2 stycznia 2015

ROLADA CZEKOLADOWA NA MAKSA

z biszkoptem kakaowym, kremem czekoladowym i czekoladową polewą :-) 




Dziś będzie szybko i na temat! 

Ciasto dla prawdziwych czekoladoholików, bo aż potrójnie czekoladowe, z lekką nutą najlepszych wiśni nadwiślańskich z przepysznej konfitury (dziękuję kampanii Trzy Znaki Smaku za przepyszną paczkę pełną smakołyków z najwyższej półki, od najlepszych, polskich dostawców!). 
Polecam, bo robi się na prawdę szybko, a efekt murowany! 


Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Mnóstwa kulinarnych doznań i odkryć nowych smaków :-) 




Biszkopt kakaowy:
  • 3 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • papier do pieczenia (dobrej jakości, najlepszy pergamin brązowy) 
  • duża blacha piekarnikowa (45 cm x 40 cm) 


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Łyżka po łyżce dodawać cukier, ubijać przez 6 minut, aż masa wyraźnie się napowietrzy i zgęstnieje.  
Teraz kolejno dodać żółtka, ubijać przez następne 5 minut. 
Mąkę pszenną wymieszać z kakao , mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 
Przesiać do masy jajecznej.
Wymieszać łopatką (delikatnie, aby masa nie straciła powietrza i była puszysta). 
Przełożyć do przygotowanej blachy, delikatnie i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 ºC przez ok. 10 minut (ciasto powinno odstawać od brzegów). 
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy).
Wystudzić na kratce kuchennej przez 5 minut. 
Biszkopt delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu (nie zdejmując papieru do pieczenia)
Pozostawić do ostudzenia (ok. 1,5 godziny, może zostać do następnego dnia). 


Poncz wiśniowy:


  • 80 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 70 ml soku wiśniowego
  • 30 ml wódki lub nalewki wiśniowej (opcjonalnie)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 



Krem czekoladowy:
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • dodatkowo:
  • mały słoiczek konfitury wiśniowej

Śmietankę zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania jednolitej masy i schłodzić przez 30 minut.

Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę czekoladową i ubić mikserem przez 1 minutę. 
Od razu złożyć roladę:
ciasto biszkoptowe delikatnie odwinąć z papieru.
Położyć na stolnicy lub desce.

Równomiernie nasączyć ponczem. 
Posmarować konfiturą i przygotowanym kremem, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. 
Wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Polać polewą czekoladową.  Schłodzić. 
Kroić bardzo ostrym nożem.  


Polewa czekoladowo-likierowa:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • 50 ml likieru czekoladowego (można pominąć) 
  • 1 łyżka miodu
  • 60 g masła

Czekolady połamać na drobne kawałki i przełożyć do rondelka z grubym dnem. Rondelek ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą w taki sposób, aby woda nie dotykała dna. 
Podgrzewać na wolnym ogniu, do stopienia się całości.
W międzyczasie śmietankę zagotować.
Kiedy czekolada się stopi zdjąć ją z kąpieli i wlać do niej gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Następnie od razu dodać miód, likier i połowę masła. Wymieszać do połączenia.
Dodać pozostałe masło i mieszać do rozpuszczenia i połączenia.
Polać roladę. 



Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Maksymalnie pysznie, maksymalnie czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) Czekoladę uwielbiam, ale zrezygnowałabym z ponczu wiśniowego, bo nie lubię alkoholu w cieście :P

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzie czekolada,tam jestem i ja,,! pychaa

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie czekoladowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń