25 sierpnia 2014

BROWNIE Z MORELAMI I MIGDAŁAMI

Pysznie czekoladowe ciasto złamane kwaskowatymi morelami i chrupiącymi migdałami 

Wiem, że ostatnio Was nie rozpieszczam i bardzo rzadko coś piszę, ale wierzcie mi, że w mojej kuchni ciągle coś się dzieje (w sensie kulinarnym, oczywiście), tylko brakuje mi czasu na opisanie i opublikowanie. 
Tak się  wspaniale złożyło w moim życiu, że przez kilka ostatnich tygodni miałam przyjemnośc rozwijać swoje umiejętności pod okiem prawdziwych profesjonalistów i niezmiernie jestem wdzięczna za te szanse :-) Wiem na pewno, że chcę robić to co robię dotychczas :-)
Niedługo opiszę Wam moją ostatnią przygodę (tym razem telewizyjną, ale o tym wkrótce...).

Na razie zostwiam przepis na pyszne ciasto z gorzką czekoladą, morelami i  migdałami. Jest tak dobre, że piekłam je już dwa razy (co dość rzadko zdarza się w mojej kuchni). 
Polecam, bo pogoda podobno ma nas nie rozpieszczać przez najbliższe dni, a takie ciacho do kawy jest niezastąpione! 



Składniki:
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka, duże
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 140 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • ok. 250 g moreli (zważonych po wyjęciu pestek) - można zastąpić śliwkami węgierkami
  • 30 g migdałów ze skórką, drobno pokrojonych
  • dodatkowo:
  • forma o wymiarach 20 cm x 20 cm
  • papier do pieczenia
  • odrobina masła do formy
  • bita śmietana i owoce do podania


Masło i czekoladę przełożyć do miski, tę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą (w taki sposób, aby woda nie dotykała dna miski), mieszać od czasu do czasu, aż całość będzie płynna. Lekko ostudzić. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 185 C. 
W dużej misce ubić jajka z cukrem, solą i pastą waniliową, aż staną się białe i puszyste. 
Dodać do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaninę masła i czekolady. Delikatnie wymieszać (na najmniejszych obrotach miksera). 
Brzegi formy posmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto przelać do tak przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć cząstki moreli pokrojone na paski. Wierzch posypać pokrojonymi migdałami. 


Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 33-40 minut, aż wykałaczka wbita w środek ciasta będzie sucha (ciasto może trochę opaść po wyjęciu z piekarnika, ale jest to normalne dla brownies). 
Ostudzić na kratce kuchennej przez ok 1 godzinę. 
Wierzch można ozdobić kleksem bitej śmietany (ja dodaję do niej odrobinę pasty waniliowej i 1/2 łyżeczki cukru) i owocami. 


Smacznego! 

3 komentarze: