30 września 2014

STRUCLA SEROWA Z CYNAMONOWYM JABŁKIEM

i żurawinami





Drożdżowki z serem są jednymi z ulubionych smakołyków mojej Małej, dlatego też często piekę je w domu, żeby sprawić nam radość ze wspólnego przebywania w kuchni. 
Uwielbiam pracę z ciastem drożdżowym i często bawię się jego formą, jest bowiem niezwykle plastyczne i nie sprawiające problemów. Można wyczarować z niego rogaliki, kołacze, zawijasy lub takie oto strucle. 
Nadzienie serowe uzupełniłam jabłkiem zaromatyzowanym cynamonem i kwaśnymi żurawinami. 
Pięknie upieczony, pleciony wierzch (poniżej zdjęcie, jak zrobić ten uroczy warkocz) pokryłam cienką warstwą lukru cytrynowego. 
Brakuje tylko szklanki mleka i podwieczorek gotowy! 

Smacznego! 



Składniki ciasta drożdżowego:
(na 2 dość duże strudle)
  • 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
  • 200-250 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka rumu lub wódki
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 
  • porcja serka (z tego przepisu
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • 2 jabłka, obrane, pokrojone na 10 części, posypane 1 łyżeczką cynamonu
  • 100 g żurawiny leśnej
  • papier do pieczenia 

Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. 
Po tym czasie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części. 
Każdą z nich rozwałkować kolejno na prostokąt o wymiarach: 25 cm x 20 cm. 

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 º C. 
Na środek ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć serek, ułożyć kawałki jabłka, posypać żurawiną. 
Brzegi ciasta naciąć ok. 12 razy nożem, na długość ok. 6 cm, zostawiając ok. 2 cm pasek ciasta wzdłuż nadzienia nienacięty (aby nadzienie nie wypływało ze środka).
Zapleść, a raczej założyć na siebie, przeciwległe paski ciasta, formując "siatkę" z ciasta. 
Sposób zaplecenia znajdziecie tutaj
Strudle układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. 
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem. 
Wstawić do nagrzanego do 180 º C  piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż strudle będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. 



Lukier cytrynowy:
  • 8 łyżek cukru pudru
  • ok. 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy sparzonej i umytej cytryny (bez białych części) 

Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, do otrzymania żądanej konsystencji, nie spływającej z łyżki (w razie potrzeby dodać cukru pudru lub soku z cytryny). 



Smacznego! 


4 komentarze:

  1. o rety... wspaniałe! dla mnie wystarczyłyby jabłka z cynamonem. no i może rodzynki.
    zazdroszczę takich smakołyków...

    zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie- pyyyyycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko. Przepysznie wygląda ;) muszę upiec ♡

    OdpowiedzUsuń