16 maja 2015

WOŁOWINA W PIKANTNYM SOSIE CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWYM Z MIECHUNKĄ I PISTACJAMI

Zaskakujące połączenie czekolady i mięsa wołowego, pachnące pomarańczami i winem



Z miłości do czekolady dziś na obiad właśnie ona, rozpływająca się w pikantnym sosie winnym, otulająca kruche i delikatne kawałki wołowiny. 
Duet niecodzienny i bardzo pozytywnie zaskakujący smakiem. Idealny z ulubioną kaszą lub ziemniakami i surówką. 
Lekko słodki sos zrównoważony jest pistacjami, sokiem pomarańczowym i cierpką suszoną miechunką.  Pachnie ziołami, owocowymi nutami wina i gorzką czekoladą. 
Polecam dla odkrywców nowych smaków! 


Składniki:
(dla 4 osób) 
  • 600 g pręgi wołowej, pokrojonej na jednakowej wielkości kawałki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g gorzkiej czekolady Goplana 
  • 1 marchewka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • mała papryczka chilli
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy (sparzonej i dokładnie umytej, najlepsza będzie pomarańcza ekologiczna) 
  • 2 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść pistacji, drobno pokrojonych
  • garść suszonej miechunki 
  • kilka gałązek tymianku
  • świeża natka pietruszki i szczypiorek (do smaku)
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska, do smaku

W garnku żeliwnym rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną wołowinę, marchewkę, cebulę i czosnek. Smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, aż mięso się zrumieni z każdej strony. Dodać mąkę i jeszcze chwilkę podsmażyć, uważając, aby mąka się nie spaliła. 
Zalać winem i odparować.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie i tymianek. Dolać bulion i zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso stanie się miękkie (zajmie to ok. 50 minut). 
Dodać drobno pokrojoną papryczkę (ilość wg uznania), pistacje, skórkę pomarańczową i sok, miechunkę i przecier pomidorowy. Pogotować przez 5-10 minut, aby nadmiar płynu odparował. Zestawić z ognia, wyjąć ziele, liść laurowy i gałązki tymianku, wmieszać połamaną na kostki gorzką czekoladę Goplany. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i szczypiorek. 
Gorącą wołowinę podawać z ulubioną kaszą (u mnie gryczana nieprażona). 


Smacznego! 


Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz