16 czerwca 2014

BROWNIE CZEKOLADOWE

z truskawkami i czereśniami 



Nie byłam do końca przekonana, czy połaczenie czekolady i truskawek to dobry pomysł (co innego czekolada i czereśnie - to pewniak!). Tak więc zaryzykowałam, bo ciasto na niedzielę musiało być czekoladowe (jak zwykle dla męża), a ja nie wyobrażam sobie słodkości bez truskawek :-) 
I wyszło pysznie! Brownie czekoladowe jest kruche na zewnątrz i bajecznie wilgotne w środku, dodatkowo dzięki owocom. Do tego odrobina bitej śmietany i jeszcze więcej truskawek (lub czereśni).
Zapomniałabym napisać, że sekret tego wypieku to prostota i szybkość wykonania. Do zrobienia w 15 minut (nie licząc czasu pieczenia i oczekiwania na stygnięcie - z tym sobie poradziłam wystawiając ciasto na chłodny balkon :-)). 
Zdecydowanie polecam na lato! 



Składniki:

  • 150 g masła
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka, duże
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • ok. 200 g truskawek i ok. 200 g czereśni (wydrylowanych)
  • dodatkowo:
  • forma o wymiarach 20 cm x 20 cm
  • papier do pieczenia
  • odrobina masła do formy
  • bita śmietana i owoce do podania
Masło i czekoladę przełożyć do miski, tę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą (w taki sposób, aby woda nie dotykała dna miski), mieszać od czasu do czasu, aż całość będzie płynna. Lekko ostudzić. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 185 C. 
W dużej misce ubić jajka z cukrem, solą i pastą waniliową, aż staną się białe i puszyste. 
Dodać do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaninę masła i czekolady. Delikatnie wymieszać (na najmniejszych obrotach miksera). 
Brzegi formy posmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto przelać do tak przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć truskawki i czereśnie. 
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 33-40 minut, aż wykałaczka wbita w środek ciasta będzie sucha (ciasto może trochę opaść po wyjęciu z piekarnika, ale jest to normalne dla brownies). 
Ostudzić na kratce kuchennej, schłodzić przed nałożeniem śmietany. 
Wierzch ozdobić kleksem bitej śmietany (ja dodałam do niej odrobinę pasty waniliowej i 1/2 łyżeczki cukru) i owocami. 









Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Mniam nie tylko czekoladowe ale i owocowe :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie truskawki i czekolada to połączenie oczywiste, czereśnie - raczej zaskakujące :)
    Niemniej, jestem pewna, że ciasto smakowało wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Basiu, przepis doskonały! Twoje Brownie jest tak pysznym ciastem, że aż nie wypada ;) Zrobiłam z malinami i smakuje wyśmienicie. Niestety, ma jeden minus: znika w zastraszającym tempie!!! :D

    OdpowiedzUsuń