6 lipca 2015

RUSTYKALNE CIASTO AGRESTOWE

Pocałunek lata :-) 




Lato kojarzy mi się z wakacjami na wsi i buszowaniem w ogrodzie pełnym w tym czasie cudownych smaków i aromatów. Dojrzałe, lekko cierpkie porzeczki, ciemne, prawie czarne czereśnie, purpurowe wiśnie i zielony agrest nie raz wystarczały za cały obiad, szczególnie w te upalne dni, kiedy na nic innego nie było ochoty (no, może poza młodymi ziemniakami z koperkiem i zsiadłym mlekiem :-)). 
Uwielbiałam ciasto pieczone przez Babcię, pełne kwaśnego i soczystego agrestu. Na kruchym cieście, z warstwą dżemu malinowego, owoców i bezy. Dlatego dziś małe wspomnienie tych smaków, z lekką modyfikacją. Ciasto proste i szybkie, bez nadęcia, niezwykle letnie i kuszące. Z płatkami kokosowymi. 






Składniki: 
  • 120 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub pasty waniliowej) 
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g mąki pszennej razowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki 30 % tłuszczu
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • 600 g agrestu (użyłam zielonego i czerwonego) 
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 30 g płatków kokosa


Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, z wanilią (lub pastę waniliową) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i śmietankę, zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Po tym czasie rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek o grubości ok. 4 mm. Przenieść na blachę kuchenną. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C. 

Agrest pozbawić szypułek i ogonków. Umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. 


Na środek ciasta wyłożyć agrest wymieszany z cukrem i mąką ziemniaczaną, zostawiając ok. 6 cm brzegi bez owoców. Zawinąć ciasto bez owoców do środka, tworząc kopiec z odkrytym środkiem. Brzegi posypać płatkami kokosowymi, wciskając je lekko do ciasta. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut, aż będzie złote z wierzchu. 
Ostudzić na kratce kuchennej, przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
Podawać z bitą śmietaną lub lodami. 

Smacznego! 




3 komentarze:

  1. Zawsze chciałam takiej spróbować! Wygląda świetnie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto. Pięknie Go uchwyciłaś:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie:) chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń