8 czerwca 2015

CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO Z RABARBAREM

Sernik na kakaowym maślanym spodzie, z serową warstwą czekoladową i słodkimi owocami zanurzonymi w domowej galaretce truskawkowo-różanej 



Ciasto w wersji mało słodkiej, takiej w sam raz. 
Spód sernika pieczony z przewagą mąki razowej, dzięki czemu przysmak przestaje być pustą przekąską. Dodatkowo masa serowa bogata jest w łatwo przyswajalne białko i słodzona gorzką czekoladą o małej zawartości cukru. 
Wierzch przykryty słodkimi truskawkami i rabarbarem oraz domową galaretką owocową (bez sztucznych barwników i aromatów!) pachnącą pięknie kwiatami dzikiej róży. 
Ciasto idealne na upały! 





Składniki ciasta:
  • 100 g zimnego masła
  • 30 g cukru trzcinowego 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią 
  • 50 g mąki pszennej
  • 90 g mąki pszennej razowej 
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 żółtko
  • dodatkowo:
  • forma do tarty o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia

Mąki przesiać do miski razem z kakao, dodać cukier, pastę waniliową lub cukier z wanilią i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 3 mm. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy (razem z papierem, ew. naddatki ściąć nożem). 
Schłodzić w lodówce przez 60 minut. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C. 

Schłodzoną formę ustawić na kratce do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie pięknie złote. Ostudzić na kratce kuchennej. 



Krem serowo-czekoladowy:
  • 200 ml śmietanki 30 % tł.
  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 60 % kakao)
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego 
  • 100 g mascarpone
  • kieliszek likieru czekoladowego (opcjonalnie) 
  • dodatkowo:
  • ok. 300 g truskawek, umytych, bez szypułek

Śmietankę zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę, zostawić na 5 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać i schłodzić (najlepiej przez kilka godzin). 
Po tym czasie wszystkie składniki ubić mikserem na sztywną masę. Wyłożyć ją na wystudzony spód tarty. 


Rabarbar: 
  • 2 średnie łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka wody
Rabarbar umyć, odciąć końcówki. Bez obierania pokroić na 1 cm kawałki.
Wodę zagotować z cukrem. 
Dodać rabarbar i zagotować, od razu wyłączyć i zostawić do ostygnięcia (rabarbar powinien pozostać jędrny - zmięknie podczas pieczenia).
Odcedzić, zachowując syrop rabarbarowy (ten rozcieńczyć wodą i pić ze smakiem, po schłodzeniu lub dodaniu kostek lodu). 


Galaretka truskawkowo-różana:

  • 200 g truskawek, umytych, bez szypułek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • woda
  • 5 g żelatyny namoczonej w 1 łyżce wody
  • 1 łyżeczka konfitury z płatków dzikiej róży
Truskawki zmiksować, przetrzeć przez sito, odmierzyć i dopełnić w miarę potrzeby wodą (potrzebujemy 200 ml płynu). Zagotować z cukrem, zestawić z ognia, dodać żelatynę i konfiturę i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić i schłodzić w lodówce, aby była lekko tężejąca. 




Truskawki i rabarbar ułożyć na kremie, wierzch posmarować tężejącą galaretką, schłodzić do jej całkowitego zastygnięcia. 

Smacznego! 



Wpis bierze udział w akcji: 














„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego są obecne w mojej codziennej diecie, czasami pod postacią takiego oto pysznego ciasta pełnego białka, wartościowego błonnika i owoców”


Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz