19 września 2014

ŚLIWKA W CZEKOLADZIE...

....gorzkiej, z delikatną z nutą kawy


Wróciłam po kilkunastu dniach oddychania wiejskim powietrzem (szkoda, że nie zawsze świeżym) i już mi brakuje tego klimatu. Szczególnie zrywania malin prosto z krzaczka i podglądania zwierząt podążających swoim własnym rytmem. Mam wrażenie, że tam czas biegnie inaczej. 
Pestkowanie dwóch wiaderek śliwek dało czas na rozmyślania; jeszcze kilkanaście lat temu mogłabym przysiąc, że nie będę tęsknić za pianiem kogutów o piątej nad ranem...A jednak...Teraz chętnie zamieszkałabym w jakiejś głuszy (z dostępem do internetu ;-)) i wytwarzała kozie sery, lub piekła ciasta i gotowała w małej restauracyjce...Kto wie, może kiedyś...? 
A wracając do tematu jedzenia podrzucam Wam pomysł na szybkie ciasto weekendowe. 
Wszędzie, na każdym straganie spotkałam dziś kosze i skrzynki pełne śliwek, tych jesiennych, najsłodszych. Śliwka i czekolada to najbardziej klasyczne połaczenie, jakie jestem sobie w stanie wyobrazić, bo kto nie zna smaku śliwek nałęczowskich zanurzonych w pysznej czekoladzie?
Nic więcej pisać nie trzeba. 
Polecam, bo ciasto robi się naprawdę bardzo szybko, a efekt zaskoczy niejednego! 



Składniki:
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 3 jajka, duże
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 130 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 400 g śliwek (użyłam dużych, ale można je zastąpić węgierkami) - wypestkowanych
  • dodatkowo:
  • forma o wymiarach 20 cm x 20 cm
  • papier do pieczenia
  • odrobina masła do formy

Masło i czekoladę przełożyć do miski, tę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą (w taki sposób, aby woda nie dotykała dna miski), mieszać od czasu do czasu, aż całość będzie płynna. Lekko ostudzić. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 185 C. 
W dużej misce ubić jajka z cukrem, solą, kawą i pastą waniliową, aż staną się puszyste. 
Dodać do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaninę masła i czekolady. Delikatnie wymieszać (na najmniejszych obrotach miksera). 
Brzegi formy posmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto przelać do tak przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć cząstki śliwek (duże pokroić na 4 części, małe wystarczy przepołowić).
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 33-40 minut, aż wykałaczka wbita w środek ciasta będzie sucha (ciasto może trochę opaść po wyjęciu z piekarnika, ale jest to normalne dla brownies). 
Ostudzić na kratce kuchennej przez ok 1 godzinę. 


Smacznego! 

1 komentarz: