Dziś będzie szybko i na temat!
Ciasto dla prawdziwych czekoladoholików, bo aż potrójnie czekoladowe, z lekką nutą najlepszych wiśni nadwiślańskich z przepysznej konfitury (dziękuję kampanii Trzy Znaki Smaku za przepyszną paczkę pełną smakołyków z najwyższej półki, od najlepszych, polskich dostawców!).
Polecam, bo robi się na prawdę szybko, a efekt murowany!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Mnóstwa kulinarnych doznań i odkryć nowych smaków :-)
Biszkopt kakaowy:
- 3 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- papier do pieczenia (dobrej jakości, najlepszy pergamin brązowy)
- duża blacha piekarnikowa (45 cm x 40 cm)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce dodawać cukier, ubijać przez 6 minut, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje.
Teraz kolejno dodać żółtka, ubijać przez następne 5 minut.
Mąkę pszenną wymieszać z kakao , mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Przesiać do masy jajecznej.
Wymieszać łopatką (delikatnie, aby masa nie straciła powietrza i była puszysta).
Przełożyć do przygotowanej blachy, delikatnie i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 ºC przez ok. 10 minut (ciasto powinno odstawać od brzegów).
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy).
Wystudzić na kratce kuchennej przez 5 minut.
Biszkopt delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu (nie zdejmując papieru do pieczenia)
Pozostawić do ostudzenia (ok. 1,5 godziny, może zostać do następnego dnia).
Poncz wiśniowy:
- 80 ml zimnej, przegotowanej wody
- 70 ml soku wiśniowego
- 30 ml wódki lub nalewki wiśniowej (opcjonalnie)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Krem czekoladowy:
- 200 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady mlecznej
- dodatkowo:
- mały słoiczek konfitury wiśniowej
Śmietankę zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania jednolitej masy i schłodzić przez 30 minut.
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę czekoladową i ubić mikserem przez 1 minutę.
Od razu złożyć roladę:
ciasto biszkoptowe delikatnie odwinąć z papieru.Położyć na stolnicy lub desce.
Równomiernie nasączyć ponczem.
Posmarować konfiturą i przygotowanym kremem, zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Polać polewą czekoladową. Schłodzić.
Kroić bardzo ostrym nożem.
Polewa czekoladowo-likierowa:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 75 g mlecznej czekolady
- 80 ml śmietanki 30 % tłuszczu
- 50 ml likieru czekoladowego (można pominąć)
- 1 łyżka miodu
- 60 g masła
Czekolady połamać na drobne kawałki i przełożyć do rondelka z grubym dnem. Rondelek ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą w taki sposób, aby woda nie dotykała dna.
Podgrzewać na wolnym ogniu, do stopienia się całości.
W międzyczasie śmietankę zagotować.
Kiedy czekolada się stopi zdjąć ją z kąpieli i wlać do niej gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Następnie od razu dodać miód, likier i połowę masła. Wymieszać do połączenia.
Dodać pozostałe masło i mieszać do rozpuszczenia i połączenia.
Polać roladę.
W międzyczasie śmietankę zagotować.
Kiedy czekolada się stopi zdjąć ją z kąpieli i wlać do niej gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Następnie od razu dodać miód, likier i połowę masła. Wymieszać do połączenia.
Dodać pozostałe masło i mieszać do rozpuszczenia i połączenia.
Polać roladę.
Smacznego!
Maksymalnie pysznie, maksymalnie czekoladowo :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Czekoladę uwielbiam, ale zrezygnowałabym z ponczu wiśniowego, bo nie lubię alkoholu w cieście :P
OdpowiedzUsuńgdzie czekolada,tam jestem i ja,,! pychaa
OdpowiedzUsuńObłędnie czekoladowe pyszności :)
OdpowiedzUsuń