26 sierpnia 2014

RACUSZKI DROŻDŻOWE Z BANANAMI, MALINAMI, JAGODAMI I POZIOMKAMI

Mięciutkie i pełne owoców, z małą ilością cukru



W taki dzień  jak dziś jedynie słusznym śniadaniem i/lub kolacją są ciepłe, babcine racuszki na drożdżach, słodzone bananaem i sezonowymi owocami (choć poziomki można spotkać już niestety na niewielu straganach).
Często robię je wtedy, kiedy domowy chleb się kończy.
Wystarczy zamieszać składniki, wrzucić owoce i poczekać, aż ciasto podrośnie. Następnie usmażyć (czasami bez tłuszczu, na teflonowej lub ceramicznej patelni) i zajadać! Z czym kto lubi (miód, syrop klonowy, dżem lub nutella - na bogato :-)). 

Miłego dnia! 


Składniki: 
(na 20 placuszków) 
  • 250 ml letniego mleka (nie może być gorące) 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub cukru z prawdziwą wanilią) 
  • 50 g masła
  • szczypta cukru 
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g maki pszennej razowej 
  • 6 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 bardzo dojrzały banan, rozgnieciony widelcem 
  • olej do smażenia
  • po pół szklanki jagód, malin i poziomek
  • syrop klonowy, dżem lub inne ulubione sosy do podania 

Do miski wlać mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. 
Masło rozpuścić, ostudzić. 
Po tym czasie do rozczynu przesiać mąki, dodać rozgniecionego banana, pastę waniliową (lub cukier waniliowy), jajko, żółtko, masło, i szczyptę soli. 
Bardzo dokładnie wymieszać mikserem ustawionym na wolne obroty (lub trzepaczką) - ciasto nie powinno mieć grudek. 
Teraz wmieszać maliny, jagody i poziomki (jeśli ich nie mamy to można dodać więcej jagód lub malin). 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 
Po tym czasie nabierać łyżką porcję ciasta i smażyć z obu stron na teflonowej patelni, na odrobinie oleju, na średnim ogniu (ważne jest, aby płomień nie był zbyt duży, bo wtedy ciasto szybko spali się z zewnątrz, a w środku nadal pozostanie surowe). 

Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego! 



1 komentarz: