6 stycznia 2015

ZAKRĘCONE KRAKERSY NA OLIWIE - KARNAWAŁOWE FINGER FOOD

Orkiszowo-serowe krakersy z algami, sezamem i czarnuszką, nadziane chrzanowym serkiem kozim, pestkami granatu, orzechami włoskimi i marynowanymi w winegrecie Monini cytrusowymi buraczkami 



Na pierwszy rzut oka zdają się zapowiadać słodką ucztę...ale jest to słona przekąska idealna na imprezy i spotkania przy winie.
Te pyszne krakersy ze zdjęcia zniknęły w oka mgnieniu i cieszę się, że zdążyłam zrobić choć kilka zdjęć :-) 
Był to moja pierwszy domowy wypiek krakersów i wiem na pewno, że nie ostatni! (część przybrałą u mnie formę rożków, a z reszty wycięłam ze swoim małym Pomocnikiem kwiatki i paluszki). "Sklepowe" przekąski zawierają mnóstwo niepotrzebnych i sztucznych dodatków, a te domowe to najprostsze składniki, które na pewno macie pod ręką. Żeby były zdrowsze, tradycyjnie, część zwykłej mąki zastąpiłam mąką razową orkiszową, a część masła oliwą z oliwek extra vergine Monini. Do tego dojrzewający żółty ser, masło, odrobina białego wina, algi, sezam i czarnuszka. Oczywiście możecie użyć swoich ulubionych dodatków, np. mielonej papryki, czosnku niedźwiedziego lub maku. Mam wrażenie, że domowymi można się nimi objadać do woli, bez wyrzutów sumienia! :-) ;-) 
Jako, że mamy karnawał, krakersy przybrały niecodzienną formę rożków, podobnych do tych lodowych, zakręconych spiralnie i posypanych czarnuszką i sezamem. 
Środek wypełniłam kozim serkiem z porządną dawką świeżo tartego chrzanu (opłaca się chwilkę przy tym popłakać), cytrusowymi pieczonymi buraczkami z winegretem Monini, pestkami granatu i orzechami włoskimi. I tak oto powstał mały twist, niebanalny i zaskakujący, smaków i aromatów! 
Kruche krakersy są mega chrupiące i świetnie współgrają z kremowym,ostrym serkiem kozim. Nutę słodyczy i tajemniczości dodają cytrusowe buraczki i pestki granatu - "kapsułki szczęścia", zaś lekką dawkę goryczy prażone orzechy włoskie. 
Polecam, warto spróbować czegoś nowego! 




Składniki krakersów:

  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g masła
  • 3 łyżki oliwy extra vergine Monini
  • 1/2 łyżki suszonych alg, pokruszonych (takich jak do sushi)
  • 30 g sera żółtego dojrzewającego, drobno startego
  • 3-5 łyżek białęgo wina półwytrawnego, zimnego (można użyć zimnej wody mineralnej)
  • dodatkowo: 
  • papier do pieczenia
  • sezam i czarnuszka (do posypania wierzchu)
  • foremki do pieczenia rożków
  • foremki do wycinania
Mąki przesiać do misy malaksera, dodać pozostałe suche składniki, masło i oliwę Monini. Zmiksować, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać 3 łyżki wina (lub wody) i ponownie zmiksować. W razie potrzeby dodać pozostałe wino (lub wodę), aby powstała kula z ciasta. 
Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 30 minut. 
Po tym czasie rozwałkować na bardzo cienki placek - 1 mm lub mniej, im cieńsze tym lepsze (lekko podsypując stolnicę mąką, a wierzch ozdobić sezamem i czarnuszką), część pociąć na paski, z reszty wyciąć dowolne kształty. 
Paski spiralnie nawijać na foremki do rożków (szczegółowe instrukcje znajdziecie tutaj, ja upiekłam 14 rożków) i piec w rozgrzanym do 185 C piekarniku przez ok. 15 minut (do zezłocenia). 
Z reszty ciasta wycinać dowolne kształty i piec na złoty kolor. Ostudzić na kratce kuchennej. 






Marynowane buraczki Monini:

  • 1 średni burak (upieczony do miękkości w folii aluminiowej)
  • kilka łyżek cytrusowego winegretu Monini
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Buraka umyć, nie obierać, szczelnie owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 175 C, do miękkości. Ostudzić, obrać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z winegretem,doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut lub dłużej. 

(Warto upiec kilka buraków więcej i wykorzystać do sałatek lub jako dodatek obiadowy)












Dodatki:



  • 200 g serka koziego
  • 2 łyżki świeżo otartego chrzanu
  • kilka orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
  • pestki granatu
  • listki mięty, bazylii lub tymianek 
Serek wymieszać z chrzanem, w razie potrzeby doprawić solą. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Do upieczonych rurek włożyć porcję buraczków, kilka pestek granatu i kawałki orzechów włoskich. Wycisnąć porcję serka chrzanowego. 
Od razu podawać ozdobiony listkami mięty, bazylii lub tymiankiem. 






Smacznego! 
Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

4 komentarze:

  1. Obłędne! Wyglądają rewelacyjnie, a smak to już mogę sobie tylko wyobrażać... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę obłędnie! Szkoda, że ja nie potrafię tak gotować, zostaje mi tylko finger food catering. Warszawa na szczęście na tak szeroką ofertę, że gdzieś znajdę podobne przysmaczki :D

    OdpowiedzUsuń