...pomidorkami koktajlowymi, pestkami granatu, sezamem i tortillą
Inaczej można ją nazwać "chrupiącą sałatką", bo prawie wszystko w niej chrupie: słodkie jak miód pestki granatu, słone czipsy z oscypka, podsmażona na rumiano kiełbasa lisiecka i pokruszone tortille. Nawet uprażony sezam :-)
Rukola i awokado pięknie pachną bazylią, a to za sprawą Oleju Kujawskiego!
Połączenie dość śmiałe, ale bardzo udane! Prawdziwa sałatka fusion kuchni włosko-polsko-meksykańskiej!
Składniki:
(dla 2 osób)
- 3 garście rukoli
- 1 awokado, pokrojone w paski
- szklanka pomidorków koktajlowych, przepołowionych
- 100 g kiełbasy lisieckiej, podsmażonej na 2 łyżkach oleju, ostudzonej
- czipsy z oscypka*
- pestki z połowy granatu
- 2 garście tortilli, pokruszonych
- 3 łyżki sezamu, uprażonego na suchej patelni
- 1 saszetka Oleju Kujawskiego z bazylią
- sok z 1 cytryny
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Rukolę wymieszać z Olejem Kujawskim, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wyłożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć rukolę, awokado, pomidorki, kiełbaskę lisiecką i czipsy z oscypka.
Posypać sezamem, pokruszonymi tortillami i pestkami granatu.
Od razu podawać!
* czipsy z oscypka: 100 g oscypka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Patelnię teflonową rozgrzać, ułożyć na niej arkusz papieru pergaminowego, na to kopczyki ze startego sera.
Podgrzewać aż ser się stopi i lekko zbrązowieje. Delikatnie zdjąć papier z patelni, zostawić do ostudzenia.
Smacznego!
Przepis (szczegóły tutaj) bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwisZpierwszegoTloczenia.pl
Jednocześnie oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.
Kolorowa i ciekawa sałatka, dziękuję za udzial w konkursie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń