23 czerwca 2014

GRILLOWANY ŁOSOŚ MARYNOWANY W PESTO...

z prażonych orzechów laskowych, suszonych pomidorów, imbiru i natki pietruszki, z ziołowym "bulgurotto" z polskim serem i ciepłą sałatką szparagową z groszkiem i miętą 

Pomysłów na pysznego łososia mam w głowie kilka; oto jeden z nich: domowe pesto na bazie prażonych, niemal karmelowych, orzechów laskowych, ze skórką i sokiem z cytrynowym, imbirem, anchois, suszonymi pomidorami, bazylią i natką pietruszki, nadaje mu niezwykłego, niespotykanego charakteru. Tworzy zarazem chrupiącą otoczkę, która podczas grillowania chroni delikatne mięso i zamyka soki w środku - łosoś pozostaje niezwykle delikatny i soczysty. Słodycz pomidorów miesza się z kwaśnym smakiem cytryny i słonymi sardelami. Egzotyką są tu orzechy laskowe i imbir, stawiające kropkę nad "i". 
Bulgur postanowiłam podać w odmienionej, mocnej w smaku formie, podkreślonej tym samym pesto, którego użyłam do ryby. Dodatkowo wzmocniłam moje "bulgurotto" polskim serem "Bursztyn", od którego jestem już chyba uzależniona :-) Kasza sama w sobie jest mdła i bardzo chętnie chłonie smaki, więc czemu z tego nie skorzystać? 
Warzywa podałam w formie ciepłej sałatki z grillowanych zielonych szparagów, cukini podsmażonej z cebulką i czosnkiem, lekko dotkniętych ciepłem pomidorków, zielonego groszku i pachnącej mięty (w tym przypadku bardzo dobrze sprawdzającej się z pozostałymi składnikami). 
Całość posypana dodatkową porcją orzechów. PYCHA!!!!
A więc zapraszam na obiad :-)




Pesto z prażonymi orzechami laskowymi:
(dla 4 osób) 
  • 40 g uprażonych orzechów laskowych, obranych ze skórki*
  • pół pęczka bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 40 g suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 fileciki anchois
  • odrobina tartego imbiru (ok. 0,5 cm) 
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku, obgotowane we wrzątku
Wszystkie składniki zmiksować lub utłuc w moździerzu. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju więcej. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 



Składniki:
  • 4 filety z łososia norweskiego, ze skórą, każdy o wadze ok. 150 g
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 320 g bulguru
  • wrząca woda
  • ok. 80 g sera "Bursztyn", drobno startego
  • 30 g prażonych orzechów laskowych
  • pęczek zielonych szparagów
  • mała cukinia, pokrojona w 1 cm kostkę
  • 1 mała młoda cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • garść listków mięty
  • garść zielonego groszku, świeżego
  • 200 g pomidorków cherry, przepołowionych
  • 1 łyżka różowego pieprzu, namoczonego przez 15 minut w 1/4 szklanki wrzącej wody 
  • natka pietruszki i bazylia do przybrania
  • dodatkowa cytryna do skropienia przed podaniem
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Filety z łososia posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, natrzeć olejem i 3 łyżkami pesto, odłożyć do lodówki na 30 minut (do zamarynowania). 
W międzyczasie bulgur zalać wrzącą wodą, szczelnie przykryć i odstawić na 20 minut (do napęcznienia). 


Przygotować szparagi: oderwać zdrewniałe końcówki, pozostałe części umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Patelnię grillową rozgrzać, ułożyć na niej szparagi, wierzch docisnąć (ja to zrobiłam garnkiem z wodą) i grillować z obu stron przez ok. 3 minuty (lub krócej, do momentu, aż będą ładnie zrumienione i nie surowe). Odłożyć na deskę, ostudzić i pokroić na 1 cm kawałki.
Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać cebulkę i czosnek, zeszklić. Dorzucić cukinię i podsmażyć na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Wyłączyć ogień, dodać grillowane szparagi, groszek i pokrojone pomidorki. Dodać miętę i różowy pieprz. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. 

Łososia zgrillować z obu stron, zaczynając skórą do dołu, na patelni lub tacce grillowej nad ogniem (ten o zapachu drewna będzie najlepszy). 
Gorący bulgur (nadmiar wody odlać, lecz zostawić jej tyle, aby kasza nie była sucha, lecz wilgotna) wymieszać z pozostałym pesto, dodać starty ser i jeszcze raz wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Od razu podawać: na "bulgurotto" wyłożyć ciepłą sałatkę pachnącą miętą, na to kawałek grillowanego łososia. Całość posypać posiekanymi i prażonymi orzechami laskowymi. 




Smacznego! 


* aby uprażyć orzechy laskowe; 
- można je wysypać na suchą patelnię i podgrzewać, bardzo często mieszając, dopóki skórka popęka, a orzechy lekko się zezłocą
- można też orzechy wysypać na papier do pieczenia i piec w piekarniku nastawionym na temp. 175 C (zajmie to ok. 10 minut) - w tym przypadku jest to wygodniejsze i bardziej rónomierne
Aby pozbyć się skórki wystarczy orzechy wysypać na ręcznik kuchenny, przykryć drugim arkuszem ręcznika i pocierać, skórka sama z nich zejdzie (jeśli będą dobrze uprażone) 



Wpis dodaję do akcji:

Grilluj z łososiem norweskim!

1 komentarz: