16 lipca 2014

TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWE SZALEŃSTWO

Miseczka z gorzkiej czekolady wypełniona marynowanymi truskawkami i musem truskawkowym, podana na ciastku miodowym, z owocami moczonymi w miodzie pitnym

Na kilka godzin, w domowym zaciszu, zamieniłam się w cukiernika (zawsze chciałam to robić :-)), żeby zrobić i upiec coś, o czym myślę od bardzo dawna!
Marzyłam o zrobieniu kuli z gorzkiej czekolady, która zastępowałaby miseczkę (no i oczywiście była jadalna). Łatwiej pomyśleć, trochę trudniej zrobić, jak się później okazało. Na szczęście nie poddaję sie łatwo :-) Jeden balon powleczony zbyt ciepłą czekoladą pękł, pokrywając wszystko w pobliżu (bardzo smaczny "opad"). Mój Maluch miał z tego niezły ubaw :-) 
Kolejne próby były udane i powstały takie oto kule z gorzkiej czekolady, wypełnione ostatnimi w tym roku, pijanymi truskawkami (moczone w półtoraku) i przykryte musem śmietankowo-owocowym z różowym pieprzem. Do tego ciasteczka miodowe pachnące cynamonem, kardamonem i imbirem. Pychotka! 
Polecam wszystkim chcącym wypróbować swoich sił z czekoladą! 



Kule czekoladowe:
(3 miseczki) 
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 balony (zwykłe, dla dzieci)
  • klipsy do dokumentów
  • papier do pieczenia
  • odrobina kakao do oprószenia kuli z wierzchu
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z wrzącą wodą ustawiamy miskę z czekoladą w taki sposób, aby dno miski nie dotykało wody, rozpuszczamy czekoladę i studzimy, musi być chłodna, ale lejąca). 
Balony lekko napompować (kula powinna mieć średnicę ok. 6-8 cm) i zawiązać końce. 
Takie napompowane powlec ostygniętą czekoladą, zostawiając górę przy supełku bez czekolady. Zapiąć supełek na klipsie i powiesić do wyschnięcia  w zimnym miejscu (ja to zrobiłam nad zlewem, żeby ewentualny nadmiar czekolady spłynął). Kiedy czekolada zastygnie pokryć całość drugą warstwą czekolady i ponownie ostudzić, aby czekoalda nie kleiła sie  do rąk.
Można schłodzić w lodówce, kładąc kule na papierze do pieczenia. 
Przygotować mus, truskawki i ciasteczka. 
Balon przełożyć na talerz pokryty cienką warstwą kakao, lekko przekłuć, spuścić powietrze i delikatnie odkleić balon (uważając, aby czekolada nie popękała). 
Na talerzu dowolnie pokruszyć ciasteczka, ustawić miseczkę czekoladową i napełnić do połowy truskawkami. Przykryć musem, dołożyć pozostałe truskawki, ozdobić. 
Od razu podawać. 


Składniki ciasta:
(na 16 ciasteczek) 

  • 70 g zimnego masła
  • 3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta mielonego cynamonu, imbiru i kardamonu 
  • 1 żółtko
  • szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/5 łyżeczki) 
  • dodatkowo:
  • mąka do podsypywania stolnicy
  • papier do pieczenia
  • dowolna foremka (użyłam takiej w kształcie kwiatka o średnicy ok. 8-10 cm)
  • cukier puder i mięta do ozdoby


Mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać miód, cukier z wanilią (lub wanilinowy), przyprawy i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Schłodzić w lodówce przez 60 minut. 
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 3 mm. Wycinać ciasteczka (powinno ich być ok. 16, jest to zależne od wielkości foremki). Pozostałe po wycinaniu ciasto ponownie zlepić w kulę i rozwałkować, wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C. 

Blachę z ciasteczkami wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie upieczone i złote. Ostudzić na kratce kuchennej. 



Mus truskawkowy:
  • 250 g truskawek kaszubskich ChOG
  • sok z 1 pomarańczy
  • 5 łyżek cukru
  • odrobina skórki otartej z umytej pomarańczy (bez białych i gorzkich części)
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszane w 2 łyżkach zimnej wody
  • 14 ziarenek różowego pieprzu
  • 200 g mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • 1/2 szklanki półtoraku GTS
  • 350 g truskawek kaszubskich ChOG
  • rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdy


Truskawki zmiksować z pieprzem i sokiem z pomarańczy, odmierzyć 350 ml (w razie potrzeby uzupełnić wodą), dodać cukier i skórkę z pomarańczy. Wstawić na średni ogień i zagotować.
Wrzący płyn zestawić z ognia, wlać do niego rozrobioną makę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Postawić na ogień i zagotować (powinien powstać gęsty kisiel). Ostudzić w kąpieli wodnej ciągle mieszając.

W międzyczasie pozostałe truskawki (350 g) pokroić na ćwiartki i zalać półtorakiem. Odstawić pod przykryciem do lodówki ma 30 minut.
Mascarpone i śmietankę ubić przez 1 minutę. Dodać kisiel truskawkowy i jeszcze raz zmiksować, aż masa będzie jednolita (zajmuje to ok. 1 minuty).
Przełożyć do rękawa cukierniczego i składać deser. 




Smacznego! 



1 komentarz: