22 października 2014

ORKISZOWE RAVIOLI W DWÓCH SMAKACH

Makaronowe pierożki z mąki razowej, z pysznymi nadzieniami w dwóch smakach, do wyboru: serek z czosnkiem i ziołami + wędzony łosoś lub serek z pomidorem i bazylią + grillowana papryka 



Zdrowa wersja słynnych włoskich pierożków z ciasta makaronowego; część zwykłej mąki zastąpiłam pełnoziarnistą orkiszową, dzięki czemu ciasto makaronowe na ravioli jest cudownie orzechowe i złote. 

Nie mogłam się zdecydować na jedną wersję farszu do nich, dlatego powstały dwa rodzaje tych smakowitych pakunków makaronowych: jeden to serek kremowy Apetina z czosnkiem i ziołami wymieszany z koperkiem, skórką cytrynową i wędzonym łososiem. Świetnie smakuje z palonym masłem, łyżką gęstej kwaśnej śmietany i odrobiną ryby. Poezja! 
Drugie to serek kremowy Apetina z pomidorem i bazylią z dodatkiem grillowanej, słodkiej i charakternej papryki oraz papryczki chilli. Ravioli odgrzałam na maśle i podałam z sosem pomidorowym z oregano i czosnkiem. Gorące i chrupiące ravioli pięknie chłonęły sos, a nam było mało! 
Wybierzcie swój ulubiony smak i cieszcie się pysznym włoskim obiadem, przygotowanym w zaciszu własnego domu! 

Gorąco polecam na nadchodzące (podobno) chłodne dni! Nic tak nie rozgrzewa i podnosi na duchu, jak porcja domowego makaronu! 





Składniki ciasta: 

  • 200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania stolnicy
  • 100 g maki orkiszowej razowej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 jajko roztrzepane do sklejania ciasta 


Mąki przesiać do miski, dodać sól, olej i roztrzepane jajka. Połączyć składniki ręką i zagnieść ciasto. 
Uformować kulę i wyłożyć ją na lekko podsypaną mąką stolnicę. 
Ponownie zagnieść, aby ciasto stało się elastyczne. 
Włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do lodówki (w tym czasie ciasto odpocznie i będzie łatwiejsze do rozwałkowania). 


Przygotować nadzienia. 




Nadzienie serowo-łososiowe: 
  • 1 opakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami
  • 50 g drobno otartego sera żółtego ostrego
  • 1/2 jajka (jajko roztrzepać widelcem)
  • 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
  • 100 g łososia wędzonego na zimno, drobno pokrojonego
  • czarny pieprz do smaku
  • skórka otarta z połowy cytryny (wcześniej dobrze umytej)
Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 minut. 



Nadzienie serowo-paprykowe:
  • 1 opakowanie serka kremowego Apetina z pomidorami i bazylią
  • 1 grillowana papryka, obrana i pokrojona w drobną kostkę (przepis na grillowaną paprykę znajdziecie tutaj)
  • 50 g drobno startego zółtego ostrego sera
  • pieprz czarny do smaku
  • 1/2 jajka
  • 1/2 papryczki chilli (opcjonalnie) 
Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku pieprzem i papryczką chilli. Odstawić do lodówki na 30 minut. 




Ciasto makaronowe podzielić na 2 części. 
Każdą z nich rozwałkować kolejno na podsypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości) o wymiarach  ok. 45 cm x 25 cm. 
Jeden z nich ponownie ułożyć na stolnicy, posmarować pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym jajku. 
Następnie kłaść nadzienie serowe (małą  łyżeczką w odległości ok 3 cm między porcjami) w trzech rzędach. 
Ostrożnie przykryć drugim plackiem makaronowym (nawiniętym na wałek, aby było łatwiej przenieść ciasto). 
Miejsca dookoła nadzienia dokładnie docisnąć palcem, aby pozbyć się powietrza i skleić ciasto. 
Następnie nożem lub radełkiem podzielić pierożki, odcinając wystające brzegi ciasta. 
Wrzucać porcjami (po ok. 20 pierożków) do wrzącej i osolonej wody. 
Gotować na średnim ogniu przez ok. 8 minut od wypłynięcia (powinny być al dente). 
Schłodzone mogą być ponowni eodgrzne w wodzie lub odsmażone na maśle (to jest moja ulubiona wersja). 
Podawać z ulubionymi dodatkami: palonym masłem, śmietaną, dodatkową porcją serka, domowym pesto (np. z tego przepisu) lub sosem pomidorowym. 


Smacznego! 



Przepis bierze udział w zabawie: 

  Dania z serkami kremowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz