13 marca 2013

WIENIEC RABARBAROWY

Drożdżowy wieniec rabarbarowy, z suszonymi wiśniami 



Uwielbiam drożdżowe drożdżówki i, moim zdaniem, nic nie jest w stanie im dorównać! 
Ostatnio, ku swojej uciesze, odkryłam w lodówce słoiczek konfitury rabarbarowej, która pachnie jeszcze zeszłorocznym letnim słońcem. 
I żeby wykorzystać ją w najlepszy możliwy sposób przygotowałam wieniec owocowy, dodatkowo wzbogacony suszonymi wiśniami (które w pewnym stopniu uzależniły mnie swoim smakiem :-)). Podczas jego pieczenia dom napełnia się niezwykłym aromatem, od razu kojącym wszelkie stresy i niepewności, a my nie możemy się doczekać, żeby skubnąć choć kawałek jeszcze ciepłego ciasta. 
Wieniec jest wilgotny i bardzo owocowy! Znika w oka mgnieniu! 
Najlepszy ze szklanką ciepłego mleka! 




Składniki ciasta drożdżowego:
(na 2 wieńce)
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 120 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/4 szklanki mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 50 ml wódki (opcjonalnie) 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo: 
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • papier do pieczenia 
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i całość postawić na dużym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć rondelkiem mieszając w ten sposób cukier. 
Podgrzewać do momentu, aż cukier się stopi, a następnie skarmelizuje, czyli uzyska kolor miodu wielokwiatowego (należy ciągle obserwować mieszankę, gdyż kolor zmienia się w oka mgnieniu). Od razu, ostrożnie, bo karmel jest baaardzo gorący i może pryskać, dodać masło i podgrzewać dalej, aż masło się stopi i możliwe będzie jego wmieszanie do karmelu. 
Zdjąć z ognia i wlać 1/4 szklanki mleka, całość wymieszać, aby powstała jednolita mieszanina (pięknie pachnąca karmelkami znanej firmy). Ostudzić do letniej temperatury. 
Mieszanina powinna mieć taki kolor:



W międzyczasie do 1/4 szklanki letniego mleka dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. 
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i karmelową, wódkę (jeśli używamy). 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka (ja dodałam odrobinę więcej mleka).
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny lub do podwojenia objętości ciasta. 



Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części. 
Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm. 
Na wierzchu rozsmarować połowę konfitury z rabarbaru i posypać połową suszonych wiśni. 




Całość zwinąć w rulon (wzdłuż dłuższego boku). 
Dwie części zapleść ze sobą tworząc wałek. Następnie uformować okrągły wieniec, zlepiając końce. Brzegi (oraz wnętrze) delikatnie kilka razy naciąć ostrym nożem, na głębokości ok. 2 cm. 

W ten sam sposób przygotować drugi wieniec. 
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w odległości ok. 10 cm między wieńcami, ponieważ urosną podczas pieczenia. 
Przykryć folią i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. 
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem. 
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż wieńce będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 


Dodatkowo:
  • słoiczek domowej konfitury rabarbarowej lub ulubionej marmolady (ważne, aby była twarda i podczas pieczenia nie rozlewała się) 
  • 100 g suszonych wiśni (żurawin lub rodzynek), umytych gorącą wodą 

Smacznego! 



Inspiracje: "Domowy chleb, bułki i bułeczki" opracowany przez Annę Wrońską (przepis i sposób przygotowania ciasta podstawowego zmodyfikowany) 

3 komentarze:

  1. Rabarbar... Jak ja za nim tęsknię! No nie mogę się już doczekać :)
    A drożdżówka wyszła Ci boska, podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń