A teraz odrobina frajdy dla najmłodszych (jak się okazało nie tylko dla nich, bo dorośli to też "małe dzieci", które bardzo chętnie sięgają po tego typu łakocie :-)).
Szybkie do zrobienia i bardzo efektowne, mogą być super prezentem i świetną zabawą w kuchni.
Wystarczy trochę kruchego i biszkoptowego ciasta, które zostało z weekendu (lub nieznacznie się przypaliło i wymaga "renowacji" :-)), kremowy serek, gorzka czekolada i powida śliwkowe (najlepsze będą te domowe, bez cukru).
Aha, i jeszcze patyczki na lizaki i cake popsy (z powodzeniem zastąpią je patyczki do sushi), dodatkowa czekolada do pokrycia wierzchu kuleczek i kolorowe posypki. Im więcej tym lepiej.
W smaku te cake popsy przypominają najlepszy, kremowy sernik, na kruchym, czekoladowym spodzie, z dodatkową porcją masy śliwkowej na wierzchu. Niebo!
Polecam! Zobaczycie, że dorośli też potrafią cieszyć się chwilą przyjemności z dziecinnym lizakiem!
Składniki:
(na ok. 26 sztuk)
- 200 g ciasta kruchego (np. z tego przepisu lub pokruszonych herbatników)
- 100 g ciasta biszkoptowego (lub pokruszonych biszkopcików)
- 150 g serka kremowego
- 150 g serka mascarpone
- 100 g kremu orzechowo-czekoladowego
- 100 g powideł śliwkowych
- dodatkowo:
- 200 g gorzkiej czekolady (lub oddzielnie 100 g gorzkiej i 100 g białej)
- kolorowe posypki
- patyczki do lizaków
- kawałek styropianu (do wetknięcia weń patyczków z cake popsami podczas stygnięcia czekolady)
Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Odstawić na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie nabierać łyżką porcję wielkości dużego orzecha włoskiego i lekko zwilżonymi dłońmi formować kulki. Odkładać je na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę (lub dwa jej rodzaje, oddzielnie).
Koniec patyczka umoczyć w roztopionej czekoladzie, następnie włożyć w ciasteczko do połowy. Zanurzć w kąpieli czekoladowej, trzymając nad miską z czekoladą uzunąć jej nadmiar. Posypać kolorowymi, jadalnymi kuleczkami.
Patyczek wetknąć w styropian i zostawić do wystygnięcia czekolady.
Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
wyglądają tak przepysznie:D
OdpowiedzUsuń