30 września 2014

CAKE POPSY CZEKOLADOWE

czyli ciasteczkowy lizak o smaku sernika na czekoladowym spodzie z masą śliwkową



A teraz odrobina frajdy dla najmłodszych (jak się okazało nie tylko dla nich, bo dorośli to też "małe dzieci", które bardzo chętnie sięgają po tego typu łakocie :-)). 
Szybkie do zrobienia i bardzo efektowne, mogą być super prezentem i świetną zabawą w kuchni. 
Wystarczy trochę kruchego i biszkoptowego ciasta, które zostało z weekendu (lub nieznacznie się przypaliło i wymaga "renowacji" :-)), kremowy serek, gorzka czekolada i powida śliwkowe (najlepsze będą te domowe, bez cukru). 
Aha, i jeszcze patyczki na lizaki i cake popsy (z powodzeniem zastąpią je patyczki do sushi), dodatkowa czekolada do pokrycia wierzchu kuleczek i kolorowe posypki. Im więcej tym lepiej. 
W smaku te cake popsy przypominają najlepszy, kremowy sernik, na kruchym, czekoladowym spodzie, z dodatkową porcją masy śliwkowej na wierzchu. Niebo! 
Polecam! Zobaczycie, że dorośli też potrafią cieszyć się chwilą przyjemności z dziecinnym lizakiem! 




Składniki:
(na ok. 26 sztuk)

  • 200 g ciasta kruchego (np. z tego przepisu lub pokruszonych herbatników) 
  • 100 g ciasta biszkoptowego (lub pokruszonych biszkopcików) 
  • 150 g serka kremowego
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g kremu orzechowo-czekoladowego
  • 100 g powideł śliwkowych
  • dodatkowo:
  • 200 g gorzkiej czekolady (lub oddzielnie 100 g gorzkiej i 100 g białej) 
  • kolorowe posypki
  • patyczki do lizaków
  • kawałek styropianu (do wetknięcia weń patyczków z cake popsami podczas stygnięcia czekolady) 



Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Odstawić na 20 minut do lodówki. 
Po tym czasie nabierać łyżką porcję wielkości dużego orzecha włoskiego i lekko zwilżonymi dłońmi formować kulki. Odkładać je na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. 
W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę (lub dwa jej rodzaje, oddzielnie). 
Koniec patyczka umoczyć w roztopionej czekoladzie, następnie włożyć w ciasteczko do połowy. Zanurzć w kąpieli czekoladowej, trzymając nad miską z czekoladą uzunąć jej nadmiar. Posypać kolorowymi, jadalnymi kuleczkami. 
Patyczek wetknąć w styropian i zostawić do wystygnięcia czekolady. 
Przechowywać w lodówce do 3 dni. 







Smacznego! 


1 komentarz: