16 lipca 2014

TORCIKI "TRZY ZNAKI SMAKU" TRUSKAWKOWO-PIEPRZOWO-MIODOWE

Kruche, kakaowo-miodowe ciasteczka, przekładane musem śmietanowym z truskawki kaszubskiej i różowego pieprzu, z macerowanymi w półtoraku truskawkami kaszubskimi, zwieńczone bezikami 



To ostatnie już w tym roku truskawki i ciężko jest mi się z tym pogodzić! Mam wrażenie, że nie najadłam się nimi wystarczająco :-) 

Skoro to "ostatki truskawkowe", to trzeba je pożegnać należycie, przysmakiem, który będzie się śnił po nocach i na wspomnienie którego, od razu uruchomią się kubki smakowe :-) 
Niezwykle kruche i delikatne ciasteczka (tak kruche, że pękają przy zbyt dużym nacisku) przełożone musem truskawkowym z różowym pieprzem (tak, tak, nie pomyliłam się, pieprz ten jest zupełnie inny w smaku w porónaniu z czarnym i świetnie uzupełnia i podkreśla smak truskawki kaszubskiej), na bazie najlepszych owoców i śmietanki, podane z owocami nasączonymi półtorakiem. Dodatkowej słodyczy dodają mini beziki, wieńczące całośc niczym korona! 
Smacznego truskawkowego świętowania!





Beziki: 
  • 50 g cukru
  • białko 1 jaja
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia
  • rękaw cukierniczy


Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukier i ciągle ubijać, dopóki masa nie stanie się sztywna i błyszcząca (cukier powinien się rozpuścić). Przełożyć do rękawa. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ºC.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wycisnąć z rękawa malutkie łezki (o śrenicy niecałego 1 cm - wyjdzie ich ok. 40). 

Wstawić do gorącego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 ºC.
Piec, a raczej suszyć bezy przez ok. 1,5 godziny (do momentu uzyskania chrupkości). 
Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy na kolejne 30 minut. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Delikatnie, podważając nożem, zdjąć beziki z papieru. 



Składniki ciasta:
(na 4 mini torciki, czyli 16 ciasteczek) 
  • 70 g zimnego masła
  • 3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • 90 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 żółtko
  • szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/5 łyżeczki) 
  • dodatkowo:
  • mąka do podsypywania stolnicy
  • papier do pieczenia
  • foremka w kształcie kwiatka o średnicy ok. 8-10 cm
  • cukier puder i mięta do ozdoby


Mąki przesiać do miski razem z kakao, proszkiem do pieczenia, dodać miód, cukier z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Schłodzić w lodówce przez 60 minut. 
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 3 mm. Wycinać ciasteczka (powinno ich być ok. 16, jest to zależne od wielkości foremki). Pozostałe po wycinaniu ciasto ponownie zlepić w kulę i rozwałkować, wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C. 
Blachę z ciasteczkami wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie upieczone. Ostudzić na kratce kuchennej. 








Mus truskawkowy:
  • 250 g truskawek kaszubskich ChOG
  • sok z 1 pomarańczy
  • 5 łyżek cukru
  • odrobina skórki otartej z umytej pomarańczy (bez białych i gorzkich części)
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszane w 2 łyżkach zimnej wody
  • 14 ziarenek różowego pieprzu
  • 200 g mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • 1/2 szklanki półtoraku GTS
  • 250 g truskawek kaszubskich ChOG
  • rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdy


Truskawki zmiksować z pieprzem i sokiem z pomarańczy, odmierzyć 350 ml (w razie potrzeby uzupełnić wodą), dodać cukier i skórkę z pomarańczy. Wstawić na średni ogień i zagotować. 
Wrzący płyn zestawić z ognia, wlać do niego rozrobioną makę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. 
Postawić na ogień i zagotować (powinien powstać gęsty kisiel). Ostudzić w kąpieli wodnej ciągle mieszając. 

W międzyczasie pozostałe truskawki pokroić na ćwiartki i zalać półtorakiem. Odstawić pod przykryciem do lodówki ma 30 minut. 
Mascarpone i śmietankę ubić przez 1 minutę. Dodać kisiel truskawkowy i jeszcze raz zmiksować, aż masa będzie jednolita (zajmuje to ok. 1 minuty). 
Przełożyć do rękawa cukierniczego i składać ciastka. 


Złożenie:
Na paterę wyłożyć jedno ciastko, naszprycować krem, położyć drugie, na to krem, trzecie ciastko i krem. Zakończyć ciastkiem. Wierzch posypac cukrem pudrem. Udkorować bezikami, miętą  i truskawką. 
Obok położyć truskawki odsączone z miodu pitnego.

Smacznego! 









* na zdjęciach jest też mini trocik z wykorzystaniem ciasta bez kakao (przepis juz wkrótce) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz