14 lutego 2015

TORT CZEKOLADOWY

Klasyczny, wilgotny i ociekający czekoladą, walentynkowy 




Tym razem klasyka, która nigdy się nie nudzi i zawsze znika do ostatniego okruszka. 

Idealny na dzisiejsze Walentynki :-) 
Mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i przełożone dżemem figowym (możecie wykorzystać powidła śliwkowe) i kremem czekoladowym. 
Przepis na spód zaczerpnęłam od Anny Olson (Kuchnia 09/2014); jest niezwykle szybki w przygotowaniu i niezawodny. Placek wyrasta "z górką" i nie jest to minusem, bo smakowity wierzh łatwo ściąć nożem i wykorzystać do ozdobienia boków tortu. 
Anna nie nasączała poszczególnych warstw ponczem, ja to zmieniłam, gdyż bez tego ciasto byłoby po prostu za suche i trudne do przełknięcia. Dodatkowego wilgotności nadają powidła śliwkowo-figowe oraz krem czekoladowy na bazie budyniu i mascarpone. 
Zdecydowanie polecam, przygotowanie nie trwa długo, a porcja słodyczy jest dość duża i wystarczy dla 8-10 osób! 





Składniki ciasta:
  • 200 g mąki tortowej
  • 180 g cukru (drobnego)
  • 70 g kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 70 g masła
  • 125 naparu mocnej kawy (gorącej)
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub cukru z prawdziwą wanilią)
Piekarnik nagrzać do 180 C. 
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wszystkie suche składniki przesiać do miski, dodać masło i zrobić kruszonkę (można mikserem). 
Dodać gorącą kawę, pastę waniliową i chłodne mleko, zmiksować (bardzo krótko). Wbić jajka i jeszcze raz krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. 
Przelać do formy i piec przez 35-40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. 
Ostudzić na kratce kuchennej.
Ściąć górkę, ciasto przekroić poziomo na 4 cienkie placuszki. 


Krem czekoladowy:
  • 350 ml mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 200 g mascarpone
  • dodatkowo:
  • 1 słoiczek domowych powideł śliwkowo-figowych lub śliwkowych (lub innych Waszych ulubionych) 
Budyń ugotować wg przepisu na opkaowaniu używając tylko 350 ml mleka i 3 łyżki cukru.
Do gorącego dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. 
Zimny zmiksować krótko z mascarpone. 



Poncz kawowy:
  • 150 ml kawy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego
Wszystkie składniki wymieszać. 





Każdy blat ciasta nasączyć ponczem kawowym, posmarować cienką warstwą powideł i porcją kremu. W ten sposób złożyć cały tort. Boki posmarować kremem i posypać pokruszonym ciastem (tym z "górki"). 

Schłodzić (najlepiej przez całą noc) w lodówce. 



Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. mega przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie czekoladowe pyszności! Musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń