22 marca 2013

STRUDEL JABŁKOWO-ORZECHOWY

Pachnący cynamonem i orzechami włoskimi, na cieście drożdżowym 



Strudel w lekko odmiennej wersji, bo na cieście drożdżowym, które świetnie się formuje i jest łatwe do zrobienia. 
Ale żeby zachować choć odrobinę z tradycyjnego wypieku to w nadzieniu połączyłam wszystko to, co najbardziej lubię w klasycznym strudlu: jabłka (koniecznie szare renety, tutaj w wersji ze skórką, aby zachować cenny błonnik, ale jeśli chcecie możecie swoje jabłka cienko obrać), orzechy włoskie (świetnie uzupełniające smak kwaskowych jabłek) oraz mnóstwo cynamonu. 
Wyobraźcie sobie ten zapach rozchodzący się po domu, kiedy strudle rumienią się w piekarniku... :-) 
Tak cudnie wnika do wszystkich zakamarków kuchni, że można go wyczuć jeszcze następnego dnia! 

Zdecydowanie polecam, może zagości na Waszym stole wielkanocnym? 





Składniki ciasta drożdżowego:
(na 2 dość duże strudle)
  • 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
  • 200-250 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka rumu lub wódki
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • masło do posmarowania foremek
  • mąka do wysypania foremek 
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. 




Po tym czasie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części. 
Każdą z nich rozwałkować kolejno na prostokąt o wymiarach: 25 cm x 20 cm. 

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 º C. 
Na środek ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć połowę drobno zmiksowanych lub pokrojonych orzechów. 
Na nich, w ciasnym rządku, ułożyć półtalarki jabłek. 
Brzegi ciasta naciąć ok. 12 razy nożem, na długość ok. 6 cm, zostawiając ok. 2 cm pasek ciasta wzdłuż nadzienia nienacięty (aby sok nie wypływał ze środka podczas pieczenia).
Zapleść, a raczej założyć na siebie, przeciwległe paski ciasta, formując "siatkę" z ciasta. 
Strudle układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. 
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem. 
Wstawić do nagrzanego do 180 º C  piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż strudle będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. 



Nadzienie jabłkowe:
  • 6-7 średnich jabłek (najlepsze są szare renety) 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo: 100 g orzechów włoskich, drobno zmiksowanych
Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąc gniazda nasienne (można obrać).  
Następnie pokroić na półtalarki, przełożyć do miski i wymieszać z cukrem i cynamonem. 





Smacznego! 


9 komentarzy:

  1. prezentuje się fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny! Wygląda pięknie i ma tyle owoców w sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności, ładnie Ci wyszedł bardzo lubię strucle:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobają mi się takie duże kawałki jabłek otoczone drożdżowym ciastem. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! dla mnie to typowy jesienno-zimowy przysmak, więc gdyby nie to co się dzieje za oknem, pewnie by mnie tak teraz nie kusił. Że kusi fajnie, bo apetyczny, ale jednak wolałabym słońce i wiosenny deser:<

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam go wczoraj :) Moja wersja jest bez orzechów bo mój synek jest na nie uczulony a i tak wyszło pycha :) Jestem zadowolona z siebie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem zadowolona i cieszę się, że smakowało :-)

      Usuń