To jedno z moich ulubionych letnich ciast. Łączy wszystko to, co dobre, czyli kruchutkie ciasto, mnóstwo czarnych jagód i czerwonych malin, pachnących domowej produkcji konfiturą z płatków dzikiej róży (przepis już niedługo) oraz słodką bezę. Mnie tyle wystarczy do szczęścia.
Polecam!
Składniki ciasta:
- 140 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- dodatkowo:
- papier do pieczenia
- forma do tarty o średnicy 28 cm lub kwadratowa forma o boku 25 cm
Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtka, rozetrzeć z kruszonką i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione").
Papier do pieczenia (większy od formy, w której będzie się piekło ciasto) rozłożyć na blacie, rozwałkować na nim ciasto (wierzch leciutko podsypując mąką), aby pokryło dno i boki formy. Przełożyć razem z papierem do formy (w razie potrzeby wyrównać lub dokleić), wstawić do lodówki na 1 godzinę (można na całą noc).
Piekarnik rozgrzać do 200 C. Ciasto wyjąć z lodówki, spód nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 10-15 minut, aż będzie lekko złote. Wyjąć na kratkę kuchenną.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 C.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 C.
Warstwa jagodowo-malinowo-różana:
- 600 g jagód, bardzo dokładnie umytych i przebranych
- 3 garście świeżych malin
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki konfitury z płatków róży
Jagody wymieszać z malinami, cukrem, konfiturą i mąką ziemniaczaną i wyłożyć na podpieczony kruchy spód.
Beza migdałowo-cytrynowa:
- 3 białka
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 80 g zmielonych migdałów
- skórka otarta z 1/3 cytryny
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać zmielone migdały i skórkę cytrynową, całość delikatnie wymieszać.
Bezę wyłożyć na warstwę owoców, wyrównać.
Całość wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Smacznego!
Mi pewnie beza nie wyjdzie :<<
OdpowiedzUsuńGwarantuję Ci Justynko, że się uda! :-)
Usuńbardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńhttp://slodkiezdania.blogspot.com/
Kolory jak wymalowane- Samo zdrowie-Pieknie apetycznie
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Taka tarta to kwintesencja lata :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Było pyszne! Lekko je zmodyfikowałam :-) zamiast róży dałam wiśnie :-)
OdpowiedzUsuńPoznałam, że to to, gdy zobaczyłam zdjęcie na FB :-) Cieszę się :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia