14 maja 2015

PIEPRZNY COBBLER RABARBAROWY

przykryty jaglano-orzechowym maślankowym ciastem i lodami różano-hibiskusowymi na maślance





W sezonie rabarbarowym ciężko przejść obojętnie wobec piętrzących się wszędzie stosów tego cudownego warzywa :-)
Dlatego dziś propozycja lekka i pełna smaku, będąca jednocześnie połączeniem gorącego spodu i zimnych, domowych lodów. 
Rabarbar podkręciłam dodatkiem lekko utłuczonego różowego pieprzu i doprawiłam odrobiną cukru brązowego. To pieprz dodaje tajemniczości i odrobinę pikanterii. 
Ciasto powstało ze sporym dodatkiem mąki razowej pszennej, płatków jaglanych (lub owsianych), orzechów włoskich i brązowego cukru, z nutą wanilii. Wszystko połączone dobrym polskim masłem i maślanką. 
I nic tak nie cieszy, jak gałka domowych lodów topiących się pod wpływem ciepła ciasta. 
Te zrobiłam na maślance, z dodatkiem śmietany i mascarpone, a doprawiłam ukochaną konfiturą z płatków dzikiej róży i odkrytym niedawno kandyzowanym hibiskusem. 

Kto się skusi na wiosenny deser? 




Lody różano-hibiskusowe na maślance:

  • 250 ml śmietanki 30 % tłuszczu, schłodzonej
  • 100 g serka mascarpone, zimnego
  • 3 łyżki konfitury z płatków dzikiej róży (domowa najlepsza
  • 4 łyżki cukru pudru z cukru brązowego (w razie potrzeby można dodać więcej i zastąpić zwykłym cukrem pudrem) 
  • 150 ml zimnej maślanki naturalnej
  • 20 g kandyzowanego hibiskusa (do kupienia w sklepach z ekologiczną żywnością) 
  • dodatkowo: 2 szczelnie zamykane pojemniki do zamrażania
Śmietankę, mascarpone, konfiturę i cukier puder ubić w misce na sztywną masę (uważając, aby masa się nie zwarzyła, najlepiej przestać ubijać od razu, gdy tylko masa się napowietrzy i nie będzie spadać z łyżki). Dolać maślankę i dodać kandyzowany hibiskus. 
Ubić krótko, tylko do wmieszania maślanki w masę. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. 
Przełożyć do plastikowych pojemników, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wyjąć z zamrażarki na 30 minut przed podaniem. 


Składniki ciasta:
  • 55 g mąki pszennej zwykłej
  • 55 g mąki pszennej razowej 
  • 20 g płatków jaglanych (można zastąpić owsianymi)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 35 g brązowego cukru
  • 80 g masła
  • 100 g maślanki (naturalnej) 
Mąki przesiać do miski, dodać sól, cukier, płatki, pastę waniliową i masło. Zrobić kruszonkę. 
Dodać maślankę i połączyć ciasto w kulę, nie przerabiając, zagniatając tylko do połączenia składników. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki więcej. Zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. 
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Spłaszczyć je w dłoniach. 




Dodatkowo: 

  • 5 dużych łodyg różowego rabarbaru 
  • 8-10 ziarenek różowego pieprzu
  • 4 łyżki brązowego cukru (można dodać więcej)
  • 4 kokilki do zapiekania
Rabarbar umyć, odciąć końcówki. Bez obierania pokroić na 1 cm kawałki.
Wymieszać je z cukrem i lekko utłuczonym w moździerzu różowym pieprzem. 
Przełożyć do kokilek, przykryć kawałkami ciasta. 
Wstawić na środkową półkę nagrzanego do 175 C piekarnika i zapiekać przez ok. 30 minut (lub do momentu, aż ciasto będzie rumiane). 
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem i podawać z lodami kwiatowymi. 










Smacznego! 


Wpis bierze udział w akcji: 



„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego są obecne w mojej codziennej diecie”


Rabarbarowa rewolucja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz