23 września 2015

TARTA Z PIECZONYM MUSEM CZEKOLADOWYM I ŚLIWKAMI

na kruchym cieście, z soczystą masą czekoladową i pieczonymi węgierkami 


Ciasto na zbliżający się weekend :-) 
Ja się w nim zakochałam i powtórzę nie raz! 





Składniki: 
  • 100 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub pasty waniliowej) 
  • 160 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18 % tłuszczu
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia
  • forma do tarty o średnicy 26 cm

Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, z wanilią (lub pastę waniliową) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. 
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i śmietanę, zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). 
Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Po tym czasie rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek o grubości ok. 4 mm. Razem z papierem przełożyć do formy, wystające ciasto ściąć nożem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 190 C. Spód ponakłuwać widelcem. 
Piec przez ok. 20 minut do lekkiego zezłocenia ciasta. 


Masa czekoladowo-orzechowa:
  • 125 ml śmietanki 30 % tł.
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki
  • 4 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% tł.
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych (jeśli używamy malaksera to mogą być niemielone)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 300 g śliwek węgierek, umytych, bez pestek, przekrojonych na połówki

Śmietankę 30 % tł. zagotować, zestawić z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 3 minuty, po tym czasie wymieszać i wmieszać kwaśną śmietanę. 
Jajko i żółtko ubić ze szczyptą soli i cukrem, dodać zmielone orzechy i mieszankę czekoladową. Wymieszać. 

Jeśli używamy malaksera to mieszankę czekoladową i pozostałe składniki umieszczamy w misie i pulsacyjnie miksujemy (do zmielenia orzechów). 

Masę wylać na podpieczony kruchy spód, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (przekrojoną stroną ku górze). Piec przez 30 minut w temp. 190 C. 
Ostudzić na kratce kuchennej. 
Wierzch posypać cukrem pudrem. 

Smacznego! 

2 komentarze: