22 kwietnia 2013

BAGIETKI ORKISZOWE

Domowe bagietki pełnoziarniste orkiszowe



Najzdrowsza wersja bagietek, jakie możecie sobie wymarzyć! 
Nie dość, że z mąką orkiszową, to na dodatek pełnoziarnistą. Chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku. 
Niewątpliwie ich największą zaletą jest to, że nawet następnego dnia, jeśli uda się je zachować tak długo, nie są gumowate i nijakie, ale zawsze charakterne! 
Idealne do kanapek, zapiekania i grillowania. Ale przecież o tym każdy wie... :-) 

Składniki:
(na 4 mniejsze lub 2 duże bagietki) 
  • 250 g mąki pszennej typ 550 + mąka do podsypywania stolnicy 
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić zwykłą) 
  • 42 g świeżych drożdży 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 280-300 ml letniego mleka 
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 
  • 1 łyżeczka soli
  • po 1 łyżeczce: mielonego pieprzu, ziół prowansalskich, natki pietruszki 
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 
  • ok. 30 g drobno startego żółtego sera (np. Bursztyn) 
  • papier do pieczenia
Do letniego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. 
Mąki przesiać do miski, zrobić wgłębienie w środku i dodać rozczyn. 
Lekko rozmieszać z odrobiną mąki z boków i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. 
Po tym czasie dodać oliwę, stopione i ostudzone masło, sól i proszek do pieczenia. 
Zagnieść gładkie i lśniące ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk (gdyby było klejące to dodać odrobinę mąki więcej - ciasto powinno być miękkie, ale elastyczne). 
Włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, do czasu podwojenia objętości. 
Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić. 
Podzielić na 2 lub 4 części, odstawić na 5 minut. 
Każdą z nich rozwałkować kolejno na prostokąt i złożyć do ku środkowi, zaczynając od szerszego boku; najpierw 1/3 ciasta od dołu, następnie pozostałe od góry (nakładając na grubszą warstwę). 
Docisnąć do siebie, aby poszczególne warstwy się skleiły. 
Następnie rozciągnąć bagietkę, trzymając za końce (można upiec 2 bagietki o długości ok. 30-50 cm lub 4 mniejsze o długości ok. 20-25 cm). 

Wyłożyć na posypany mąką papier do pieczenia ułożony na blasze, zachowując odstęp ok. 6 cm między bagietkami. 
Przykryć ściereczką, odstawić na ok.30 minut (do podwojenia objętości). 
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220 ºC
Na spodzie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne ze szklanką wrzącej wody. 
Bagietki naciąć ukośnie bardzo ostrym nożem. 
Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 18ºC i piec przez ok. 25-35 minut, aż staną się złote. 
Gorące ostudzić na kratce kuchennej. 




Smacznego! 

Inspiracje: "Domowy chleb, bułki i bułeczki" opracowany przez Annę Wrońską (przepis zmodyfikowany) 

3 komentarze:

  1. O ale bym zjadła taką grillowaną z tą szyneczką ze zdjęcia. Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. O na pewno wypróbuję Twój przepis:] jest świetny.

    http://backtaste.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń