6 czerwca 2015

MULE W SEROWO-POMIDOROWYM SOSIE CURRY Z PAPAJĄ Z WYTRAWNYMI RACUCHAMI

Orientalnie doprawione małże z puszystymi placuszkami serowymi 


Przygotowanie obiadu w 30 minut wydawało się nie lada wyzwaniem, jednak podczas krzątaniny w kuchni okazało się, że to bardzo dużo czasu, który można przyjemnie i smacznie wykorzystać, a na dodatek odpocząć :-) 
Małże (z pewnego źródła, świeże) przygotowuje się niezwykle szybko, a efekt zawsze zadowala. Tym razem połączyłam je z polskimi pomidorami i serkiem Apetina INDIA, o niezwykle oryginalnym smaku papaji i przypraw curry. 
Danie, bogate w pyszny sos, świetnie smakuje z domowymi, puszystymi racuszkami w wersji wytrawnej (z fetą, suszonymi pomidorami i natką pietruszki), dzięki którym szybki obiad zamienia się w prawdziwą ucztę, w stylu kuchni fusion. 
Zdecydowanie polecam! 




Racuchy z fetą i suszonymi pomidorami: 
(na ok. 14 placuszków) 
  • 220 ml letniej, źródlanej wody (nie może być gorąca) 
  • łyżeczka cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g mąki pszennej razowej
  • 7 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 50 g sera feta Apetina Classic 
  • 4 pomidory suszone z zalewy olejowej, drobno pokrojone 

Ważne, aby składniki miały temp. pokojową. 
Do miski wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać. 
Do rozczynu przesiać mąki, dodać jajko, żółtko i sól. 
Bardzo dokładnie wymieszać mikserem ustawionym na wolne obroty (lub trzepaczką) - ciasto nie powinno mieć grudek. 
Teraz wmieszać kawałki fety, suszonych pomidorów oraz natkę pietruszki . 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut (może to być piekarnik ustawiony na temp. 40 C). 
Po tym czasie nabierać łyżką porcję ciasta i smażyć z obu stron na teflonowej patelni, na odrobinie oleju, na średnim ogniu na złoty kolor (ważne jest, aby płomień nie był zbyt duży, bo wtedy ciasto szybko spali się z zewnątrz, a w środku nadal pozostanie surowe). 




Składniki:

  • 1 kg świeżych małży
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła 
  • 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i zmiksowane
  • 100 g serka kremowego Apetina INDIA Papaja i Curry 
  • 50 ml śmietanki 30 % tłuszczu
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smak


Gdy ciasto na racuchy rośnie przygotować małże. Bardzo dokładnie je oczyścić pod bieżącą wodą (usuwając piasek i "bisiory"). 
Odrzucić te, które nie zamykają skorupki po uderzeniu nią o twardy blat (nie nadają się do jedzenia) lub są uszkodzone. 
Oliwę z masłem rozgrzać na dużej patelni, dodać cebulkę i zeszklić na średnim ogniu przez ok. 1 minuty. 
Dodać czosnek, pomidory i cukier. 
Dotować na dużym ogniu, często mieszając, przez ok. 4 minuty  (w tym czasie większość wody z pomidorów powinna odparować). 
Na wrzący sos wrzucić muszle, przykryć pokrywką i gotować na dużym ogniu przez ok. 4 minuty, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby małże ugotowały się równomiernie). Dodać serek, śmietankę, wymieszać i zagotować. Spróbować, ew. doprawić do smaku solą i pieprzem (ja nie dodawałam soli, ponieważ wywar z małży jest słony). 
Wszystkie mule powinny się otworzyć (te zamknięte wyrzucić, ponieważ nie nadają się do jedzenia). 
Podawać z wytrawnymi racuchami. 




Smacznego! 



30 minut z Apetiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz