10 czerwca 2015

CHŁODNIK ARBUZOWO-POMIDOROWY Z FETĄ

truskawkami i oliwkami 




Na dzisiejszy upał idealnie sprawdzi się taki oto chłodnik, intrygujący smakiem i wyglądem. 
Połączenie słodkiego i  orzeźwiającego arbuza, soczystych pomidorów i truskawek ze słonym smakiem sera typu śródziemnomorskiego i zielonych oliwek. Smaki zrównoważone kwaśnym smakiem octu balsamicznego. 
Polecam! 




Składniki:
(dla 2 osób)

  • 2 cienkie plastry arbuza, bez pestek i skórki
  • 2 pomidory malinowe, obrane
  • 1/3 małej czerwonej cebuli, obranej
  • garść truskawek, umytych, bez szypułek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • 3-4 zielone oliwki 
  • 2 zielone ostre marynowane papryczki (można pominąć) 
  • kilka kostek lodu
  • sól morska i pieprz  do smaku 
  • dodatkowo: 
  • ser Apetina typu śródziemnomorskiego Classic 
  • truskawki, oliwki i rukola (do podania) 
Arbuza, pomidory, cebulę, truskawki, oliwę z oliwek, oliwki, papryczki (jeśli używamy) i lód zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. 
Schłodzić przez 10 minut. 
Podawać z serem Apetina typu śródziemnomorskiego Classic, oliwkami, rukolą i truskawkami. 




Smacznego! 


30 minut z Apetiną Milion Smaków Truskawek - druga edycja

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię połączenie arbuza i fety.

    OdpowiedzUsuń
  2. orzeźwiający, pyszny i nienudny w smaku chłodnik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujący :) Łączyłam już arbuza z fetą - bardzo udany miks.

    OdpowiedzUsuń