18 lipca 2014

TARTA JAGODOWO-RÓŻANA

Kruche ciasto na niedzielę




To jedno z moich ulubionych letnich ciast. Łączy wszystko to, co dobre, czyli kruchutkie ciasto, mnóstwo czarnych jagód i czerwonych malin, pachnących domowej produkcji konfiturą z płatków dzikiej róży (przepis już niedługo) oraz słodką bezę. Mnie tyle wystarczy do szczęścia. 
Polecam! 



Składniki ciasta:
  • 140 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • forma do tarty o średnicy 28 cm lub kwadratowa forma o boku 25 cm


Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtka, rozetrzeć z kruszonką i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Papier do pieczenia (większy od formy, w której będzie się piekło ciasto) rozłożyć na blacie, rozwałkować na nim ciasto (wierzch leciutko podsypując mąką), aby pokryło dno i boki formy. Przełożyć razem z papierem do formy (w razie potrzeby wyrównać lub dokleić), wstawić do lodówki na 1 godzinę (można na całą noc). 



Piekarnik rozgrzać do 200 C. Ciasto wyjąć z lodówki, spód nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 10-15 minut, aż będzie lekko złote. Wyjąć na kratkę kuchenną.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 C.

Warstwa jagodowo-malinowo-różana:
  • 600 g jagód, bardzo dokładnie umytych i przebranych
  • 3 garście świeżych malin
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki konfitury z płatków róży 


Jagody wymieszać z malinami, cukrem, konfiturą i mąką ziemniaczaną i wyłożyć na podpieczony kruchy spód. 


Beza migdałowo-cytrynowa:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 80 g zmielonych migdałów
  • skórka otarta z 1/3 cytryny


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać zmielone migdały i skórkę cytrynową, całość delikatnie wymieszać. 
Bezę wyłożyć na warstwę owoców, wyrównać. 
Całość wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut. 

Ostudzić na kratce kuchennej. 




Smacznego! 


7 komentarzy:

  1. Mi pewnie beza nie wyjdzie :<<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarantuję Ci Justynko, że się uda! :-)

      Usuń
  2. bardzo apetyczne:)
    http://slodkiezdania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolory jak wymalowane- Samo zdrowie-Pieknie apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wyśmienicie! Taka tarta to kwintesencja lata :)
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Było pyszne! Lekko je zmodyfikowałam :-) zamiast róży dałam wiśnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poznałam, że to to, gdy zobaczyłam zdjęcie na FB :-) Cieszę się :-)
      Pozdrawiam serdecznie!
      Basia

      Usuń