31 stycznia 2013

BEZY CZEKOLADOWO-CYNAMONOWE

Odmienne bezy czekoladowo-cynamonowe z pomarańczową bitą śmietanką i owocami 

O mojej miłości do bezy wiedzą chyba wszyscy, prawda?
Lubię mieć ich zapas w domu, bo oznacza to pałaszowanie kruchych, słodkich ciasteczek z lodami (o dowolnym smaku), a to z kolei potrafi wprowadzić w mnie w naprawdę dobry humor. Zawsze!  :-) 
Dzisiejszy przepis powstał dla kontrastu białej mini bezy z kremem czekoladowym
Tym razem, to bezy są czekoladowe, a masa biała :-) 
Aby wzmocnić smak kakao dodałam do masy odrobinę cynamonu i skórki pomarańczowej. 
Masa to lekko słodka śmietanka z nutą pomarańczy i kardamonu. 
Do tego cząstki świeżej pomarańczy! 
Zdecydowanie polecam ten niebiański deser, tym bardziej, że możemy wykorzystać białka pozostałe po smażeniu pączków i faworków :-) 

Bezy (8 sztuk, czyli 4 minitorciki): 
  • 250 g cukru
  • białka z 5 jaj
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • odrobina skórki otartej z dokładnie umytej i sparzonej pomarańczy (bez białych części) 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka octu winnego
  • papier do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukier i ciągle ubijać, dopóki masa nie stanie się sztywna i błyszcząca (cukier powinien się rozpuścić). 
Dodać ocet, skórkę otartą z pomarańczy, przesiać kakao i cynamon, dokładnie, ale delikatnie wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ºC.
Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem 8 kół o średnicy ok. 10 cm, oddalonych od siebie o 5 cm. Położyć na blachę do pieczenia.  
Masę podzielić na 8 części. Każdą z nich wyłożyć na papier z narysowanymi kołami, łyżką zrobić wzniesienia z piany. 
Wstawić do gorącego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 ºC.
Piec, a raczej suszyć bezy przez ok. 1,5 godziny (do momentu uzyskania chrupkości). 
Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy na kolejne 30 minut. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Delikatnie, podważając nożem, zdjąć bezy z papieru. 
Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. tydzień. 


Masa czekoladowa: 
  • 250 ml śmietanki tortowej (30% tłuszczu), bardzo mocno schłodzonej 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina skórki otartej z dokładnie umytej i sparzonej pomarańczy (bez białych części) 
  • szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie) 
Dodatkowo:
  • cząstki pomarańczy, drobno pokrojone 
Śmietankę ubić na sztywno mikserem dodając cukier puder, skórkę otartą z pomarańczy i kardamon (jeśli używamy). 
Od razu przygotować deser;
na wierzchu mini bezy wyłożyć łyżką porcję śmietanki i cząstek pomarańczy, przykryć drugą bezą. 
Ponownie wyłożyć łyżkę śmietanki i odrobinę pomarańczy.  
W ten sam sposób przygotować pozostałe minitorciki.  
Natychmiast podawać, aby beza nie zmiękła. 



Inspiracje: "How to be a domestic goddess" Nigella Lawson (przepis na bezy, bardzo zmodyfikowany)

7 komentarzy:

  1. świetne te bezowe torciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, muszę w końcu zrobić ten torcik bezowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ja też mam słabość do bezy, w każdej postaci:-). Torcik wygląda rewelacyjnie:-), u nie jutro też bezowo będzie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki deser to prawdziwy skarb - wygląda bardzo-bardzo apetycznie -

    OdpowiedzUsuń