2 kwietnia 2014

CIASTECZKA GRYCZANE

z orzechami włoskimi i cynamonem + krótka recenzja książki "Smakowite Prezenty"


Pieczenie ciasteczek jest fajną zabawą, niezależnie od wieku. Gdy byłam mała, nie mogłam doczekać się czasu przed świętami, kiedy babcia i mama piekły kilka rodzajów ciastek, które zawsze zostawały także po świętach. Lepiły lub wycinały mnóstwo malutkich smakołyków, a zapach przy ich pieczeniu uspokajał i zachęcał do zabawy. A także do pierwszych prób samodzielnego wykrawania :-) 
Cała umączona, ale i zadowolona, mogłam spędzać z nimi w kuchni całe dnie, zapominając o szkolnych obowiązkach ;-)
Dziś jest podobnie, choć czasu na pieczenie jakby mniej...
Chętnie za to oglądam książki z przepisami i kolorowymi zdjęciami, zaznaczając przepisy warte wypróbowania. 
Dostałam niedawno w prezencie pięknie wydaną i opisaną książkę Sigrid Verbert "Smakowite Prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok" 
Zdjęcia z niej są niezwykłe: urzekające i kuszące. 
Przepisy zaś proste i bez zbędnego nadęcia. Dla każdego. 
Autorka przekonuje, że warto samemu przygotowywać prezenty, wrócić do korzeni, żeby po prostu wiedzieć, co jemy. W pełni zgadzam się z tym twierdzeniem. Na pewno obdarowani takimi smakołykami na długo je zapamiętają. 
W książce można znaleźć przepisy na ciasteczka, ciasta, słodkie i słone słoiki, pasztety (także wegetariańskie), pesto, zupy i wiele innych, co ma dłuższy termin do spożycia i może być świetnym prezentem. Dodatkowo można poznać wiele patentów Sigrid na pakowanie tych drobiazgów. 
Zdecydowanie polecam, zarówno lekturę, jak i spędzenie chwilki w kuchni. 
Można też zajrzeć na bloga autorki: http://www.cavolettodibruxelles.it/

Ja zaczęłam od ciasteczek z mąki gryczanej, która czekała w szafce, po zrobieniu blinów (mniam!). 
Oryginalny przepis wzbogaciłam o orzechy włoskie i cynamon, aby smak był jeszcze bardziej intrygujący. 
Szklanka mleka obowiązkowa!
Smacznego!



Składniki:
  • 180 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 65 g cukru
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 40 g orzechów włoskich, bardzo drobno pokrojonych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dodatkowo: 
  • ok. 30 g cukru trzcinowego do posypania wierzchu
Miękkie masło rozetrzeć palcami z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać mąki, orzechy, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Zrobić kruszonkę. Wbić jajko i szybko zagnieść ciasto.
Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. 
Rozwałkować na cienko podsypanym mąką blacie na placek o grubości 5 mm. 
Wycinać ciasteczka o dowolnym kształcie. 
Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posypać odrobin a cukru trzcinowego. 
Piec przez 20 minut w temp. 180 C. 
Pozwolić ciastkom ostygnąć na blasze. 

Smacznego!



Inspiracje: "Smakowite prezenty" S. Verbert (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany) 

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na zastąpienie tradycyjnej mąki :) Smak z pewnością też inny :>

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciasteczka, fajnie, że są z mąką gryczaną, jeszcze takich nie piekłam ale wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń