Lato kojarzy mi się z wakacjami na wsi i buszowaniem w ogrodzie pełnym w tym czasie cudownych smaków i aromatów. Dojrzałe, lekko cierpkie porzeczki, ciemne, prawie czarne czereśnie, purpurowe wiśnie i zielony agrest nie raz wystarczały za cały obiad, szczególnie w te upalne dni, kiedy na nic innego nie było ochoty (no, może poza młodymi ziemniakami z koperkiem i zsiadłym mlekiem :-)).
Uwielbiałam ciasto pieczone przez Babcię, pełne kwaśnego i soczystego agrestu. Na kruchym cieście, z warstwą dżemu malinowego, owoców i bezy. Dlatego dziś małe wspomnienie tych smaków, z lekką modyfikacją. Ciasto proste i szybkie, bez nadęcia, niezwykle letnie i kuszące. Z płatkami kokosowymi.
Składniki:
- 120 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub pasty waniliowej)
- 120 g mąki pszennej
- 40 g mąki pszennej razowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietanki 30 % tłuszczu
- dodatkowo:
- papier do pieczenia
- 600 g agrestu (użyłam zielonego i czerwonego)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 30 g płatków kokosa
Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, z wanilią (lub pastę waniliową) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i śmietankę, zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione").
Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek o grubości ok. 4 mm. Przenieść na blachę kuchenną. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C.
Agrest pozbawić szypułek i ogonków. Umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Na środek ciasta wyłożyć agrest wymieszany z cukrem i mąką ziemniaczaną, zostawiając ok. 6 cm brzegi bez owoców. Zawinąć ciasto bez owoców do środka, tworząc kopiec z odkrytym środkiem. Brzegi posypać płatkami kokosowymi, wciskając je lekko do ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut, aż będzie złote z wierzchu.
Ostudzić na kratce kuchennej, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Podawać z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!
Zawsze chciałam takiej spróbować! Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Cudowne ciasto. Pięknie Go uchwyciłaś:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpysznie:) chętnie zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuń