11 lipca 2014

TARTALETKI CZEKOLADOWO-MIODOWE

z migdałami i białą czekoladą




Kruche ciasto kakaowe wypełnione kremem z białej czekolady i migdałów, na bazie podkarpackiego miodu spadziowego ChNP, zastępującego w przepisie cukier oraz półtoraku GTS. Dzięki tej zamianie krem zyskał tajemniczego, lekko żywicznego, oryginalnego smaku, który podkreślają zmielone blanszowane migdały. 
Zdecydowanie polecam! 




Składniki ciasta:
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • 165 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 żółtko
  • dodatkowo:
  • 8 foremek do tartaletek o średnicy ok. 8 cm


Mąki przesiać do miski razem z kakao, dodać cukier puder, z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 3 mm. Wyłożyć nim dna foremek do tartaletek (ew. naddatki ściąć nożem). 
Schłodzić w lodówce przez 60 minut. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C. 
Schłodzone foremki ustawić na kratce do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie pięknie złote. Ostudzić na kratce kuchennej. 


Krem migdałowo-czekoladowy:

  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
  • 50 ml półtoraku GTS 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 g mielonych blanszowanych migdałów
  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30 % tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
  • 1 łyżka żelatyny, namoczona w 2 łyżkach zimnej, przegotowanej wody
  • dodatkowo:
  • 100 ml śmietanki 30 % tłuszczu, ubitej
  • drobno pokrojone płatki migdałów, uprażone na suchej patelni, do dekoracji
Mleko, miód pitny i spadziowy oraz pastę waniliową przełożyć do garnka z grubym dnem i wymieszać. 
Do miski dodać zółtka, mąki i dolać ok. 100 ml mieszaniny mleka i miodu, bardzo dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić. 
Do mleka z miodami dodać mielone migdały i całość postawić na ogniu, zagotować, od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć płomień do minimum i gotować mieszankę przez ok. 4 minuty, aż lekko zgęstnieje. Gorące mleko migdałowe przelać cienkim strumieniem do miski z masą mączno-jajeczną i wymieszać. Całość przelać z powrotem do rondla, postawić na ogniu i zagotować, bardzo często mieszając, bo masa łatwo się przypala. 
Zdjąć z ognia, do gorącej masy dodać połamaną białą czekoladę, dokładnie wymieszać. 
Od razu schłodzić w misce z lodem i wodą, mieszając. 
Przelać do czystej miski, wierzch przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby folia dotykała powierzchni kremu, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez całą noc). 
Żelatynę w miseczce wstawić do większej miski z gorącą wodą i rozpuścić. Śmietankę ubić. 
Krem migdałowy wyjąć z lodówki, rozmieszać. Następnie delikatnie wmieszać do niego 1/3 śmietanki, uważając, aby masa nie opadła. Dodać resztę śmietanki i płynną żelatynę i dokładnie wymieszać. 
Przełożyć do rękawa cukierniczego. 
Wyłożyć na kruchy spód tartaletek i schłodzić w lodówce. 
Wierzch ozdobić kleksem bitej śmietany i wiórkami migdałowymi. 


Smacznego! 






5 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie! Takiego kremu jeszcze nie jadłam :>

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis na krem, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, świetnie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis wygląda super, ale czy można czymś zastąpić półtorak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na przykład likierem :-) Smak nie będzie miodowy, ale na pewno pyszny.

      Usuń