26 listopada 2014

KALMARY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

i bulgurem



No cóż...trzeba to sobie jasno powiedzieć...przyszła jesień, a może nawet zima...
Jeśli o mnie chodzi to najchętniej te cztery chłodne miesiące spędziłabym w bardziej ciepłym klimacie, gdzie nie trzeba ubierać grubych puchowych kurtek i odśnieżać samochodu, ale "sorry, taki mamy klimat" ;-) (taki drobny, polityczny żarcik) i najwyższy czas się do tego przyzwyczaić :-) 
Żeby przypomnieć sobie letnie klimaty słonecznej Hiszpanii i ocieplić kuchnię proponuję kalmary duszone z grillowanymi warzywami, pachnące cytryną, oregano i bazylią. 
Proste i szybkie do zrobienia, podane z bulgurem, który "sam się robi", trzeba go jednak odpowiednio doprawić, aby zyskał odrobinę charakteru i smaku. 
Sycące i dodające energii! 
Użyłam całych, uprzednio już oczyszczonych i zamrożonych tub kalmara (jeśli macie dostęp do świeżych to też możecie ich użyć). 





Składniki:
(dla 3-4 osób)

  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 czerwona cebula, obrana i drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 małego bakłażana
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • skórka otarta z 1/3 cytryny (uprzednio dokładnie wyparzonej i umytej)
  • bazylia i oregano (można użyć suszonych)
  • świeże lub mrożone oczyszczone tuby kalmara - 2 sztuki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska do smaku
  • 200 g kaszy bulgur
  • wrząca woda
  • 3 łyżki masła
  • garść drobno oatrtego ostrego, dojrzewającego żółtego sera typu parmezan
  • sok z połowy cytryny


Papryki umyć, osuszyć, w całości (razem z ogonkiem) włożyć do naczynia żaroodpornego lub na spory kawałek podwójnie złożonej folii aluminiowej i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do 230 ºC (pod grzałkę grillową). Opiekać przez ok. 15 minut, aż skórka stanie się lekko brązowa.
Wyjąć z piekarnika i od razu przełożyć do grubego woreczka, szczelnie zawiązać i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego ostudzenia.
W międzyczasie przygotować pozostałe warzywa; cukinię i bakłażana umyć, bez obierania pokroić w podobnej grubości plastry. Zgrillować na złoty kolor, ostudzić, pokroić na kostkę (dowolnej grubości). 
Papryki wyjąć z woreczka, odciąć ogonki, wylać soki z wnętrza, wyrzucić pestki i obrać skórkę, pokroić na kawałki, wymieszać je z grillowaną cukinią i bakłażanem.
Kalmary pokroić na 0,5 cm krążki. 
W garnku z grubym dnem na oliwie poddusić cebulkę i czosnek. Dodać grillowane warzywa i pomidory (razem z zalewą). Doprawić cukrem, oregano i pogotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
W tym czasie bulgur przygotować według przepisu na opakowaniu.
Patelnię rozgrzać z oliwą, wrzucić osuszone krążki kalmarów i podsmażyć przez ok. 4 minuty, dodać je do warzyw w garnku, doprawić octem, solą, skórką z cytryny i listkami bazylii (lub suszoną). Pogotować przez 10 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Wykończyć bulgur; w razie potrzeby odlać nadmiar wody, doprawić solą, sokiem z cytryny, masłem i serem. Dokładnie wymieszać (jeśli zbyt ostygło to podgrzać). 
Od razu podawać z gorącą potrawką z kalmarami i warzywami. 

Smacznego! 




1 komentarz: