiego. Wymieszać je z jogurtem, a następnie dodać do kurczaka. Bardzo dobrze wymieszać, by każdy kawałek mięsa został pokryty marynatą. Znów przykryć folią i chłodzić ok. 4 godzin (chłodziłam przez całą noc).
Rozgrzać piekarnik do 180 oC. Ułożyć kawałki kurczaka na kratce grillowej, umieszczonej nad blaszką do pieczenia. Piec 10 min. Posmarować mięso pędzelkiem umoczonym w oleju i odwrócić każdy kawałek. Piec kolejne 10 min. Jeśli nie mamy warunków do pieczenia mięsa w ten sposób, usmażmy go na patelni. Ciekłe składniki muszą odparować, a kurczak trochę się zrumienić.
Przygotować sos. Rozgrzać rozpuszczone masło na patelni i wrzucić czosnek i imbir. Smażyć 1 min., po czym dodać kardamon, goździki, mieloną kolendrę, garam masala, kurkumę i mielone chili. Dobrze wymieszać i smażyć 1-2 min., do uwolnienia się zapachów przypraw. Dodać zmiksowane pomidory, przecier i sok z cytryny. Gotować kilka minut. Wrzucić mięso (ja wlałam także sok, który powstał podczas pieczenia i wypłynął na blachę - najlepiej spróbować na tym etapie, czy mięso jest miękkie, jeśli nie będzie miękkie to należy podgotować je w sosie do miękkości, często mieszając), dobrze wymieszać. Dodać masło i śmietanę. Mieszać, aż masło całkowicie się rozpuści, a sos zrobi się jednolity. Doprawić solą do smaku. Podawać potrawę posypaną posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz