i żurawinami
Drożdżowki z serem są jednymi z ulubionych smakołyków mojej Małej, dlatego też często piekę je w domu, żeby sprawić nam radość ze wspólnego przebywania w kuchni.
Uwielbiam pracę z ciastem drożdżowym i często bawię się jego formą, jest bowiem niezwykle plastyczne i nie sprawiające problemów. Można wyczarować z niego rogaliki, kołacze, zawijasy lub takie oto strucle.
Nadzienie serowe uzupełniłam jabłkiem zaromatyzowanym cynamonem i kwaśnymi żurawinami.
Pięknie upieczony, pleciony wierzch (poniżej zdjęcie, jak zrobić ten uroczy warkocz) pokryłam cienką warstwą lukru cytrynowego.
Brakuje tylko szklanki mleka i podwieczorek gotowy!
Smacznego!
Składniki ciasta drożdżowego:
(na 2 dość duże strudle)
- 500 g mąki pszennej (użyłam zamojskiej)
- 200-250 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
- 30 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżka rumu lub wódki
- szczypta soli
- dodatkowo:
- porcja serka (z tego przepisu)
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- 2 jabłka, obrane, pokrojone na 10 części, posypane 1 łyżeczką cynamonu
- 100 g żurawiny leśnej
- papier do pieczenia
Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować).
Jajko ubić z żółtkami, odstawić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol.
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące.
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować kolejno na prostokąt o wymiarach: 25 cm x 20 cm.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 º C.
Każdą z nich rozwałkować kolejno na prostokąt o wymiarach: 25 cm x 20 cm.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 º C.
Na środek ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć serek, ułożyć kawałki jabłka, posypać żurawiną.
Brzegi ciasta naciąć ok. 12 razy nożem, na długość ok. 6 cm, zostawiając ok. 2 cm pasek ciasta wzdłuż nadzienia nienacięty (aby nadzienie nie wypływało ze środka).
Zapleść, a raczej założyć na siebie, przeciwległe paski ciasta, formując "siatkę" z ciasta.
Sposób zaplecenia znajdziecie tutaj.
Zapleść, a raczej założyć na siebie, przeciwległe paski ciasta, formując "siatkę" z ciasta.
Sposób zaplecenia znajdziecie tutaj.
Strudle układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 180 º C piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż strudle będą złote z wierzchu.
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Lukier cytrynowy:
- 8 łyżek cukru pudru
- ok. 3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z połowy sparzonej i umytej cytryny (bez białych części)
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, do otrzymania żądanej konsystencji, nie spływającej z łyżki (w razie potrzeby dodać cukru pudru lub soku z cytryny).
Smacznego!
o rety... wspaniałe! dla mnie wystarczyłyby jabłka z cynamonem. no i może rodzynki.
OdpowiedzUsuńzazdroszczę takich smakołyków...
zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com
wygląda obłędnie- pyyyyycha!!!
OdpowiedzUsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuńO matko. Przepysznie wygląda ;) muszę upiec ♡
OdpowiedzUsuń