23 maja 2014

CIASTECZKA CYTRYNOWO-KUKURYDZIANE

Pięknie żółte, cytrynowe ciasteczka na mące kukurydzianej




Kolejne ciasteczka z książki S. Verbert "Smakowite prezenty". 
Pysznie żółte i słoneczne. Cytrynowe. Z mąką kukurydzianą, która dodaje ekstra chrupkości. 
W lodówce czekał słoik domowej galaretki malinowej, dlatego postanowiłam zrobić mariaż kruchych ciasteczek z kwaskowatością letnich owoców (wypróbowałam też wersję z kremem czekoladowym i ta znika równie szybko). 
Mąż nigdy nie lubił kruchych ciastek, ale na te dał się namówić i stwierdził, że to najlepsze, jakie jadł...
No cóż, nigdy nie jet za późno :-) 
Zdecydowanie polecam! 




Składniki:
(na ok. 30 ciasteczek, złożonych) 

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g m cukru
  • 4 żółtka
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • otarta skórka  z 2 cytryn (dokładnie umytych)
  • dodatkowo:
  • mały słoiczek galaretki malinowej lub kremu czekoladowego

Miękkie masło rozetrzeć palcami z cukrem. Dodać mąkę i skórkę z cytryn. Zrobić kruszonkę. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. 
Rozwałkować na cienko podsypanym mąką blacie na placek o grubości 5 mm. 
Wycinać ciasteczka o dowolnym kształcie (ja zrobiłam 30 ciasteczek całych  i tyle samo z wyciętym środkiem, aby galaretka malinowa była widoczna po złożeniu. 
Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 minut w temp. 200 C, aż będą rumiane. 
Ostudzić na kratce kuchennej. Łączyć je galaretką malinową. 

Smacznego!



Inspiracje: "Smakowite prezenty" S. Verbert (sposób przygotowania zmodyfikowany)

Jeść czy grać? Piknik majowy Posiłek dla maturzysty

4 komentarze: