To ostatnie już w tym roku truskawki i ciężko jest mi się z tym pogodzić! Mam wrażenie, że nie najadłam się nimi wystarczająco :-)
Skoro to "ostatki truskawkowe", to trzeba je pożegnać należycie, przysmakiem, który będzie się śnił po nocach i na wspomnienie którego, od razu uruchomią się kubki smakowe :-)
Niezwykle kruche i delikatne ciasteczka (tak kruche, że pękają przy zbyt dużym nacisku) przełożone musem truskawkowym z różowym pieprzem (tak, tak, nie pomyliłam się, pieprz ten jest zupełnie inny w smaku w porónaniu z czarnym i świetnie uzupełnia i podkreśla smak truskawki kaszubskiej), na bazie najlepszych owoców i śmietanki, podane z owocami nasączonymi półtorakiem. Dodatkowej słodyczy dodają mini beziki, wieńczące całośc niczym korona!
Smacznego truskawkowego świętowania!
Beziki:
- 50 g cukru
- białko 1 jaja
- szczypta soli
- papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukier i ciągle ubijać, dopóki masa nie stanie się sztywna i błyszcząca (cukier powinien się rozpuścić). Przełożyć do rękawa.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ºC.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wycisnąć z rękawa malutkie łezki (o śrenicy niecałego 1 cm - wyjdzie ich ok. 40).
Wstawić do gorącego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 ºC.
Piec, a raczej suszyć bezy przez ok. 1,5 godziny (do momentu uzyskania chrupkości).
Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy na kolejne 30 minut.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Delikatnie, podważając nożem, zdjąć beziki z papieru.
(na 4 mini torciki, czyli 16 ciasteczek)
- 70 g zimnego masła
- 3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
- 90 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 żółtko
- szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/5 łyżeczki)
- dodatkowo:
- mąka do podsypywania stolnicy
- papier do pieczenia
- foremka w kształcie kwiatka o średnicy ok. 8-10 cm
- cukier puder i mięta do ozdoby
Mąki przesiać do miski razem z kakao, proszkiem do pieczenia, dodać miód, cukier z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione").
Schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 3 mm. Wycinać ciasteczka (powinno ich być ok. 16, jest to zależne od wielkości foremki). Pozostałe po wycinaniu ciasto ponownie zlepić w kulę i rozwałkować, wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C.
Blachę z ciasteczkami wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie upieczone. Ostudzić na kratce kuchennej.
Mus truskawkowy:
- 250 g truskawek kaszubskich ChOG
- sok z 1 pomarańczy
- 5 łyżek cukru
- odrobina skórki otartej z umytej pomarańczy (bez białych i gorzkich części)
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszane w 2 łyżkach zimnej wody
- 14 ziarenek różowego pieprzu
- 200 g mascarpone
- 50 ml śmietanki 30 % tłuszczu
- 1/2 szklanki półtoraku GTS
- 250 g truskawek kaszubskich ChOG
- rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdy
Truskawki zmiksować z pieprzem i sokiem z pomarańczy, odmierzyć 350 ml (w razie potrzeby uzupełnić wodą), dodać cukier i skórkę z pomarańczy. Wstawić na średni ogień i zagotować.
Wrzący płyn zestawić z ognia, wlać do niego rozrobioną makę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Postawić na ogień i zagotować (powinien powstać gęsty kisiel). Ostudzić w kąpieli wodnej ciągle mieszając.
W międzyczasie pozostałe truskawki pokroić na ćwiartki i zalać półtorakiem. Odstawić pod przykryciem do lodówki ma 30 minut.
Mascarpone i śmietankę ubić przez 1 minutę. Dodać kisiel truskawkowy i jeszcze raz zmiksować, aż masa będzie jednolita (zajmuje to ok. 1 minuty).
Przełożyć do rękawa cukierniczego i składać ciastka.
Złożenie:
Na paterę wyłożyć jedno ciastko, naszprycować krem, położyć drugie, na to krem, trzecie ciastko i krem. Zakończyć ciastkiem. Wierzch posypac cukrem pudrem. Udkorować bezikami, miętą i truskawką.
Obok położyć truskawki odsączone z miodu pitnego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz