Zdrowa wersja słynnych włoskich pierożków z ciasta makaronowego; część zwykłej mąki zastąpiłam pełnoziarnistą orkiszową, dzięki czemu ciasto makaronowe na ravioli jest cudownie orzechowe i złote.
Nie mogłam się zdecydować na jedną wersję farszu do nich, dlatego powstały dwa rodzaje tych smakowitych pakunków makaronowych: jeden to serek kremowy Apetina z czosnkiem i ziołami wymieszany z koperkiem, skórką cytrynową i wędzonym łososiem. Świetnie smakuje z palonym masłem, łyżką gęstej kwaśnej śmietany i odrobiną ryby. Poezja!
Drugie to serek kremowy Apetina z pomidorem i bazylią z dodatkiem grillowanej, słodkiej i charakternej papryki oraz papryczki chilli. Ravioli odgrzałam na maśle i podałam z sosem pomidorowym z oregano i czosnkiem. Gorące i chrupiące ravioli pięknie chłonęły sos, a nam było mało!
Wybierzcie swój ulubiony smak i cieszcie się pysznym włoskim obiadem, przygotowanym w zaciszu własnego domu!
Gorąco polecam na nadchodzące (podobno) chłodne dni! Nic tak nie rozgrzewa i podnosi na duchu, jak porcja domowego makaronu!
Składniki ciasta:
- 200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania stolnicy
- 100 g maki orkiszowej razowej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 jajko roztrzepane do sklejania ciasta
Mąki przesiać do miski, dodać sól, olej i roztrzepane jajka. Połączyć składniki ręką i zagnieść ciasto.
Uformować kulę i wyłożyć ją na lekko podsypaną mąką stolnicę.
Ponownie zagnieść, aby ciasto stało się elastyczne.
Włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do lodówki (w tym czasie ciasto odpocznie i będzie łatwiejsze do rozwałkowania).
Przygotować nadzienia.
Nadzienie serowo-łososiowe:
- 1 opakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami
- 50 g drobno otartego sera żółtego ostrego
- 1/2 jajka (jajko roztrzepać widelcem)
- 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
- 100 g łososia wędzonego na zimno, drobno pokrojonego
- czarny pieprz do smaku
- skórka otarta z połowy cytryny (wcześniej dobrze umytej)
Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Nadzienie serowo-paprykowe:
- 1 opakowanie serka kremowego Apetina z pomidorami i bazylią
- 1 grillowana papryka, obrana i pokrojona w drobną kostkę (przepis na grillowaną paprykę znajdziecie tutaj)
- 50 g drobno startego zółtego ostrego sera
- pieprz czarny do smaku
- 1/2 jajka
- 1/2 papryczki chilli (opcjonalnie)
Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku pieprzem i papryczką chilli. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto makaronowe podzielić na 2 części.
Każdą z nich rozwałkować kolejno na podsypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości) o wymiarach ok. 45 cm x 25 cm.
Jeden z nich ponownie ułożyć na stolnicy, posmarować pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym jajku.
Następnie kłaść nadzienie serowe (małą łyżeczką w odległości ok 3 cm między porcjami) w trzech rzędach.
Ostrożnie przykryć drugim plackiem makaronowym (nawiniętym na wałek, aby było łatwiej przenieść ciasto).
Miejsca dookoła nadzienia dokładnie docisnąć palcem, aby pozbyć się powietrza i skleić ciasto.
Następnie nożem lub radełkiem podzielić pierożki, odcinając wystające brzegi ciasta.
Wrzucać porcjami (po ok. 20 pierożków) do wrzącej i osolonej wody.
Gotować na średnim ogniu przez ok. 8 minut od wypłynięcia (powinny być al dente).
Schłodzone mogą być ponowni eodgrzne w wodzie lub odsmażone na maśle (to jest moja ulubiona wersja).
Schłodzone mogą być ponowni eodgrzne w wodzie lub odsmażone na maśle (to jest moja ulubiona wersja).
Podawać z ulubionymi dodatkami: palonym masłem, śmietaną, dodatkową porcją serka, domowym pesto (np. z tego przepisu) lub sosem pomidorowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz