26 czerwca 2014

TORT BEZOWY CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY

Kruche i ciągnące bezy z orzechami laskowymi, przełożone kremem truskawkowym na bazie owocowego strawberry curdu, z drobinami czekoladowymi, ozdobione płatkami czekolady i owocami




Tort ten piekłam ponad miesiąc temu z myślą o urodzinach Jamiego Olivera (i o konkursie, w którym brałam udział). Bardzo chętnie podzielę się z Wami przepisem, bo to jeden z najlepszych tortów bezowych, jakie jadłam (i tu też udanie łączy się czekolada z truskawkami, jak w tarcie truskawkowo-czekoldowej z kremem migdałowym i brownies
Dodatkowo mocno wyczuwalne są w nim orzechy laskowe, które przyjemnie chrupią. 
Zdecydowanie polecam w sezonie truskawkowym! 


Bezy (3 sztuki): 
  • 250 g cukru 
  • białka z 5 jaj, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 
  • 50 g uprażonych orzechów laskowych*, drobno pokrojonych 
  • papier do pieczenia


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukier i ciągle ubijać, dopóki masa nie stanie się sztywna i błyszcząca (cukier powinien się rozpuścić). 
Dodać ocet, pastę waniliową, orzechy i mąkę kukurydzianą, dokładnie, ale delikatnie wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 C.
Na papierze do pieczenia narysować ołówkiem 3 koła o średnicy ok. 18 cm, oddalone od siebie o 3 cm. Położyć na blachę do pieczenia.  
Masę podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na papier z narysowanymi kołami, łyżką zrobić wzniesienia z piany. 
Wstawić do gorącego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 C.
Piec, a raczej suszyć bezy przez ok. 1,5 godziny (do momentu uzyskania chrupkości). 
Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy na kolejne 30 minut. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Delikatnie, podważając nożem, zdjąć bezy. 


Strawberry curd: 
  • 2 duże i świeże jajka
  • 70 g cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny (umytej i wyparzonej, bez białych części) 
  • 90 ml soku ze świeżych truskawek (truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiskować, przecedzić przez gęste sitko, aby otrzymać sam sok)
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 90 g masła, pociętego na małe kawałki 


Jajka sparzyć wrzącą wodą i dokładnie umyć. 
W rondlu z grubym dnem ubić jajka z cukrem na puszystą masę (ok. 3 minuty). 
Następnie dodać skórkę i sok z cytryny i truskawek, wymieszać. 
Całość postawić na średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy i pierwszych oznak lekkiego zagotowania (powinna mieć konsystencję lekkiego budyniu), od razu zdjąć z ognia.
Teraz, kawałek po kawałku, dodać masło i ciągle mieszać, dodając następną porcję po stopieniu i dokładnym wymieszaniu poprzedniej. 
Masę ostudzić w zimnej kąpieli wodnej, szczelnie zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. 
Odważyć 150 g tak przygotowanego curdu, resztą posmarować pierwszy blat bezowy.  



Krem śmietankowo-truskawkowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30% tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
  • 150 g strawberry curdu 
  • 50 g robinek z mlecznej czekolady (lub drobno pokrojonej czekolady) 

Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę i ubić mikserem przez 1 minutę. 
Następnie dodać strawberry curd i ponownie zmiksować przez 2 minuty. 
Wstawić do lodówki. 



Płatki czekoladowe:
  • 150 g gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. 
Rozsmarować cienką warstwą na grubej i jednolitej folii (może być "koszulka" do dokumentów), tworząc dwa prostokąty o wymiarach 35 cm x 8 cm każdy. 
Przykryć drugą warstwą folii i włożyć między dwie deseczki do krojenia. 
Całość wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. 
Po tym czasie wyjąć z lodówki, każdy prostokąt pokroić na 7 mniejszych (5 cm x 8 cm). 
Ozdobić nimi boki tortu, przyklejając je do masy (płatki sa bardzo cienkie i bardzo szybką topią się w dłoniach :-)). Dobrze jest założyć rękawiczki lateksowe, które nie zostawią śladów dłoni na płatkach. 


Dodatkowo: 
  • ok. 200 g świeżych truskawek do dekoracji
  • 30 g uprażonych orzechów laskowych 
Złożenie:
Na paterę  wyłożyć pierwszą warstwę bezy, posmarować strawberry curdem. 
Wyłożyć 1/2 kremu śmietankowo-truskawkowego, przykryć drugim blatem bezowym. 
Wyłożyć pozostałą częścią kremu śmietankowo-truskawkowego (4 łyżki zostawiając do przyklejania płatków), równomiernie rozsmarować i przykryć ostatnim blatem bezowym. 
Wystający z boków krem rozsmarować. 
Do boku tortu przykleić płatki czekoladowe (używajc pozostałego kremu). 
Wierzch ozdobić truskawkami i orzechami. 



* aby uprażyć orzechy laskowe; 
- można je wysypać na suchą patelnię i podgrzewać, bardzo często mieszając, dopóki skórka popęka, a orzechy lekko się zezłocą
- można też orzechy wysypać na papier do pieczenia i piec w piekarniku nastawionym na temp. 175 C (zajmie to ok. 10 minut) - w tym przypadku jest to wygodniejsze i bardziej rónomierne
Aby pozbyć się skórki wystarczy orzechy wysypać na ręcznik kuchenny, przykryć drugim arkuszem ręcznika i pocierać, skórka sama z nich zejdzie (jeśli będą dobrze uprażone) 

2 komentarze: