14 lutego 2015

TORT CZEKOLADOWY

Klasyczny, wilgotny i ociekający czekoladą, walentynkowy 




Tym razem klasyka, która nigdy się nie nudzi i zawsze znika do ostatniego okruszka. 

Idealny na dzisiejsze Walentynki :-) 
Mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i przełożone dżemem figowym (możecie wykorzystać powidła śliwkowe) i kremem czekoladowym. 
Przepis na spód zaczerpnęłam od Anny Olson (Kuchnia 09/2014); jest niezwykle szybki w przygotowaniu i niezawodny. Placek wyrasta "z górką" i nie jest to minusem, bo smakowity wierzh łatwo ściąć nożem i wykorzystać do ozdobienia boków tortu. 
Anna nie nasączała poszczególnych warstw ponczem, ja to zmieniłam, gdyż bez tego ciasto byłoby po prostu za suche i trudne do przełknięcia. Dodatkowego wilgotności nadają powidła śliwkowo-figowe oraz krem czekoladowy na bazie budyniu i mascarpone. 
Zdecydowanie polecam, przygotowanie nie trwa długo, a porcja słodyczy jest dość duża i wystarczy dla 8-10 osób! 





Składniki ciasta:
  • 200 g mąki tortowej
  • 180 g cukru (drobnego)
  • 70 g kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 70 g masła
  • 125 naparu mocnej kawy (gorącej)
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub cukru z prawdziwą wanilią)
Piekarnik nagrzać do 180 C. 
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wszystkie suche składniki przesiać do miski, dodać masło i zrobić kruszonkę (można mikserem). 
Dodać gorącą kawę, pastę waniliową i chłodne mleko, zmiksować (bardzo krótko). Wbić jajka i jeszcze raz krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. 
Przelać do formy i piec przez 35-40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. 
Ostudzić na kratce kuchennej.
Ściąć górkę, ciasto przekroić poziomo na 4 cienkie placuszki. 


Krem czekoladowy:
  • 350 ml mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 200 g mascarpone
  • dodatkowo:
  • 1 słoiczek domowych powideł śliwkowo-figowych lub śliwkowych (lub innych Waszych ulubionych) 
Budyń ugotować wg przepisu na opkaowaniu używając tylko 350 ml mleka i 3 łyżki cukru.
Do gorącego dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. 
Zimny zmiksować krótko z mascarpone. 



Poncz kawowy:
  • 150 ml kawy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego
Wszystkie składniki wymieszać. 





Każdy blat ciasta nasączyć ponczem kawowym, posmarować cienką warstwą powideł i porcją kremu. W ten sposób złożyć cały tort. Boki posmarować kremem i posypać pokruszonym ciastem (tym z "górki"). 

Schłodzić (najlepiej przez całą noc) w lodówce. 



Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. mega przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie czekoladowe pyszności! Musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że nie tylko ja jestem wielką fanką wszystkiego co czekoladowe. Na tą chwilę ja za to zachwycam się tradycyjnym ciastem czekoladowym https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ i jestem przekonana, że każdy kto je wykona będzie trzymał moją stronę.

    OdpowiedzUsuń