10 października 2014

SEROWY TORT NALEŚNIKOWY NA MĄCE RAZOWEJ ORKISZOWEJ, Z BURACZKAMI, GRUSZKĄ, GRILLOWANĄ PAPRYKĄ I CUKINIĄ ORAZ ZIOŁOWYM PESTO

Na mące razowej orkiszowej, z karmelizowanymi buraczkami i gruszkami, grillowaną papryką na ostro oraz cukinią 




Tort naleśnikowy na słono jest fajną propozycją na jesienny obiad!
Polecam! 




Naleśniki:

(na 10-12 sztuk o średnicy ok. 20 cm) 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 


Jajka ubić na puszystą masę, dodać mleko, szczyptę soli, olej i przesiać oba rodzaje mąki.
Ponownie wymieszać bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Dolać gazowaną zimną wodę, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut
( w tym czasie ciasto zmieni konsystencję, w razie gdyby było zbyt gęste dolać odrobinę wody,
jeśli będzie zbyt rzadkie zagęścić odrobiną mąki).
Używając patelni teflonowej usmażyć kolejno 10-12 rumianych naleśników, przestudzić. 
Do tortu zużyjemy 9 naleśników, więc pozostałe możemy spałaszować ze smakiem :-) 


Nadzienie: 
  • 450 g kremowego serka o dowolnym, ziołowym smaku 
  • 3 czerwone papryki
  • 3 żółte papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z połowy cytryny (dokładnie umytej i wyparzonej, bez białych części)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 średnie zielone cukinie
  • mała papryczka chilli (opcjonalnie) 
  • 1 mała cebulka
  • 3 średnie buraczki
  • 1 mała gruszka
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
  • 150 g żółtego, twardego sera, startego 
  • świeże ogrodowe zioła; bazyli,a oregano, tymianek i majeranek (według gustu) 

Papryki umyć, osuszyć, w całości (razem z ogonkiem) włożyć do naczynia żaroodpornego lub na spory kawałek podwójnie złożonej folii aluminiowej i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do 230 ºC (pod grzałkę grillową). Opiekać przez ok. 15 minut, aż skórka stanie się lekko brązowa. Odwrócić i ponownie przypiec. 
Wyjąć z piekarnika i od razu przełożyć do grubego woreczka, szczelnie zawiązać i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego ostudzenia.
Następnie wyjąć z woreczka, odciąć ogonki, wylać soki z wnętrza, wyrzucić pestki i obrać skórkę. Pokroić na paski (dowolnej wielkości). Wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, sokiem i skórką cytrynową, doprawić o smaku solą i pieprzem. Odstawić. 

W międzyczasie przygotować pozostałe warzywa; cebule obrać i pokroić na 0,5 cm plastry, cukinię umyć, bez obierania pokroić w podobnej grubości plastry. Zgrillować na złoty kolor, ostudzić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Buraczki ugotować do miękkości, ostudzić i obrać ze skórki. Pokroić na 1 cm kostkę. 
Gruszkę też pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać gruszki i buraczki oraz zmiażdżony czosnek i wlać ocet balsamiczny. Poddusić przez ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Pesto bazyliowo-pietruszkowe:

  • 1 pęczeki umytej i osuszonej bazylii z łodyżkami
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mały słoiczek suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
  • 50 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
  • 3 ząbki czosnku 
  • 120 g żółtego sera o mocnym smaku, drobno startego
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. pół szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 

Bazylię, pietruszkę, pomidory, orzechy, czosnek, pieprz i olej utrzeć w moździerzu lub zmiksować przy pomocy blendera. Dodać ser i wymieszać, całość doprawić do smaku solą. 



Składanie tortu:
Na formę do pieczenia wyłożyć pierwszy naleśnik, posmarować łyżką pesto. Wyłożyć na to 1/3 część cukinii z cebulką, wyłożyć część kremowego serka, posypać 1/9 ilości żółtego sera. Posypać wybranymi ziołami. Przykryć drugim naleśnikiem. 
Znowu posmarować pesto, wyłożyć 1/3 buraczków z gruszką, przykryć częścią kremowego serka, posypać żółtym serem. Posypać wybranymi ziołami. Przykryć trzecim naleśnikiem. 
Ten posmarować pesto, wyłożyć 1/3 części papryki cytrynowej, część kremowego serka i 1/9 ilości sera żółtego. Posypać wybranymi ziołami.
Składać tak aż do wyczerpania składników (powinno byc ok. 9 warstw naleśników, czyli po 3 naleśniki z 3 rodzajami nadzienia). 
Na ostatnią, paprykową warstwę wyłożyć warzywa i sery. 
Całośc zapiekać przez 20 minut w temperaturze ok. 180 C. 

Podawać ciepłe lub zimne. 

Smacznego! 

1 komentarz: