26 maja 2015

KARPATKOWNIE - "Truskawka z czekoladą"

Na spodzie brownie z gorzką czekoladą, palonym masłem i chilli, z kremem czekoladowym i musem śmietankowo-truskawkowym 



Połączenie klasycznego ciasta karpatkowego z brownie. 
Spód to wilgotne ciasto czekoladowe z palonym masłem i szczyptą chilli, która daje pikanterii. Złączone mocno czekoladowym i aksamitnym kremem. 
Przykryte chrupiącym ciastem parzonym, kryjącym delikatny jak chmurka mus śmietankowo-truskawkowy. 
Obowiązkowe ciasto do upieczenia w sezonie owocowym :-) 



Składniki ciasta karpatkowego:
  • 1/4 szklanki wody
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • dwie tortownice o średnicy 24 cm lub 26 cm
  • papier do pieczenia


Wodę zagotować z masłem, szczyptą soli i pastą waniliową. 
Zdjąć z ognia i dodać mąkę, dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta masa). 
Postawić na średnim ogniu i podgrzewać, aż masa zacznie odchodzić od brzegów naczynia i stanie się jednolitą kulą ciasta. 
Ostudzić. 
Piekarnik rozgrzać do 250 ºC
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. 
Do masy kolejno, jedno po drugim, wbijać jajka i ucierać mikserem na najwyższych obrotach, przez ok. 3 minuty (masa powinna być jednolita). 
Tak przygotowane ciasto wyłożyć do tortownic, tworząc na powierzchni małe nierówności (tam utworzą się pagórki). 
Wstawić do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 220 ºC i piec przez 10 minut. 
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 ºC i piec kolejne 10 minut. 
Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 ºC i piec przez kolejne 10 minut
(moje tortownice nie mieściły się na raz w piekarniku, więc piekłam je kolejno) 
Ostudzić na kratce kuchennej. 



Spód brownie: 
  • 60 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady Goplana (o zawartości kakao 60 %) 
  • 1 jajko, duże
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 40 g brązowego cukru
  • 25 g mąki pszennej zwykłej
  • 25 g mąki pszennej razowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta chilli 
  • dodatkowo:
  • tortownica o średnicy 24 cm lub 26 cm (taka, jakiej używamy do pieczenia spodów karpatkowych) 
  • papier do pieczenia
  • odrobina masła do tortownicy
Masło włożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż stanie się lekko brązowe i bardzo aromatyczne. Od razu zdjąć z ognia i dodać czekoladę, mieszać od czasu do czasu, aż całość będzie płynna. Lekko ostudzić. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 185 C. 
W dużej misce ubić jajko z cukrem i solą, aż staną się białe i puszyste. 
Dodać do nich przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i chilli oraz mieszaninę masła i czekolady. Delikatnie wymieszać (na najmniejszych obrotach miksera). 
Brzegi tortownicy posmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto przelać do tak przygotowanej formy.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 12-15 minut, aż wykałaczka wbita w środek ciasta będzie sucha (ciasto może trochę opaść po wyjęciu z piekarnika, ale jest to normalne dla brownies). 
Ostudzić na kratce kuchennej przez ok 1 godzinę. 



Krem z gorzkiej czekolady:
  • 200 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • 150 g gorzkiej czekolady Goplana (o zawartości kakao 60 %) 
  • 20 g masła
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę Goplana i zostawić na 3 minuty. Dokładnie wymieszać i dodać masło, mieszać do jego rozpuszczenia. Ostudzić w lodowatej wodzie. Schłodzić w lodówce przez 1,5 godziny. 



Mus śmietankowo-truskawkowy: 
  • ok. 500 g umytych i odszypułkowanych truskawek
  • 7 łyżek brązowego cukru
  • 250 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 
  • 14 g żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu (opcjonalnie) 
Truskawki zmiksować, odmierzyć 400 ml. Zagotować z cukrem, pastą waniliową i pieprzem. 
Dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić w kąpieli wodnej i wstawić do lodówki, aby galaretka truskawkowa zaczynała tężeć. 
Zimną śmietankę ubić na sztywno, wmieszać ją delikatnie, w 2 partiach, do tężejącej galaretki truskawkowej, aby masa pozostała napowietrzona. 


Złożenie:
Na paterę wyłożyć spód brownie, na to krem czekoladowy, następnie spód karpatkowy i mus śmietankowo-truskawkowy. Przykryć spodem karpatkowym. Wierzch posypać cukrem pudrem. 



Smacznego! 


Z czekoladową nutą Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz