Składniki:
- 100 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub pasty waniliowej)
- 160 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18 % tłuszczu
- dodatkowo:
- papier do pieczenia
- forma do tarty o średnicy 26 cm
Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, z wanilią (lub pastę waniliową) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i śmietanę, zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione").
Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrągły placek o grubości ok. 4 mm. Razem z papierem przełożyć do formy, wystające ciasto ściąć nożem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 190 C. Spód ponakłuwać widelcem.
Piec przez ok. 20 minut do lekkiego zezłocenia ciasta.
Masa czekoladowo-orzechowa:
- 125 ml śmietanki 30 % tł.
- 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki
- 4 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% tł.
- 50 g orzechów włoskich zmielonych (jeśli używamy malaksera to mogą być niemielone)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 300 g śliwek węgierek, umytych, bez pestek, przekrojonych na połówki
Śmietankę 30 % tł. zagotować, zestawić z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 3 minuty, po tym czasie wymieszać i wmieszać kwaśną śmietanę.
Jajko i żółtko ubić ze szczyptą soli i cukrem, dodać zmielone orzechy i mieszankę czekoladową. Wymieszać.
Jeśli używamy malaksera to mieszankę czekoladową i pozostałe składniki umieszczamy w misie i pulsacyjnie miksujemy (do zmielenia orzechów).
Masę wylać na podpieczony kruchy spód, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (przekrojoną stroną ku górze). Piec przez 30 minut w temp. 190 C.
Ostudzić na kratce kuchennej.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Mmm... pyszności!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest piękne :)
OdpowiedzUsuń