30 września 2014

SERNIK RÓŻANO-PISTACJOWY

Niebanalny sernik na wyjątkowe okazje (i nie tylko)



Mówisz: "ser", myślę: "sernik" lub "drożdżówki z serem". Automatycznie! :-) 
I choć pomysł konkursowy może wydawać się zbyt banalny i prosty...zaryzykuję, bo takiego sernika na pewno nie jedliście nigdy wcześniej :-) 
Mój wymarzony to taki, na mega kruchym cieście, które nie traci nic z kruchości podczas pieczenia i przechowywania w lodówce. Ciasto musi być kruchutkie, ale też rozpływające się w ustach i maślano-waniliowe. Takie też jest! 
Masa serowa koniecznie kremowa, gładka i niemal aksamitna, uwodząca delikatnością i niecodziennym smakiem. Udało się to uzyskać łącząc trzy rodzaje sera: śmietankowy, twaróg półtłusty (koniecznie podwójnie zmielony) i serek mascarpone. A za niezwykły i niebanalny smak odpowiada konfitura z płatków dzikiej róży i pasta pistacjowa (obie domowej produkcji), które nadają sernikowi nie tylko uwodzicielskiego smaku i aury tajemniczości (jak to smakuje!?), ale też odrobiny koloru. Dwie masy przeplatają się tworząc marmurkową strukturę! 
Żeby jednak nie było za słodko to całość zwieńczyłam galaretką żurawinowo-różaną, która wnosi delikatną goryczkę i dużą dawkę kwaskowatości, uzupełniając całość. 
I taki właśnie jest ten sernik! Powiem tylko tyle; zniknął w dwa popołudnia przy kawie, a Mąż (niezbyt wielki wielbiciel serników) nazwał go najlepszym, jaki jadł! :-) 
Zdecydowanie polecam! 






Kruchy spód:
  • 100 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • tortownica o średnicy 26 cm
  • 1 białko jaja do posmarowania wierzchu ciasta
  • 4 łyżki konfitury malinowej do posmarowania ciasta po upieczeniu 

Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko, rozetrzeć z kruszonką i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Papier do pieczenia (większy od formy, w której będzie się piekło ciasto) rozłożyć na blacie, rozwałkować na nim ciasto (wierzch leciutko podsypując mąką), aby pokryło tylko dno formy. Przełożyć razem z papierem do formy (w razie potrzeby wyrównać lub dokleić), wstawić do lodówki na 1 godzinę (można na całą noc). 
Piekarnik rozgrzać do 200 C. Ciasto wyjąć z lodówki, spód nakłuć widelcem, posmarować białkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 10-15 minut, aż będzie lekko złote. Wyjąć na kratkę kuchenną. Ostudzić. Posmarować konfiturą malinową.  


Masa serowa: 
  • 600 g sera półtłustego dwukrotnie zmielonego (najlepszy jest mielony w domu)
  • 150 g serka kremowego
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
  • 3 łyżki konfitury z płątków dzikiej róży (z tego przepisu)
  • 3 łyżki past pistacjowej (z tego przepisu
  • tortownica o średnicy 26 cm 


Przy pomocy miksera utrzeć ser z cukrem. Następnie dodać jajka, żółtka, pastę waniliową i  całość ucierać przez ok. 4 minuty.
Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części; do jednej z nich dodać konfiturę z płatków dzikiej róży, całość bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić. Do drugiej dodaćpastę pistacjową, dokładnie wymieszać i odstawić.
Tortownicę, razem z bokami wewnątrz wyłożyć papierem do pieczenia. 
Zewnętrzną część tortownicy wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej w taki sposób, aby zakrywała cały spód i boki formy, czynność powtórzyć (warstwa folii powinna być bardzo szczelna, aby woda nie zmoczyła ciasta). 
Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większej formy do pieczenia. 

Zagotować ok. 2 litry wody. 

Masę serowo-pistacjową wylać na spód formy.
Na wierzch tej masy wylać delikatnie masę różaną, lekko zamieszać, tworząc esy floresy, wyrównać wierzch.
Dużą blachę z tortownicą wstawić do gorącego piekarnika. 
Gorącą wodę wlać do formy do pieczenia dookoła tortownicy z sernikiem tworząc "kąpiel" (woda powinna sięgać połowy wysokości tortownicy, dzięki temu łatwiej będzie całość wyjąć z piekarnika po upieczeniu)
Piec przez 50 minut. W razie, gdyby woda wyparowała, należy uzupełnić jej zapas na blasze. 

Sernik powinien być lekko ścięty, aby warstwa polewy śmietanowej nie spływała z jego powierzchni. 

Wyjąć, odstawić na kratkę kuchenną i odwinąć warstwę folii aluminiowej. Ostudzić. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wyjąć ostrożnie i przełożyć na kruchy spód posmarowany konfiturą. 





Galaretka żurawinowo-różana:

  • 250 ml wody
  • 50 g żurawiny leśnej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka konfitury z płatków dzikiej róży
  • 3 łyżeczki żelatyny
Wodę, żurawinę i cukier zagotować i przetrzeć przez sito. 
Do soku żurawinowego dodać żelatynę i rozmieszać do rozpuszczenia. 
Ostudzić, wmieszać konfiturę. Schłodzić w lodówce. Lekko tężejącą wylać na wierzch sernika. Schłodzić. 








Smacznego! 

1 komentarz: