29 grudnia 2014

PANNA COTTA CZEKOLADOWO-KAWOWA

Nietypowa panna cotta składająca się z trzech warstw: kawowej galaretki, panna cotty karmelowej i czekoladowej! Pyszny deser na zabawę sylwestrową :-) 



Galaretka kawowa: 

  • 125 ml mocnego naparu ulubionej kawy
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka zimnej wody

Żelatynę namoczyć w wodzie przez 5 minut. 
Do gorącej kawy dodać cukier i namoczoną żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. 
Tak przygotowaną galaretkę przelać do 6 kokilek lub filiżanek. 
Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 


Składniki: 
(na 6 porcji)
  • 300 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 200 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • malutka szczypta soli
  • 6 okrągłych foremek  lub 6 filiżanek


Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. 
Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i dodać 2 łyżki wody. Postawić na dużym ogniu i gotować, ciągle obserwując mieszaninę, do momentu stopienia cukru i powstania karmelu o barwie miodu wielokwiatowego (należy przy tym bardzo uważać, ponieważ cukier bardzo szybko się pali). Zdjąć z ognia, bardzo ostrożnie (nie pochylając się nad rondelkiem i nie zachowując duży odstęp) wlać mieszankę mleka i śmietanki, ciągle mieszając zagotować (do rozpuszczenia karmelu). Dodać szczyptę soli i zostawić na 3 minuty. 
Następnie dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Masę podzielić na dwie części. Do jednej, jeszcze ciepłej mieszanki, dodać pokrojoną gorzką czekoladę Wedla i wymieszać do jej rozpuszczenia. 
Garnki z masami wstawić do miski z lodowatą wodą (uważając, aby woda nie dostała się do garnka), ostudzić. 
Gotową masę karmelową przelać na wierzch galaretki kawowej do przygotowanych foremek lub filiżanek i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie wylać masę czekoladową i schłodzić przez 3 godziny (lub najlepiej całą noc). 
Przed podaniem foremki wstawić na 5 sekund do miseczki z gorącą wodą, a boki lekko podważyć nożem, aby ułatwić wyjęcie deseru. 



Gotową panna cottę wyjąć na talerz  i od razu podawać (ja podałam ją z orzechami włoskimi). 

Smacznego!

1 komentarz: