Kilka dni temu przygotowałam po raz pierwszy konfiturę z rabarbaru i od razu nabrałam ochoty na jej wykorzystanie w słodkim wypieku. Powstały śniadaniowe słodkie bułeczki, czyli połączenie kilku sezonowych owoców w delikatnym cieście drożdżowym (niezawodne ciasto drożdżowe opisałam przy drożdżówkach z kruszonką).
Do tego obowiązkowo poranna kawa lub herbata, świeże owoce i dobra lektura.
Przyjemny początek dnia dla każdego!
Składniki ciasta drożdżowego:
(na 12 bułeczek)
- 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
- 200 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
- 30 g świeżych drożdży
- 90 g cukru
- 80 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka likieru różanego (można zastąpić rumem lub wódką)*
- szczypta soli
- dodatkowo:
- konfitura z rabarbaru*
- ok. 24 truskawki (po dwie na bułeczkę)
- 12 łyżek jagód (po łyżce na bułeczkę)
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- 4 łyżki brązowego cukru do posypania
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol.
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach: 40 cm x 20 cm.
Całość posmarować konfiturą z rabarbaru, zostawiając nie posmarowane 1 cm brzegi.
Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, brzeg zlepić.
Pokroić nożem na 12 plastrów. Spód każdego lekko zlepić, aby konfitura podczas pieczenia nie wylewała się spod ciasta.
Bułeczki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi.
Lekko spłaszczać ręką, nadając jednocześnie okrągły kształt (na wierzchu powinna być widoczna spirala z ciasta i konfitury).
Na wierzchu każdej bułeczki ułożyć 2 truskawki oraz łyżkę jagód, lekko je wciskając w ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 35 minut.
Po tym czasie brzegi delikatnie posmarować jajkiem a wierzch posypać brązowym cukrem.
Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż bułeczki będą złote z wierzchu.
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi owocami.
* Konfitura z różowego rabarbaru:
(3 słoiki po 300 ml)
- 1 kg obranego i oczyszczonego rabarbaru
- 400 g + 3 łyżki cukru
Umyty i oczyszczony rabarbar podzielić na 1 cm kawałki, przełożyć do miski i posypać 3 łyżkami cukru.
Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut (w tym czasie rabarbar wypuści sok, który należy wylać).
Rabarbar przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać 400 g cukru i całość smażyć na średnim ogniu przez 20-25 minut, aż konfitura wyraźnie zgęstnieje.
Gorące ostrożnie przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, od razu zakręcić i zostawić na 10 minut ustawione do góry dnem.
Ostudzić.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Fajniusie, idealna dla małej rączki mojego młodszego choć i starszy by nie pogardził takimi słodkościami.A jakby dostali taką wersje śniadania to by byli w 7 niebie ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzieciaki bardzo je lubią, piekę takie dla dzieciaków moich znajomych, i rzeczywiście radości nie ma końca :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Alez one bosko wygladaja! Dla mnie im wiecej owocow, tym lepiej :)
OdpowiedzUsuńDla mnie też, w zasadzie wersja owoców z kruszonką jest najlepsza, np. klasyczne angielskie crumble.
UsuńPozdrawiam serdecznie
cudowne ;]
OdpowiedzUsuńpełne owoców! i dobrze, lubię kiedy jest ich sporo ;]
dziękuję :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Polecam, z ulubionymi owocami :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój udział w akcji;*
Cała przyjemność po mojej stronie :-)
Usuń