7 lipca 2014

SAŁATKA Z RUKOLĄ, AWOKADO, KIEŁBASĄ LISIECKĄ, CZIPSAMI Z OSCYPKA I ... - Konkurs "Kujawski ze smakiem do sałatek"

...pomidorkami koktajlowymi, pestkami granatu, sezamem i tortillą 


Inaczej można ją nazwać "chrupiącą sałatką", bo prawie wszystko w niej chrupie: słodkie jak miód pestki granatu, słone czipsy z oscypka, podsmażona na rumiano kiełbasa lisiecka i pokruszone tortille. Nawet uprażony sezam :-) 
Rukola i awokado pięknie pachną bazylią, a to za sprawą Oleju Kujawskiego! 
Połączenie dość śmiałe, ale bardzo udane! Prawdziwa sałatka fusion kuchni włosko-polsko-meksykańskiej! 


Składniki:
(dla 2 osób)

  • 3 garście rukoli
  • 1 awokado, pokrojone w paski
  • szklanka pomidorków koktajlowych, przepołowionych
  • 100 g kiełbasy lisieckiej, podsmażonej na 2 łyżkach oleju, ostudzonej
  • czipsy z oscypka*
  • pestki z połowy granatu
  • 2 garście tortilli, pokruszonych
  • 3 łyżki sezamu, uprażonego na suchej patelni
  • 1 saszetka Oleju Kujawskiego z bazylią
  • sok z 1 cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Rukolę wymieszać z Olejem Kujawskim, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
Wyłożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć rukolę, awokado, pomidorki, kiełbaskę lisiecką i czipsy z oscypka. 
Posypać sezamem, pokruszonymi tortillami i pestkami granatu. 
Od razu podawać! 


* czipsy z oscypka: 100 g oscypka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Patelnię teflonową rozgrzać, ułożyć na niej arkusz papieru pergaminowego, na to kopczyki ze startego sera. 
Podgrzewać aż ser się stopi i lekko zbrązowieje. Delikatnie zdjąć papier z patelni, zostawić do ostudzenia. 



Smacznego! 



Przepis (szczegóły tutaj) bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwisZpierwszegoTloczenia.pl 

Jednocześnie oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.
 

2 komentarze: