W końcu przyszedł ten czas, gdy z nieba leje się żar i wygrzewa zimne dłonie :-)
Szukamy słońca, kiedy tylko możemy, chcąc zgromadzić zapas na chłodne dni. Gdyby tylko to było możliwe :-)
Pamiętam z dzieciństwa ten czas, kiedy zgrzani grą w piłkę wracaliśmy do domu tylko po to, aby wybłagać kolejną porcję zamarzniętych na kość lodów babcinej produkcji. Pamiętam, że jak już powstawały, to w ilościach hurtowych, najczęściej w dużej kance, czasami nawet 10 litrowej!!!! Tego smaku nie da się zapomnieć! Najczęściej były waniliowe (na cukrze wanilinowym, bez grama prawdziwej wanilii, o którą w tamtych czasach było ciężko), czasami warstwowe (waniliowo-czekoladowe lub waniliowo-truskawkowe). Z owocami zebranymi w ogrodzie, na mleku od krówki pasącej się na łące obok, z jajkami od szczęśliwych kur, które nie straszyły salmonellą.
Trzeba było nieźle się napracować, aby uskrobać sobie do kubeczka tych smakołyków :-)
A dziś? Gdy ostatnio przeczytałam skład lodów ze sklepu, to mocno się zdziwiłam. Czy wyrób z 20 składnikami w środku, takim i jak 4 zagęstniki i 4 aromaty i inne sztuczne dodatki to wciąż jeszcze lody? Przecież wystarczy 5 prostych składników, aby cieszyć się tymi domowymi, dlatego polecam!
Mam nadzieję, że moja Córcia będzie miała podobne wspomnienia (na razie jest za mała na takie rarytasy :-)). Lody, które przedstawiam, na pewno nie nadają się dla dzieciaków, bo są z dodatkiem alkoholu i kawy.
Przepisy bezalkoholowe znajdziecie tutaj: Lody. Są tam przepisy na lody owocowe, najlepsze dla maluchów.
Niezwykle proste do zrobienia lody, tak proste, że na pewno każdy da sobie z tym radę!
Wystarczy zmiksować i włożyć do lodówki, nie trzeba nawet mieszać co pół godziny.
Składniki:
(na 2 półlitrowe pojemniki)
- 150 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
- 50 ml likieru (czekoladowego, śmietankowego, Baileys lub kawowego - ja użyłam likieru z turrona, bo akurat taki miałam przywieziony z Alicante)
Mascarpone, śmietankę i cukier zmiksować, do momentu uzyskania puszystej masy. Wlać likier, dodać kawę i jeszcze raz zmiksować, ale dosłownie przez 20 sekund, tylko do wymieszania składników. Przełożyć do szczelnie zamykanych pojemników i zamrozić (najlepiej przez całą noc).
Na 15 minut przed podaniem wyjąć z lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz