z orzechami włoskimi i cynamonem + krótka recenzja książki "Smakowite Prezenty"
Pieczenie ciasteczek jest fajną zabawą, niezależnie od wieku. Gdy byłam mała, nie mogłam doczekać się czasu przed świętami, kiedy babcia i mama piekły kilka rodzajów ciastek, które zawsze zostawały także po świętach. Lepiły lub wycinały mnóstwo malutkich smakołyków, a zapach przy ich pieczeniu uspokajał i zachęcał do zabawy. A także do pierwszych prób samodzielnego wykrawania :-)
Cała umączona, ale i zadowolona, mogłam spędzać z nimi w kuchni całe dnie, zapominając o szkolnych obowiązkach ;-)
Dziś jest podobnie, choć czasu na pieczenie jakby mniej...
Chętnie za to oglądam książki z przepisami i kolorowymi zdjęciami, zaznaczając przepisy warte wypróbowania.
Dostałam niedawno w prezencie pięknie wydaną i opisaną książkę Sigrid Verbert "Smakowite Prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok"
Zdjęcia z niej są niezwykłe: urzekające i kuszące.
Przepisy zaś proste i bez zbędnego nadęcia. Dla każdego.
Autorka przekonuje, że warto samemu przygotowywać prezenty, wrócić do korzeni, żeby po prostu wiedzieć, co jemy. W pełni zgadzam się z tym twierdzeniem. Na pewno obdarowani takimi smakołykami na długo je zapamiętają.
W książce można znaleźć przepisy na ciasteczka, ciasta, słodkie i słone słoiki, pasztety (także wegetariańskie), pesto, zupy i wiele innych, co ma dłuższy termin do spożycia i może być świetnym prezentem. Dodatkowo można poznać wiele patentów Sigrid na pakowanie tych drobiazgów.
Zdecydowanie polecam, zarówno lekturę, jak i spędzenie chwilki w kuchni.
Można też zajrzeć na bloga autorki: http://www.cavolettodibruxelles.it/
Ja zaczęłam od ciasteczek z mąki gryczanej, która czekała w szafce, po zrobieniu blinów (mniam!).
Oryginalny przepis wzbogaciłam o orzechy włoskie i cynamon, aby smak był jeszcze bardziej intrygujący.
Szklanka mleka obowiązkowa!
Smacznego!
Składniki:
- 180 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 65 g cukru
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 40 g orzechów włoskich, bardzo drobno pokrojonych
- 1 łyżeczka cynamonu
- dodatkowo:
- ok. 30 g cukru trzcinowego do posypania wierzchu
Miękkie masło rozetrzeć palcami z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać mąki, orzechy, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Zrobić kruszonkę. Wbić jajko i szybko zagnieść ciasto.
Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Rozwałkować na cienko podsypanym mąką blacie na placek o grubości 5 mm.
Wycinać ciasteczka o dowolnym kształcie.
Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posypać odrobin a cukru trzcinowego.
Piec przez 20 minut w temp. 180 C.
Pozwolić ciastkom ostygnąć na blasze.
Smacznego!
Inspiracje: "Smakowite prezenty" S. Verbert (przepis i sposób przygotowania zmodyfikowany)
Ciekawy pomysł na zastąpienie tradycyjnej mąki :) Smak z pewnością też inny :>
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka, fajnie, że są z mąką gryczaną, jeszcze takich nie piekłam ale wszystko przede mną :)
OdpowiedzUsuń