Pomysłów na pysznego łososia mam w głowie kilka; oto jeden z nich: domowe pesto na bazie prażonych, niemal karmelowych, orzechów laskowych, ze skórką i sokiem z cytrynowym, imbirem, anchois, suszonymi pomidorami, bazylią i natką pietruszki, nadaje mu niezwykłego, niespotykanego charakteru. Tworzy zarazem chrupiącą otoczkę, która podczas grillowania chroni delikatne mięso i zamyka soki w środku - łosoś pozostaje niezwykle delikatny i soczysty. Słodycz pomidorów miesza się z kwaśnym smakiem cytryny i słonymi sardelami. Egzotyką są tu orzechy laskowe i imbir, stawiające kropkę nad "i".
Bulgur postanowiłam podać w odmienionej, mocnej w smaku formie, podkreślonej tym samym pesto, którego użyłam do ryby. Dodatkowo wzmocniłam moje "bulgurotto" polskim serem "Bursztyn", od którego jestem już chyba uzależniona :-) Kasza sama w sobie jest mdła i bardzo chętnie chłonie smaki, więc czemu z tego nie skorzystać?
Warzywa podałam w formie ciepłej sałatki z grillowanych zielonych szparagów, cukini podsmażonej z cebulką i czosnkiem, lekko dotkniętych ciepłem pomidorków, zielonego groszku i pachnącej mięty (w tym przypadku bardzo dobrze sprawdzającej się z pozostałymi składnikami).
Całość posypana dodatkową porcją orzechów. PYCHA!!!!
A więc zapraszam na obiad :-)
Bulgur postanowiłam podać w odmienionej, mocnej w smaku formie, podkreślonej tym samym pesto, którego użyłam do ryby. Dodatkowo wzmocniłam moje "bulgurotto" polskim serem "Bursztyn", od którego jestem już chyba uzależniona :-) Kasza sama w sobie jest mdła i bardzo chętnie chłonie smaki, więc czemu z tego nie skorzystać?
Warzywa podałam w formie ciepłej sałatki z grillowanych zielonych szparagów, cukini podsmażonej z cebulką i czosnkiem, lekko dotkniętych ciepłem pomidorków, zielonego groszku i pachnącej mięty (w tym przypadku bardzo dobrze sprawdzającej się z pozostałymi składnikami).
Całość posypana dodatkową porcją orzechów. PYCHA!!!!
A więc zapraszam na obiad :-)
Pesto z prażonymi orzechami laskowymi:
(dla 4 osób)
(dla 4 osób)
- 40 g uprażonych orzechów laskowych, obranych ze skórki*
- pół pęczka bazylii
- pół pęczka natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- otarta skórka z połowy cytryny
- 40 g suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 fileciki anchois
- odrobina tartego imbiru (ok. 0,5 cm)
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku, obgotowane we wrzątku
Wszystkie składniki zmiksować lub utłuc w moździerzu. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju więcej.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
- 4 filety z łososia norweskiego, ze skórą, każdy o wadze ok. 150 g
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 320 g bulguru
- wrząca woda
- ok. 80 g sera "Bursztyn", drobno startego
- 30 g prażonych orzechów laskowych
- pęczek zielonych szparagów
- mała cukinia, pokrojona w 1 cm kostkę
- 1 mała młoda cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 łyżki masła klarowanego
- garść listków mięty
- garść zielonego groszku, świeżego
- 200 g pomidorków cherry, przepołowionych
- 1 łyżka różowego pieprzu, namoczonego przez 15 minut w 1/4 szklanki wrzącej wody
- natka pietruszki i bazylia do przybrania
- dodatkowa cytryna do skropienia przed podaniem
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Filety z łososia posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, natrzeć olejem i 3 łyżkami pesto, odłożyć do lodówki na 30 minut (do zamarynowania).
W międzyczasie bulgur zalać wrzącą wodą, szczelnie przykryć i odstawić na 20 minut (do napęcznienia).
W międzyczasie bulgur zalać wrzącą wodą, szczelnie przykryć i odstawić na 20 minut (do napęcznienia).
Przygotować szparagi: oderwać zdrewniałe końcówki, pozostałe części umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Patelnię grillową rozgrzać, ułożyć na niej szparagi, wierzch docisnąć (ja to zrobiłam garnkiem z wodą) i grillować z obu stron przez ok. 3 minuty (lub krócej, do momentu, aż będą ładnie zrumienione i nie surowe). Odłożyć na deskę, ostudzić i pokroić na 1 cm kawałki.
Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać cebulkę i czosnek, zeszklić. Dorzucić cukinię i podsmażyć na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Wyłączyć ogień, dodać grillowane szparagi, groszek i pokrojone pomidorki. Dodać miętę i różowy pieprz. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Łososia zgrillować z obu stron, zaczynając skórą do dołu, na patelni lub tacce grillowej nad ogniem (ten o zapachu drewna będzie najlepszy).
Gorący bulgur (nadmiar wody odlać, lecz zostawić jej tyle, aby kasza nie była sucha, lecz wilgotna) wymieszać z pozostałym pesto, dodać starty ser i jeszcze raz wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Od razu podawać: na "bulgurotto" wyłożyć ciepłą sałatkę pachnącą miętą, na to kawałek grillowanego łososia. Całość posypać posiekanymi i prażonymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
* aby uprażyć orzechy laskowe;
- można je wysypać na suchą patelnię i podgrzewać, bardzo często mieszając, dopóki skórka popęka, a orzechy lekko się zezłocą
- można też orzechy wysypać na papier do pieczenia i piec w piekarniku nastawionym na temp. 175 C (zajmie to ok. 10 minut) - w tym przypadku jest to wygodniejsze i bardziej rónomierne
Aby pozbyć się skórki wystarczy orzechy wysypać na ręcznik kuchenny, przykryć drugim arkuszem ręcznika i pocierać, skórka sama z nich zejdzie (jeśli będą dobrze uprażone)
Wpis dodaję do akcji:
- można je wysypać na suchą patelnię i podgrzewać, bardzo często mieszając, dopóki skórka popęka, a orzechy lekko się zezłocą
- można też orzechy wysypać na papier do pieczenia i piec w piekarniku nastawionym na temp. 175 C (zajmie to ok. 10 minut) - w tym przypadku jest to wygodniejsze i bardziej rónomierne
Aby pozbyć się skórki wystarczy orzechy wysypać na ręcznik kuchenny, przykryć drugim arkuszem ręcznika i pocierać, skórka sama z nich zejdzie (jeśli będą dobrze uprażone)
Wpis dodaję do akcji:
Jak kolorowo! Prezentuje się pysznie :>
OdpowiedzUsuń