...fetą, Olejem Kujawskim bazyliowym oraz jogurtem cytrynowym
Kaszę gryczaną nieprażoną lubimy wszyscy i bardzo chętnie jemy ją na obiad, w sałatkach i wypiekach. Cenię ją za smak dzieciństwa i niezwykłe walory zdrowotne!
Sałatki z jej wykorzystaniem wcześniej nie jadłam, więc najwyższy czas to zmienić.
Towarzyszy jej zielony bób, chrupiąca cebulka, słodkie pomidory malinowe i słona feta.
Całośc pachnie bazylią i czosnkiem, a to za sprawą saszetki z Olejem Kujawskim, który wystarczy wmieszać do ugotowanej kaszy i gotowe!
Bardzo dobrze smakuje zchłodnym jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną soku i skórki z cytryny!
Świetna na upały! Smacznego!
Składniki:
(dla 2 osób)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej nieprażonej
- 1/2 małej czerwonej cebulki, pokrojonej w piórka
- 2 małe pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 saszetka Oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
- 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 3 łyżki startego na drobno sera "Bursztyn"
- 100 g fety
- sok z połowy cytryny
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- garść rukoli i świeża bazylia (do podania)
- 1 mały jogurt naturalny
- skórka otarta z 1/4 cytryny
Ugotowaną kaszę ostudzić, wymieszać z Olejem Kujawskim, cebulką, pomidorami, bobem i serami.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na talerz wyłożyć liście rukoli, sałatkę z kaszy, wierzch ozdobić świeżą bazylią.
Podawać z jogurtem wymieszanym ze skórką cytrynową, sokiem i solą.
Smacznego!
Przepis (szczegóły tutaj) bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwisZpierwszegoTloczenia.pl
Jednocześnie oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.
Smacznie wygląda. Chętnie zabrałabym ją ze sobą do pracy, :)
OdpowiedzUsuńAch te maliny, moje smaki :)
OdpowiedzUsuń