23 października 2014

RURKI Z KREMEM GRUSZKOWYM - dla dzieci

Kruche i delikatne rurki orzechowe wypełnione kremem karmelowo-gruszkowym, pachnącym cytryną i rozgrzewającymi przyprawami korzennymi




Pamiętam je z dzieciństwa i chciałabym, żeby moje dziecko też poznało te smaki.

Choć przygotowanie ich wydaje się żmudne, to wcale takie nie jest. Kruche, półfrancuskie ciasto nawija się na specjalną formę, obtacza w cukrze i orzechach (lub bez nich) i piecze. 
Ostygnięte nadziewa pysznym kremem; ten z dzieciństwa to była sama bita śmietana z cukrem wanilinowym. U mnie jest to wersja nadzienia bogata w przeróżne smaki: karmel, w którym gotowane są słodkie jesienne gruszki, skórka otarta z cytryny oraz cynamon i kardamon, nie przytłaczające całości swoim mocnym smakiem. 
Zdecydowanie polecam na jesienne popołudnia w domu, przyjęcia szkolne lub urodzinowe! 
Radość dzieci - bezcenna! 






Składniki:
(na 45 rurek)

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 250 g kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
  • szczypta soli
  • łyżeczka pasty waniliowej (lub cukru wanilinowego)
  • foremki do rurek (ja użyłam foremek o długości 8 cm)
  • odrobina masła do posmarowania foremek
  • cukier do obtoczenia wierzchu ciasta + kilka łyżek drobno pokrojonych orzechó włoskich
  • papier do pieczenia


Mąkę przesiać do miski, dodać masło, zmielone orzechy, żółtko sól i cukier wanilinowy. Rozgnieść palcami do uzyskania kruszonki.
Następnie dodać śmietanę i krótko wyrobić ciasto (do połączenia składników). 
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
Foremki lekko natłuścić masłem. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 200 ºC
Po tym czasie porcjami rozwałkować ciasto do grubości 2 mm na podsypanej mąką stolnicy.
Pociąć na paski o długości ok. 25 cm i szerokości 1,5 cm. 
Ciasto nawijać spiralnie na rurkę, począwszy od części węższej do szerszej (nie zawijać na grubszą końcówkę).
Jedną stronę "umoczyć" w cukrze wymieszanym z orzechami. 
Odkładać na blachę wyłożoną papierem (stroną bez cukru na spodzie). 
Piec przez ok. 15-20 minut, aż będą złote. 
Odłożyć do ostudzenia. 



Składniki: 
  • 3 duże gruszki, obrane
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • po szczypcie cynamonu, kardamonu
  • skórka otarta z połowy cytryny (uprzednio umytej)
  • 3 łyżeczki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej, przegotowanej wody
  • 200 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki, mocno schłodzonej

Cukier rozpuścić na gorącej patelni i podgrzewać, aż stanie się brązowy. Od razu włożyć obrane i pokrojone na kawałki gruszki i podsmażać, aż gruszki zmiękną. 
Do gorących gruszek dodać sok z cytryny, skórkę, namoczoną żelatynę i przyprawy, zmiksować na gładką masę (sprawdzić, czy żelatyna się rozpuściła, w razie potrzeby podgzrać, ale nie zagotować, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Ostudzić. 
Śmietankę ubić z mascarpone na sztywną pianę, odstawić. Do chłodnego musu gruszkowego delikatnie wmieszać porcjami śmietankę z mascarpone. 
Przełożyć do rękawa cukierniczego. 
Środki ciastek, przy pomocy rękawa cukierniczego, wypełnić kremem. 


Przechowywać w lodówce. 



Smacznego! 


Przepis bierze udział w zabawie "Moje Wypieki"
(tu znajdziecie informacje o nowej książce p. Doroty: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki )

Moje wypieki i desery na każdą okazję

2 komentarze:

  1. Basiu a czy Twoj maly "Tester" probowal juz tego przysmaku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :-) I mówiła przy tym: "mniam, mniam" :-)
      Buziaki

      Usuń