14 lipca 2014

NAJLEPSZE CHLEBKI PITA Z GRILLA Z ORIENTALNYMI KOTLECIKAMI I SALSĄ WIŚNIOWĄ

Gotowanie i jedzenie na pikniku :-) 


A więc pakujemy się i jedziemy: grill i węgiel - są, ciasto na chlebki - zrobione i zapakowane, mięso się marynuje - tak jest!, salsa wiśniowa - słoiczek jest wypełniony po brzegi. Do tego świeże warzywa (u nas cukinia, pomidory, ogórki i sałata), sos czosnkowy i dobry humor! :-) 
Po 30 minutach jazdy samochodem siadamy w ulubionym miejscu, w cieniu drzew i zaczynamy zabawę! 
Kiedy węgle się żarzą wrzucamy na kratkę cieniutkie ciasto na chlebki, posmarowane oliwą, posypane solą i ulubionymi ziołami. Obok lądują kotleciki przyprawione kminem, kolendrą i czosnkiem, z ostrym żółtym serem i papryczką chilli; nie zapominamy o posmarowaniu ich  salsą wiśniową, która stawia tę kropkę nad "i" i dopełnia smaki. Na wierzch obowiązkowo orzechowe ziarenka sezamu...Więc mamy jeszcze 5 minut, wystarczająco, aby pokroić warzywa i zgrillować cukinię! 
Chlebki pięknie spuchły nad ogniem, tworząc sakiewki na mięsko i dodatki. 
Zamiast keczupem smarujemy je salsą wiśniową i sosem czosnkowym, obkładamy kotlecikami i warzywami. I zajadamy! :-) (Ta salsa to prawdziwy hit, który zaskakuje smakiem i aromatem! Świeże wiśnie świetnie połaczyły się z bazylią, orzechami włoskimi, pomidorkami suszonymi na słońcu i oliwą - mięso w niej marynowan ejest wyjątkow kruche i delikatne, a sama salsa idealnie smakuje ze słonym chlebkiem i warzywami) 
Sos i salsa wyciekają z chlebka, prosto na trawę... :-) Uwaga na buty ;-) 
Jedzenie na świeżym powietrzu dodaje apetytu, relaksuje i odpręża. 
No i nie trzeba nic zmywać! :-) 

Smacznego grillowania! 




Chlebki pita:
(na 10 sztuk)

  • 350 g mąki pszennej
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18 % tł.
  • 125 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo 4 łyżki na posmarowanie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sól morska do posypania wierzchu
  • ulubione zioła (u nas bazylia i tymianek)
Śmietane i mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże i wymieszać, odstawić na 10 minut (drożdże powinny zacząć pracować). 
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i zaczyn, oliwę, wyrabiać ciasto przez 10 minut, aż będzie odstawać od boków miski i ręki. 
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 mint, aż podwoi objętość. 
Po tym czasie podzielić na 10 części. Każdą z nich rozwałkować lub rozciągnąć na placek o grubości ok. 1 cm, wierzch posmarować oliwą, posypać solą i ziołami. Piec na grillu z obu stron, aż napuchną i będą rumiane. 
Odkładać na ściereczkę, aby nie wystygły. 



Składniki na kotleciki:
(na 10 sztuk) 
  • 300 g świeżo zmielonego mięsa cielęcego
  • 1/2 dużej cebuli (startej na tarce o dużych oczkach)
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy "garam masala"
  • 1 żółtko
  • ok. 50 g sera "Bursztyn", drobno startego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • papryczka chilli, drobno pokrojona (według uznania, można pominąć) 


Wszystkie składniki wymieszać ręką w dużej misce. Wilgotnymi dłońmi formować dowolny kształt, np. podłużne kotleciki (można je nadziać na namoczoną wykałaczkę lub drewnianą szpadkę), układać na talerzu. Schłodzić przez 30 minut, pokryte cienką warstwą salsy wiśniowej. 


Grillować partiami, do lekkiego zrumienienia z każdej strony. 
Gotowy kotlet przed podaniem przekroić, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco wysmażony. 
Posypać sezamem.

 



Salsa wiśniowa:
  • 2 garście wiśni bez pestek
  • 4 pomidory suszone, z zalewy olejowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 2 orzechy włoskie, wyłuskane
  • pół pęczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Połowę salsy zużyć do marynowania mięsa, resztę podać do chlebków (ja część wymieszałam z sosem czosnkowym). 



Dodatkowo:
  • plasterki pomidora
  • świeży ogórek
  • sałata
  • cukinia, pokrojona w 1 cm plasterki, posmarowana oliwą z oliwek, posypana solą i pieprzem, zgrillowana 
  • inne dowolne warzywa
  • sos czosnkowy (mieszam taką samą ilośc kwaśnej śmietany 18 % tł. z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i odrobiną skórki startej z cytryny) 

Smacznego! 






zBLOGowani.pl


W wiśniowym sadzie 2014 Cukinia 2014



2 komentarze:

  1. mniam,mniam,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :D

    Gratuluję udziału w warsztatach :)

    Do zobaczenia w piątek na miejscu :)

    Miło będzie poznać nowe osoby z tą samą pasją.

    OdpowiedzUsuń