7 maja 2015

STRUDEL RABARBAROWY + PYSZNA LEMONIADA

z kremem waniliowym i kardamonowym rabarbarem




Rabarbar albo się kocha, albo nie znosi.
Ja należę do pierwszej grupy i uwielbiam ten czas w roku, gdy młode łodygi różowego rabarbaru wychodzą nieśmiało z ziemi, aby za chwilę urosnąć w siłę i ozdobić pięknym zielonym pióropuszem liści. 
Smak dzieciństwa. Jedzony zamiast lizaków. Obrany i kawałek po kawałku moczony w cukrze, aby złagodzić nieco kwaskowość surowego, zerwanego przed chwilą w ogrodzie.
Dziś w formie plecionego strudla z ciasta drożdżowego. Z kremem waniliowym łagodzącym smak rabarbaru, który wcześniej macerował się w syropie kardamonowym. 
Prosty do zrobienia. Powstaje całkiem podzielna duża, rodzinna drożdżówka. 

Aha, nie wylewajcie syropu rabarbarowo-kardamonowego! Wystarczy uzupełnić wodą i lodem, aby otrzymać pyszną i orzeźwiającą lemoniadę :-) 


Składniki ciasta drożdżowego:
(na 2 dość duże strudle)

  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 200-250 ml mleka (w zależności od wilgotności mąki)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • papier do pieczenia 


Masło roztopić, ostudzić do temperatury pokojowej (nie może być gorące).
Mleko podgrzać do letniej temperatury, dodać cukier i drożdże, dokładnie wymieszać. 
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (w tym czasie powinny zacząć pracować). 
Jajko ubić z żółtkami, odstawić. 
Mąki przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną, masło, alkohol. 
Całość wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie lśniące. 
W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub mleka. 
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. 


Po tym czasie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części. 
Każdą z nich rozwałkować kolejno na prostokąt o wymiarach: 25 cm x 20 cm. 

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 º C. 

Na środek ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć połowę kremu waniliowego, przykryć rabarbarem.
Brzegi ciasta naciąć ok. 12 razy nożem, na długość ok. 6 cm, zostawiając ok. 2 cm pasek ciasta wzdłuż nadzienia nienacięty (aby nadzienie nie wypływało ze środka).
Zapleść, a raczej założyć na siebie, przeciwległe paski ciasta, formując "siatkę" z ciasta. 
Strudle układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odległość ok. 6 cm między nimi.


Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 
Po tym czasie wierzch delikatnie posmarować jajkiem (można posypać płatkami migdałów, kokosowymi lub orzechami). 
Wstawić do nagrzanego do 180 º C  piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż strudle będą złote z wierzchu. 
Odstawić na kratkę kuchenną do ostygnięcia. 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

Krem waniliowy:
  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • 4 łyżki cukru 
  • 4 żółtka
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu waniliowego)

Żółtka bardzo dokładnie wymieszać z mąkami i 50 ml mleka (aby nie było grudek). 
Resztę mleka (250 ml) zagotować z cukrem i pastą waniliową (aromatem lub cukrem wanilinowym). Zestawić z ognia. 
Do gorącego wlać mieszaninę jajeczno-mleczną i bardzo dokładnie wymieszać (dość szybko, aby masa pozostała aksamitnie gładka). 
Postawić na mały ogień i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. 
Masa powinna lekko "zabulgotać", całość gotować przez chwilę od momentu zagotowania (uwaga! łatwo się przypala). 
Dokładnie ostudzić (aby nie powstał kożuch wierzch garnka z lekko przestudzonym kremem przykryć folią spożywczą, aby folia dotykała do kremu). 



Rabarbar: 
  • 5 dużych łodyg rabarbaru (u mnie wersja pink :-))
  • 6 łyżek cukru
  • 2 strąki kardamonu 
  • szklanka wody
W międzyczasie rabarbar umyć, odciąć końcówki. Bez obierania pokroić na 1 cm kawałki.
Wodę zagotować z cukrem i kardamonem. 
Dodać rabarbar i zagotować, od razu wyłączyć i zostawić do ostygnięcia (rabarbar powinien pozostać jędrny - zmięknie podczas pieczenia).
Odcedzić, zachowując syrop rabarbarowy (ten rozcieńczyć wodą i pić ze smakiem, po schłodzeniu lub dodaniu kostek lodu). 



Smacznego! 


Rabarbarowa rewolucja

3 komentarze:

  1. Świetnie się prezentuje ten strudel;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O to taki rabarbarowiec, bo ciasto drożdżowe. Ale pięknie pozawijany, aż chce się jeść oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mnie korci, żeby zaraz biec do kuchni i taką piec :)

    OdpowiedzUsuń