Czekolada + kruche ciasto + galaretka wiśniowa z owocami.
Czy trzeba kogoś przekonywać do tego połączenia?
Pyszna, trochę dekadencka klasyka pełna smaku i wspomnień :-)
Wieczór wcześniej należy przygotować masę na krem czekoladowy (powinna chłodzić się w lodówce przez 12 godzin)
Krem czekoladowy:
Składniki ciasta:
Krem czekoladowy:
- 350 ml śmietanki 30 % tł.
- 300 g czekolady (pół na pół gorzkiej)
- kieliszek likieru czekoladowego
Śmietankę zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną czeoladę, zostawić na 5 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać z likierem i schłodzić. Wierzch miseczki szczelnie owinąć folią spożywczą Paclan, schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
Po tym czasie ubić mikserem na sztywną masę. Wyłożyć ją na wystudzony spód tarty.
Składniki ciasta:
- 125 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
- 165 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 żółtko
- dodatkowo:
- forma do tarty o średnicy 26 cm
- folia spożywcza Paclan
- papier do pieczenia Paclan
- 50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
Mąki przesiać do miski razem z kakao, dodać cukier puder, z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione").
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia Paclan na placek o grubości ok. 3 mm. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy (razem z papierem, ew. naddatki ściąć nożem).
Schłodzić w lodówce przez 60 minut.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C.
Schłodzoną formę ustawić na kratce do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie pięknie złote. Ostudzić na kratce kuchennej.
Galaretka wiśniowa:
- duży słoik wiśni bez pestek, w kompocie
- ok. 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
Wiśnie odsączyć na sitku.
Płyn odmierzyć (potrzebujemy 375 ml, gdyby brakowało uzupełnić przegotowaną wodą).
4 łyżkami zimnego płynu zalać żelatynę, odstawić do napęcznienia na 5 minut. Po tym czasie rzpuścić, wstawiając naczynie z żelatyną do większego naczynia z wrzącą wodą.
Wymieszać z pozostałym kompotem. Schłodzić do lekkiego tężenia (powinna jednak pozostać płynna).
Wiśnie ułożyć na kremie, wylać galaretkę, schłodzić do jej całkowitego stężenia.
Brzegi tarty ozdobićpłatkami migdałowymi.
Smacznego!
ciasto wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :-)
UsuńArcydzieło! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDołożyłabym bitą śmietanę i byłabym zachwycona:)
OdpowiedzUsuń